KHR tudnivalók

BAR-lista tudnivalók – milyen adatokat tartanak nyilván rólunk?

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) vezetik a pozitív és a negatív adóslistákat is. A rendszerben megtalálhatók azon adósok, akik 90 napnál hosszabb ideje nem fizetnek, és tartozásuk meghaladja a minimálbér összeget. Emellett vezetik még a rendszerben a felvett … Tovább

Akítv BAR segítség Ausztriából

Hogyan kaphat hitelt, aki jelenleg aktív BAR listás?

Amennyiben korábbi hitelmulasztás, esetleg bankkártyatartozás miatt az Ön adatai negatív tartalommal KHR-listára (korábbi nevén BAR) kerültek, azaz tagsága jelenleg is ún. aktív báros, esetleg önhibáján kívül – például kezességvállalás okán – KHR-listára kerül, de hitelre lenne szüksége? Milyen kölcsönfelvételi lehetőségek vannak ilyen esetben?

A helyzet nem egyszerű, hiszen a szabályozás semmilyen méltányossági szempontot nem vesz figyelembe, tehát az aktív BAR-listás státusz okát nem veszik figyelembe, nem mérlegelik: sajnos ebből a szempontból mindegy, hogy Ön korábbi hitelmulasztás miatt, vagy egy baráti szívesség, kezességvállalás miatt lett aktív státuszú szereplő a KHR-listán.

Tovább

BAR névsor megismerése

BAR-lista névsor lekérdezése 2019-ben

Hol lehet hitelt érdemlően lekérdezni? – teheti fel a kérdést, ha a saját BAR-listás státuszára kíváncsi. Az alábbiakban kiderül, hogy ismerheti meg és kaphatja meg a papírt, amely alátámasztja nem csak a BAR-lista státuszt, de azt is, hogy ki és mikor, mit rögzített Önről.

Sokan nem tudják, de tény: a hatályos szabályozás értelmében korlátlan számban és díjmentesen lekérdezhető a BAR-listás státusz. Tehát ha Ön tudni szeretné, hogy szerepel-e a BAR-listán, nincs más dolga, mint követni az e cikkben leírtakat

Tovább

Számolás

BAR-lista hitel egyszerűen?

Az osztrák hitel kedvező feltételeket kínáló, Ausztriában felvehető kölcsön magyar adósok számára. Miért ez a hitelfajta jön először szóba, ha aktív KHR listás ügyfélről esik szó? A válasz roppant egyszerű.

A magyar KHR-rendszerhez az ausztriai bankok, pénzügyi vállalkozások nem férnek hozzá, így nem is tudnak róla (mondhatnánk, mint a BAR és KHR előtti „régi szép időkben”), ha valakit a magyar bankok negatív adósként tartanak számon. Ebből következik, hogy egy újabb hitel felvétele sokkal kevesebb aggódást, keresgélést és nehézséget okoz valószínűleg, mintha Magyarországon szánná rá magát hiteligénylésre a feketelistás adós. A kedvező feltételek, alacsonyabb kamatszintek (főleg személyi hitelek, jelzálogkölcsönök vonatkozásában) azonban nem csak az eladósodott emberek figyelmét vonják magukra.

Tovább

Lakossági hitel (kép)

Csökken a BAR-listások száma…

Folyamatosan csökken a BAR-listások száma – egyre többen kerülnek le a negatív adóslistáról, de még így is túl sokan vannak rajta…

A legfrissebb adatok szerint 1,72 millió hitelmulasztás szerepel a KHR listán (korábbi nevén BAR listán), ennek megfelelően – mivel egy személynek több tartozása is lehet – több százezer nem fizető adós van még hazánkban. Az ún. jelzáloghitelesek létszáma kb. 200-250 ezer, azonban a bankok nem számolják ide a követeléskezelőknek eladott portfoliót, e módon szabadulva meg a könyveikben rosszul mutató állománytól. Mindebből az következik, hogy a fizetésképtelen adósok száma ennél jóval nagyobb lehet.

Tovább

Fontos KHR tudnivalók

Amit a Központi Hitelinformációs Rendszerről okvetlenül tudni kell

A KHR egy pénzügyi vállalkozás által kezelt hitelinformációs adatbázis, amelybe a pénzügyi szervezetek a pénzügyi szolgáltatásra irányuló szerződéskötést követően adatokat szolgáltatnak az ügyfelekről, illetve abból adatokat kapnak a hitelt igénylők hitelképességének megállapításához.

Tovább

ugyintezo

KHR-listás hitel Ausztriából

Ha Ön KHR-listás lett, akár a saját „hibájából”, akár egy családtag vagy ismerős „révén”, akkor Magyarországon már nem kaphat semmilyen kölcsönt. Ennek az oka egyszerű: a számítógépes rendszer azonnal kitiltja őt a hitelezők köréből.

Ha a banki alkalmazott – vagy akár a vezérigazgató – akarna neki hitelt adni, akkor sem teheti meg. A programban nincs ilyen opció. Természetes, hogy ilyen esetben, ha valaki a „Magyarországon nem kaphat hitelt” kalapba került, megpróbál valamilyen kiutat keresni.

Tovább