BAR-lista névsor lekérdezése 2019-ben

Hol lehet hitelt érdemlően lekérdezni? – teheti fel a kérdést, ha a saját BAR-listás státuszára kíváncsi. Az alábbiakban kiderül, hogy ismerheti meg és kaphatja meg a papírt, amely alátámasztja nem csak a BAR-lista státuszt, de azt is, hogy ki és mikor, mit rögzített Önről.

Sokan nem tudják, de tény: a hatályos szabályozás értelmében korlátlan számban és díjmentesen lekérdezhető a BAR-listás státusz. Tehát ha Ön tudni szeretné, hogy szerepel-e a BAR-listán, nincs más dolga, mint követni az e cikkben leírtakat

A BAR-lista, vagy új, hivatalos, de mégis kevésbé közkeletű nevén KHR-lista a banki adósok adatait tartalmazó adatbázis, ha úgy tetszik, névsor. Lényege, hogy a bankok különféle adatokat tesznek fel a listára, ezáltal szükség esetén az összes pénzintézet láthatja, hogy a hozzájuk forduló ügyfél milyen előtörténettel bír, milyen korábbi illetve jelenlegi tartozásai vannak.

Ennek következtében megszűnt a trükközés és a korábbi vagy meglévő adósságok eltitkolása, ma már nem lehet azt megtenni, hogy besétálunk egy bankba hitelfelvételi szándékkal, de elfejeltjük megemlíteni, hogy máshol esetleg csúszásban vagyunk a törlesztőkkel. Az aktív BAR-listások hitelhez jutása rendkívül nehéz, míg manapság a passzív státuszúak szerencsés esetben már megúszhatják valamivel magasabb kamatokkal és szigorúbb bírálattal.

Emiatt fontos a BAR-lista lekérdezése: ha hitelt szeretnénk felvenni, akkor egyáltalán nem mindegy, mit látnak rólunk a pénzintézetek, jobb tisztában lenni a tényekkel és ennek ismeretében tervezni a pénzügyi közeljövőt.

Mindenki megismerheti a saját BAR-KHR státuszát, ennek a neve az ún. Saját Hiteljelentés. Ahogy a címben is írtuk, ez teljesen ingyenes és korlátlan alkalommal kikérhető, tehát ha valamiért indokolt és szükség van rá (mert például azt sejtjük, hogy változhat a minősítésünk), akkor akár negyedévente is kikérhetjük. Túlzottan gyakran kikérni nyilvánvalóan értelmetlen, de jogunk az van hozzá.

A Saját Hiteljelentés bármelyik pénzintézetnél, bankban, takarékban stb. kikérhető. Fontos: akkor is, ha Ön nem ügyfele annak a banknak, továbbá fordulhat a Saját Hiteljelentést kiállító BISZ Zrt.-hez is. A jelentést postai úton vagy akár e-mailben is kérheti. A BAR-listás névsor lekérdezése ezen információk birtokában nagyon egyszerű: az igénylőlap bármelyik postán vagy személyesen is leadható, azonban e-mailben nem. Az űrlapot ki kell nyomtatni, kitölteni, majd személyesen/postai úton eljuttatni a BISZ Zrt.-hez vagy leadni bármely egy banknál vagy pénzintézetnél, ha utóbbi út mellett döntöttünk.

Milyen adatokat tartalmaz a Saját Hiteljelentés?

Nem csak azt, hogy Ön KHR-listás-e, hanem a következőket adatokat is: ki és milyen adatokat vitt fel Önről a rendszerbe, ki, mikor és milyen címen kérte le ezeket az adatokat. Magyarán azt is megtudhatja, hogy adott eseten ki tette fel a BAR-listára…

Az igényléshez szükséges kitöltendő és benyújtandó PDF dokumentumokért kattintson ide.

Szükséges iratok

Ha magánszemélyként postai úton nyújtja be a kérvényt, akkor semmiféle iratra nincs szükség. Ha személyesen, akkor a befogadó elkérheti a személyi igazolványt és a lakcímkártyát is. Vállalkozás lekérdezésekor kötelezően mellékelendő egy 30 napnál nem régebbi hiteles cégbírósági végzés, továbbá eredeti vagy hitelesített aláírási címpéldányt. Ha egyéni vállalkozóként igényel, akkor a magánszemélyes metódushoz hasonlóan szintén iratok bemutatása nélkül kérheti ki magáról a hiteljelentést.

A helyzet hitelfelvételi lehetőség szempontjából nem egyszerű, hiszen a szabályozás semmilyen méltányossági szempontot nem vesz figyelembe, tehát az aktív BAR-listás státusz okát nem veszik figyelembe, nem mérlegelik: sajnos ebből a szempontból mindegy, hogy Ön korábbi hitelmulasztás miatt, vagy egy baráti szívesség, kezességvállalás miatt lett aktív státuszú szereplő a KHR-listán.

Szólj hozzá!