Az osztrák ingatlanhitelek általában sokkal kedvezőbb kamatozásúak, mint a magyarok. Ennek oka lehet egyrészt az euró értékállósága, másrészt a teljesen eltérő (nem balkáni) pénzügyi kultúra. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e osztrák hitelt felvenni egy magyarországi ingatlanvásárláshoz?

A válaszunk: mindenképpen mérlegelendő, hogy az osztrák hitel vagy a magyar hitel kedvezőbb-e. Össze kell hasonlítani a rendelkezésünkre álló megoldásokat. Az osztrák hitel kockázata egyértelmű: a devizahitelezés körüli problémák kumulálódása után mindenki tisztában van azzal, hogy mit jelent az árfolyamkockázat. (Ami nem azonos az árfolyamréssel!) Mivel az osztrák bankok értelemszerűen euróban kérik vissza a tőlük felvett pénzt, ha a forint elkezd romlani, nagyon csúnya idők várnak a magyar adósokra.

Tovább a blogba: friss hírekért, információkért kattintson ide! »

Azonban észre kell vennünk azt is, hogy az euró árfolyama közel sem erősödött meg annyira a forinthoz képest, mint a svájci franké. Miközben a frank 140 forintról 270-ig emelkedett, az euró árfolyama sosem járt 140 forint körül. Az abszolút mélypont 2008-ban volt, a világválság kitörése előtt, amikor az euró mindössze kb. 230 forintba került. Vagyis az euró árfolyama ahhoz az irreálisan alacsony értékhez képest is csak 30%-kal nőtt. Ha a frankkal párhuzamosan emelkedett volna, akkor ma kb. 450 forint lenne egy euró.

Egy törékeny gazdaságú országban mindig kockázatos dolog a devizák árfolyamával variálni, azonban talán mégsem annyira, mint korábban. Mivel ez az egyetlen kockázati tényező az osztrák hitelben, talán kellő óvatossággal kijelenthető, hogy az osztrák hitelek kiváló kondíciókat jelentő, magyar állampolgárok számára is kedvező hitelek – különösen akkor, ha például az adós Ausztriában dolgozik…

Tudnivalók az osztrák hitelről

A 2008-as gazdasági világválság begyűrűzése előtt még nem volt olyan jelentős Magyarországon az osztrák hitellel rendelkezők aránya, még pedig két okból. Az első ok, hogy nem volt szükség az alacsony kamatozású osztrák hitelekre, hiszen a svájci frank alapú a magyarországi bankok által folyósított euróalapú hitelek is kiváló(nak látszó) kamatokkal rendelkeztek. Másrészt 2008 előtt nem volt olyan sok nem fizető vagy bajba került adós, akiknek szüksége lett volna külföldi hitelre amiatt, hogy felkerültek a KHR-listára (ezt akkoriban még BAR-listának hívták).

2008 azonban minden megváltoztatott. Nem csak az euró árfolyama szállt el – ezt az osztrák hitelek esetén is megérzik az adósok. A bankok elpofátlanodása miatt a kamatok folyamatosan jóval az indokolt (az euróra vagy különösen a frankra jellemző) kamatszint fölött voltak. 2009 után a svájci jegybank pl. nulla százalék körüli kamatot állapított meg a frankra – ezt a magyar adósok aligha így érezték…

Ekkor kezdődött az osztrák hitelek felívelése: az osztrák bankok alacsonyabb kamatra adnak hitelt, nincs egyoldalú kamatemelés, ráadásul bárki felveheti, akkor is, ha Magyarországon már rosszul áll a szénája, és KHR-listás. Az osztrákok ugyanis lényegében egyetlen feltételt néznek a hitel folyósítása előtt: az adósnak van-e megfelelő értékű ingatlana, amellyel fedezheti a hitelét. Ha igen, akkor máris indulhat a kedvező kamatozású, ingyenesen előtörleszthető és kedvezményesen végtörleszthető hitel igénylése.