Milyen dokumentumok szükségesek a Babaváró hitel igényléséhez?

A szabad felhasználású, államilag garantált és kamattámogatott Babaváró hitelt gyermeket vállaló házaspárok vehetik igénybe. Amennyiben a hitel folyósításától számított öt éven belül a gyermek megszületik, a hitel kamatmentessége a futamidő végéig biztosított. Ahhoz, hogy az igénylés könnyen és gyorsan menjen, nem árt előre összekészíteni a benyújtandó dokumentumokat.

2024-től a Babaváró hitel maximum felvehető összege 10 millió forintról 11 millió forintra nőtt, azonban az életkorral kapcsolatos elvárások szigorodtak: a feleség életkora a Babaváró hitel igénylésekor maximum 29 év lehet. Amennyiben az igényléskor a feleség várandós, és a magzat a 12 hetes kort betöltötte, 41 éves korig még igénybe vehető a támogatás 2024. december 31-ig.Nagy mértékben lerövidítheti a hitelügyintézést, ha az igénylés során benyújtandó dokumentumok előre össze vannak készítve. A személyes okmányokon (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) túl az alábbi dokumentumokra lesz szükség a Babaváró hitel igényléséhez.

Jövedelemigazolás, nyilatkozatok

A személyes okmányok bemutatása mellett alapvető feltétel, hogy legalább a házaspár egyik tagja igazolja a jövedelmét egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolással, vagy NAV igazolással (vállalkozó esetén), továbbá szükség lesz a bankszámlakivonatokra is, 3-6 hónapra visszamenőleg. Emellett a házaspár egyik tagjának legalább 3 éves TB jogviszonyt is igazolnia kell, mely időszakban maximum 30 napos megszakítás lehetséges. Az igazolást ki lehet kérni személyesen az igénylő lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatalnál, postai úton vagy online, az e-Papír szolgáltatás igénybevételével. A büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről, valamint a házasság fennállásának tényéről elegendő, ha az igénylők a bank által biztosított formanyomtatványon nyilatkoznak.

Gyermekekkel kapcsolatos dokumentumok

A Babaváró hitel igénybevételével a támogatásra jogosult, gyermeket vállaló házaspárok számos kedvezményhez juthatnak. Amennyiben a szerződéskötést követő öt éven belül az első gyermek megszületik, a kamatmentesség biztosított egészen a futamidő lejártáig, ezen túlmenően pedig a törlesztés három évig történő szüneteltetése is kérelmezhető. A második gyermek megszületését követően a fennálló tartozás 30%-át elengedik, továbbá a törlesztés szüneteltetése újabb három évre kérhető. Amennyiben a házaspár három gyermeket tervezett, és a harmadik gyermek eléri a 12 hetes magzati kort, a fennálló tartozás teljes összegét elengedik.

Amennyiben a házaspár a Babaváró hitel igénylését akkor indítja, amikor a feleség várandós és a magzat betöltötte a 12. hetet, az igényléssel egyidejűleg lehetőségük van bejelenteni a gyermek érkezését, melynek következtében a kamatmentesség a futamidő lejártáig garantált, és a törlesztés szüneteltetése három évre kérhető. 2024-től a várandósság igazolása már nem a várandósgondozási kiskönyvvel történik, hanem külön orvosi igazolással, amelynek a várandós személy személyes adatain túl tartalmaznia kell a kiállító szülész-nőgyógyász adatait, továbbá a várandósság 12. hetének betöltése napját, a magzatok számát és a szülés várható időpontját.

A szerződés megkötése után a magzat bármikor bejelenthető, amint elérte a meghatározott kort. Amennyiben a gyermek érkezésének bejelentése a születést követően történik, a bejelentés során a gyermek anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját és adókártyáját (ennek hiányában adóazonosító jelet tartalmazó okiratot) kell bemutatni. Amennyiben örökbefogadás történik, a lakcímkártya és az adókártya mellett szükség lesz az örökbefogadást engedélyező határozatra is.

Szólj hozzá!