Hitelfedezeti életbiztosítás – Banktól vagy közvetítőn keresztül?

Banki kölcsön felvétele esetén a pénzintézet általában ajánlatot tesz a hitel igénylőjének hitelfedezeti biztosítás vásárlására, amely termék több szolgáltatást is kínál. Alapvető szolgáltatás az egészségkárosodás esetére szóló, illetve az életbiztosítási védelem, amelyek nagyon súlyos rokkantság vagy tragédia esetén biztosítják a tartozás visszafizetését a bank felé. Ezen túlmenően a hitelfedezeti biztosítás keresőképtelenség vagy munkanélkülivé válás esetén is védelmet nyújt.

Mire kell figyelni akkor, ha a hitelfedezeti biztosítás megkötése bankfiókban történik?

Hitelfedezeti biztosítás kötésére kizárólag a kölcsön felvételekor van lehetőség, a későbbiek során erre már nincs mód. Amennyiben a kölcsönszerződés megkötésekor nem történik hitelfedezeti biztosítás kötése, de később az adós ennek szükségét látja, a banktól ez már nem igényelhető.

A kifizetés a biztosítótársaság részéről a bank részére történik, a biztosítási összegnek nincs olyan része, amely a futamidő időtartama alatt a szerződő felet illetné meg.

Nincs választási lehetőség, mivel a pénzintézet egy adott biztosítóval kötött szerződése szerint értékesíti ezeket a biztosításokat.

Az árra vonatkozóan sem lehet válogatni, mivel nincs választék.

Előfordulhat, hogy a pénzintézet ajánl hitelkamat kedvezményt, amennyiben hitelfedezeti biztosítás megkötésére kerül sor, azonban ez a kedvezmény általában alacsonyabb összeg, mint a biztosítás havi díja, tehát a biztosítás nem díjmentes.

Ezzel szemben a hitelközvetítő…

Amennyiben a független hitelközvetítő biztosítási termékekkel is foglalkozik, összehasonlítja a különböző biztosítótársaságok különféle hitelfedezeti biztosítási konstrukcióit, amely alapján személyre szabottan kiválasztható a legmegfelelőbb termék.

Ilyen módon a biztosítás utólag is megköthető, van termékválaszték és ezáltal az ár is megválasztható, nem a hitelintézet lesz a biztosítást kedvezményezettje és még az is lehet, hogy a hitelkamat kedvezménnyel nyújtott banki konstrukciónál is kedvezőbb árú biztosítást talál magának az adós.  

Szólj hozzá!