Csökken a BAR-listások száma…

Folyamatosan csökken a BAR-listások száma – egyre többen kerülnek le a negatív adóslistáról, de még így is túl sokan vannak rajta…

A legfrissebb adatok szerint 1,72 millió hitelmulasztás szerepel a KHR listán (korábbi nevén BAR listán), ennek megfelelően – mivel egy személynek több tartozása is lehet – több százezer nem fizető adós van még hazánkban. Az ún. jelzáloghitelesek létszáma kb. 200-250 ezer, azonban a bankok nem számolják ide a követeléskezelőknek eladott portfoliót, e módon szabadulva meg a könyveikben rosszul mutató állománytól. Mindebből az következik, hogy a fizetésképtelen adósok száma ennél jóval nagyobb lehet.

Ugyan a bajba jutott adósok – ide értve a BAR-listásokat is, de nem csak őket – megsegítésére az állam több intézkedést is hozott, mint például a magáncsődvédelem intézménye, szakemberek véleménye szerint viszont ez nem elég: egységes törvényi szinten rendezve a problémát a települési önkormányzatokat is be lehetne vonni, hiszen a szóban forgó ingatlanok egy jelentős része vidéken található. Jelenleg sajnos túl nagy a bankok mozgástere arra, hogy üzletpolitikai szempontok alapján elutasíthassák az ügyféllel való megegyezés lehetőségét.

A nyilvántartott lakossági mulasztások száma csökkent tehát, eközben a rendben fizető adósok adatait is tartalmazó adatbázisban – pozitív adóslista – már majdnem ötmillióan szerepelnek. Azt fontos megjegyezni, hogy a pozitív adóslistára nem csak határidőre történő hiteltörlesztéssel, de akár már egy rendben visszafizetett hitelkerettel is fel lehet kerülni.

Visszatérve a még fennálló mulasztásokhoz: a csökkenés ellenére még mindig rengeteg, az összes nyilvántartott és fennálló lakossági hitelszerződésnek mintegy a negyedét jelenti!

A BAR-lista “lerövidülésének” két oka is van. Egyfelől a bankokkal szembeni fizetési hajlandóság, fizetési morál az elmúlt években tagadhatatlanul javult. Ez mindenképpen pozitív fejlemény. A másik oda, amit már cikkünk elején is írtunk, hogy a pénzintézetek előszeretettel vezetik ki a rosszul teljesítő szerződéseket a könyveikből (pl. követeléskezelőknek átadva őket), ez viszont egyáltalán nem pozitív, mivel hamis képet festhet a valós helyzetről.

Élénkül a hitelpiac is: a nyilvántartásban lévő hitelek és magánszemélyek létszámának növekedése a lakossági hitelpiac felfutásával van összefüggésben, mivel az újonnan megkötött szerződések emelkedése a nyilvántartottak körét is növeli, azaz mind többen kerülnek fel az ún. pozitív KHR-listára. A jegybank adatai szerint 2017 első 5 hónapjában a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 35%-kal több, mintegy 227,8 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a háztartások, s közel 120 milliárd forintnyi fogyasztási kölcsönökről, például személyi kölcsönről kötöttek szerződést.

A BAR/KHR lista vállalati alrendszerében a legfrissebb adatok szerint összesen 288.000 mulasztást tartottak nyilván 2017 júniusában, ebből 55.000 minősült még fennállónak (19%). Ebből látszik az is, hogy a céges alrendszerre is érvényes a csökkenő tendencia – a 2016 végi adatokhoz képest jelentős a csökkenés: akkor még 308.000 késedelem szerepelt a BISZ BAR-rendszerében.

Ne feledjük sosem, nem csak önhibánkon kívül kerülhetünk fel a rettegett aktív KHR-listára. Ha úgy kötünk szerződést, hogy nem becsüljük fel, meddig nyújtózkodhatunk, és tovább nyúlunk, mint ameddig a takarónk ér, hiába szidjuk a bankokat. Fárasztó és nehéz lehet még az otthoni kényelemben is végigböngészni annyi pénzintézet ajánlatát, amennyit csak lehet, de nyugodt lelkiismeretünk akkor lehet, ha mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobb kölcsönt válasszuk ki.

“Csökken a BAR-listások száma…” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Sajnos nem magam miatt kerültem aktív bárra, és most bizony nekem kellene 1 millió ft, de sajnos sehol nem kapok kölcsönt

Szólj hozzá!