Kiút az adósságcsapdából?

A KHR-nek nevezett rendszer tartja nyilván ma az összes adóst Magyarországon. Létrejöttekor a bankok csupán a feleket tartották nyilván, azonban hamar rájöttek, hogy sok előny származik abból, ha valamennyi adós, beleértve a magánszemélyek is láthatóvá válnak ebben a központi rendszerben.

BAR-listával kapcsolatos böngészéseink során legyünk nagyon óvatosak. Egyrészt banktitok, ami fent szerepel és esetleg rólunk szól (személyes adataink, pénzügyi adataink), másrészt ha téves információk alapján kalkulálunk hiteligénylés előtt példának okáért, igen rosszul járhatunk. Az internetnek számos előnye van, azonban nagy veszélye, hogy szinte bárki készíthet egy honlapot, kommentelhet egy megszámlálhatatlan helyre nem törődve azzal, hogy akár csak azzal, ha nem gondozza a weblapját és valaki odatéved, márt kárt okozhat. Nem is beszélve a szándékos félretájékoztatásból akár egy hecc kedvéért, akár egy csalás része a téves információ, pl. fogyasztói csoportba akarnak belerángatni bennünket.

Fontos észben tartani, mikor hitelfelvételen gondolkozunk, hogy ha nincs biztonsági hálónk arra az esetre, ha már nem kapnánk jövedelmet, vagy kapnánk, de nem annyit, baleset érne stb., viszonylag hamar pozitív minősítésű adósból negatív minősítésűvé válhatnánk és a KHR-listán találnánk magunkat.

Sokan élnek a szerint az elv szerint, hogy minden baj, gond csak mással történhet. Csakhogy Julcsi néni szemében Laci bácsi az a bizonyos „más, akivel bármi történhet, de velem nem”, Laci bácsi szemével nézve pedig Julcsi néni a másik illető. Épp ezért ha van családunk, ha egy szál magunk élünk, számoljunk egy balul sikerült jövővel csupán azért, hogy biztosítsuk életszínvonalunkat, megélhetésünket lehetőség szerint baj esetén is. Főleg akkor, ha nagyobb hitelösszegben, hosszabb futamidőben gondolkozunk. Nehéz előre megjósolni, hogy fogunk élni pl. 10 év múlva, épp ezért válik később előnyünkre, ha a legrosszabb eshetőségre is igyekszünk felkészülni.

Abban az esetben, ha hihetetlennek hangzik, hogy milyen nagy problémát tud okozni, ha valaki felkerül a negatív adósok közé a BAR-listára, gondoljunk bele a rosszul járt svájci frank alapú szerződéssel rendelkező adósok helyzetébe. Sokan nem bírták fizetni a megkétszereződött, sőt megháromszorozódott havi törlesztési díjakat. Van, aki mai napig is az elmaradását próbálja helyrehozni, ami miatt nem tud az aktuális szükségletekre fókuszálni. Hiszen hogy vegyen a 23 éves, rozoga kis autója helyett egy kicsivel újabbat, ha egyszer még a CHF alapú hitelét fizeti lakásra, személyi kölcsönre… Aki rendezi teljes egészében a tartozást, az persze lekerül a BAR-listáról meghatározott éven belül, de próbáljuk elképzelni, hogy oly mértékben nem tudjuk fizetni a kölcsönünket, hogy évek alatt nem tudjuk utolérni magunkat utána.

Részben pont a BAR/KHR miatt fontos, hogy milyen hitelt veszünk fel. 20%-os THM-mel gyorskölcsönt, vagy 3-4-5% THM-mel lakás célú hitelt. Persze, gyorsabb, könnyebb, energia és időtakarékosabb elintézni a szabad felhasználású kölcsön folyósítását és valószínű, hogy a banki ügyintéző is széles mosollyal fogja az előnyeit sorolni, azonban azt az időt és energiát, amit pár napra, akár egy-két hétre nyerünk, biztosan megéri, hogy utána akár 5-10 évre is megszorításokkal éljünk, ha mégis rosszra fordulna a helyzetünk?

Sose tévessze meg Önöket az ügyintézők mosolya és kedves invitálása. Van közülük, aki valóban segíteni akar, ez nem vitás, de előfordul, hogy csak igyekeznek lenyomni minél több ügyfél torkán a bank számára legmegfelelőbb konstrukciókat. Nem tudhatjuk, hogy milyen banki szakemberhez kerülünk, bármennyire is kellemetlen ilyesmit olvasni. A bankok rengeteg pozitív irányú változáson mentek át az utóbbi években, de emberek dolgoznak bennük. És az emberek között, bárhol is élnek, bármi is a munkájuk, mindig vannak, akiket nem érdekel, milyen károkat okozhatnak mások életében akár még csak nem is kifejezett rosszindulattal, hanem csupán nemtörődömséggel. Nem beszélve arról, ha nem is magas törlesztésű konstrukciót vállalunk a nyakunkba, hanem körültekintés hiányában esetleg egy csaló karmai közé kerülünk.

Szavaink senkit sem szeretnének elriasztani, mindössze azt szeretnénk, ha olvasóink tájékozottak lennének, és nyitott szemmel járnának, mindig számolva a lehető legrosszabb eshetőséggel. Ugyanis aki a lehető legtöbb opcióra készít forgatókönyvet, az egy ténylegesen váratlan eseményen sem fog megütközni, hanem a korábbi tapasztalatok, példák alapján megtalálja a legmegfelelőbb kiutat.

“Kiút az adósságcsapdából?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kérnék Email*-ben tájékoztatáast milyen lehetőség van hitelfelvételhez.Szerepelek bár listán az asoságom kb-700000-ezer forint Kérem őnőket tájékoztasanak mijen modon tudnám kiváltani hogy levegyenek a KRH-rol. üdvözlettel :Matolcsi imrene.

  2. T. Cím mint itt sokan én sem ön hibámból lettem khr-listàn! Én is hitelt szeretnék! Tiszta lappal indulni!

  3. Jó napot, hitelt szeretnék 1.2 millió forintot. Sajnos munkám jelenleg nincsen, de ingatlan fedezetet tudok biztosítani. Így kapok-e hitelt?

Szólj hozzá!