Hitelek BAR-listásoknak

Ha ön hitelhez szeretne jutni az adóslistáról, akkor bizonyára nem lesz könnyű dolga. A magyar bankok sajnos évekig és évtizedekig (amíg csak a problémás hitel tart, márpedig egy komolyabb lakásvásárlási hitel akár 35 évig is elhúzódhat) adóslistán tartják azokat, akik egyszer valamiért fizetésképtelen állapotba jutottak.

Nincs pardon és apelláta, mindegy, hogy ön miért nem tudott fizetni, ugyanis, még ha érdekelné is a magyar bankokat, hogy miért nem fizetett, a KHR-lista erre nem tér ki. Ott csak annyi látszik, hogy ön „problémás ügyfél”. A hitel BAR-listásoknak tehát nem egyszerű, de mi lehet a megoldás? Az osztrák hitel a legjobb megoldás. Nem csak azért, mert ön akkor is hozzájuthat, ha az adóslistán aktív státuszban van, de feltételei amúgy is jobbak, mint a magyarországi hiteleké.

Az osztrák hitel minden esetben jelzáloghitel, azoknak is egy speciális fajtája, amikor is a bevitt jelzálogtárgy elsődlegesen lakóingatlan, és, ha szeretne nagyobb összeget felvenni, akkor lehet bármilyen egyéb ingatlan is hozzácsatolva. Az osztrák hitel igényléséhez ráadásul kiskorú tulajdonában levő ingatlan is felhasználható! A hitelösszeg legalább 20 000 euró, vagyis az ingatlannak ezt az összeget jelentősen meg kell haladnia (általában az ingatlan piaci értékének 50-60%-át folyósítják az osztrák bankok.).

Felső határ nincs, ha ön pl. vállalkozásához venne fel hitelt, akkor több százmilliót is kaphat – ha van megfelelő értékű ingatlana vagy ingatlanai.

A KHR-listások ráadásul a fentiek mellett ugyanolyan kamatra kapnak hitelt, mint bármilyen más ügyfél – hiszen, hangsúlyozzuk, Ausztriában senki sem tud arról, hogy ön tagja a BAR- vagy KHR-listának, sőt, talán azt sem tudják, hogy nálunk van ilyen rendszer.

A kamat tehát minden esetben 6,4 és 7,1% közt van – az osztrák hiteligénylés ugyanis minden alkalommal egyedi elbírálást jelent.

Osztrák hitel BAR-listásoknak kalkulátor »

Ha tehát BAR-listásként igényelni szeretné az osztrák hitelt, használja a kalkulátort egy előzetes törlesztésbecsléshez, vegye fel velünk a kapcsolatot, mi megkérjük Ausztriából az előzetes hitelbírálatot, majd utána segítünk a hitel igénylésében az utolsó lépcsőig. Önnek tulajdonképpen semmi dolga sem lesz, és észre sem veszi, hogy külföldön vett fel hitelt.

 

ÚJ: Díjmentesen és korlátlanul lekérhető a BAR-lista

A hatályos jogszabályoknak megfelelően minden természetes és nem természetes személy (azaz magánszemély és egyéni/társas vállalkozás ) betekinthet a róla nyilvántartott KHR (korábbi nevén BAR) adatokba, azaz joga van ahhoz, hogy megismerje a róla a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott adatokat. Így könnyen kiderítheti, hogy aktív vagy passzív státuszban szerepel a BAR-listán, ha egyáltalán szerepel rajta. Hitel aktív BAR-listásoknak sokkal nehezebben oldható meg, így tehát egyáltalán nem mindegy a KRH-állapot – a tisztánlátás végett hitel felvétele előtt érdemes tájékozódni.

Ezen adatok eléréséhez, vagyis a lekéréshez a KHR esetén úgynevezett „Saját Hiteljelentést”, kell kérelmezni, a folyamatról ide kattintva érhető el további információ. Ezen jelentések tartalmazzák a jelentést kérelmező személyről tárolt valamennyi információt. A Saját Hiteljelentésért költségtérítés és egyéb díj nem számolható fel, tehát 100%-ig ingyenes.

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – korábbi nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR). 1995-2005-ig létezett BAR ilyen néven, ha szóba került hitelekkel kapcsolatban, mindenki egyből tudta, hogy valami bajban van, szinte szitokszónak számított. Eladósodás, CHF és egyéb rémségek. Ma már minden adós, adóstárs, kezes, zálogkötelezett szerepel a BAR listán, azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan is szerepel a nevünk. Egyik része csupán nyilvántartásként szolgál a hitelezők számára, a másik része kelt riadalmat, ahol a negatív adósokat, csalókat, bűncselekményt elkövetőket tartják számon. Ehhez a BAR-listához az összes pénzintézet hozzáfér, mivel mindegyikük alapvető érdeke, hogy hiteligénylésnél az összes szereplő státuszát megvizsgálják a rendszerben.

Miért? Minden hitelbírálat alapja, hogy ha valaki nem is rossz adós, de már van két helyen hitele, ami épp, hogy belefér a jövedelmébe (a példa kedvéért egyszerűsítjük le a hitelbírálatot, a valóságban persze sokkal több tényező befolyásolja, nem csak a BAR-lista), a 3. bank nem feltétlenül rosszindulatból nem ad további kölcsön az igénylőnek, hanem azért, mert a havi kiadásaiban már így is elég magas összeg szerepel. Ez mind az adós, mind a bankok érdekét védi. Az adós, ha megkapja a hitelt és nem fizet, felkerül a adósok feketelistájára, a bank elviheti a kocsiját, házát, vonhat X %-ot havonta a jövedelméből. Amíg ez a rendszer nem jött létre, kevésbé volt bizalom mindkét fél részéről. Az adós minden banknál igyekezett hitelt felvenni, a bank pedig minden ügyfelét csalónak nézte, aki nem fizeti meg adósságát és igyekezett bevédenie helyzetét magas kamatokkal. Ezért nehéz ma már hitelt BAR-listásoknak folyósítani. Ellenpélda is akad. Volt időszak hosszú évekkel ezelőtt, mikor nem egy kisebb, gyengébb lábakon álló bank és pénzügyi vállalkozás bedőlt, mert mondhatni hitelbírálat nélkül, hovatovább fedezet nélkül folyósították a kisebb nagyobb hiteleket, nem is keveset. Az emberek felvettek annyi hitelt, amennyit tudtak, s mikor nem győzték már a törlesztést, a bank nem tudta behajtani sehogy sem a tartozást és csődbe ment. A nagyobb bankok persze túlélik az effajta csalókat, de talán érthető, ha nem lelkesednek az effajta ügyfelekért.

Amennyiben szerepel a BAR-listán, tudnia kell, hogy a hitelfelvétel folyamata nagyon megnehezül, még akkor is, ha csak zálogkötelezettként szerepel az ügyletben. Ha mégis pozitívan ítéli meg a bank az igénylést, általában akkor is csak kedvezőtlenebb feltételekkel nyújt hitelt.

Több esetben, hanem is adós, csak pl. kezes valaki egy hitelben, jócskán megnehezíthet egy kölcsönfelvételt. Ha már egy tartozás, akár csak közvetetten is, de a nevünkhöz fűződik, a bank kockázatosabb ügyfélnek fog besorolni valószínűleg. Persze ez is függ az összeg mértékétől, attól, volt e a másik szerződésnél korábban elmaradás, stb., ha nem tudunk arról, hogy bármi gond lenne a szerződéssel, nem kell aggódni. A BAR lista nem csak a bankok javát szolgálja, hanem a pozitív minősítésű adósokét is, hiszen a bankok azt is látják, ha van/volt rendben fizetett hitelünk. Ami viszont egy későbbi kölcsön igénylésekor előnyünkre válhat és kedvezőbb kamathoz juttathat esetenként, tehát ma a hitel BAR-listásoknak már egész mást jelent, mint néhány éve, a pozitív adóslista révén akár pozitív kicsengésű is lehet..