Autóhitel BAR-listásoknak

BAR-listás és autóhitelt szeretne felvenni? Új autót vásárolna vagy használtat? Netán motort vagy teherautót? Több lehetőség is rendelkezésre áll, ha ön járművásárláshoz kíván kölcsönt igényelni.

De feledje: 2014 óta Magyarországon megszűntek a kifejezetten jármű célú hitelek. Helyettük más típusú hitelből lehet finanszírozni a járművásárlást, vagy lízingelni kell az adott járművet.

Az ortodox megoldás BAR-listások és “ártatlanok” részére egyaránt a járműlízing. A törvényalkotó szándéka is az volt 2013-ban, hogy a vásárlókat a hitelek felől a lízingeléshez terelje. Ez a szándék azonban megkerülhető, mert mindenki számára elérhetők a jelzálog alapú, szabad felhasználású hitelek, és ezek járművásárlásra is fordíthatók. Felvetődik a kérdés: melyikkel jár jobban? A lízingeléssel vagy a hitellel? Mi a különbség közöttük? És Ön BAR-listásként hogyan kaphat hitelt?

Sorba véve a kérdéseket: a hitelpiac áttekintése után úgy látjuk, hogy a járműlízingelés olcsóbb, mint a kvázi autóhitelként felvett jelzáloghitel. Sajnos a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata 8–9% körül van, a lízingelés pedig ennél kevesebb. Ennek oka lehet, hogy a lízingelés végén maradványértéket képeznek, tehát ezzel is kevesebb a törlesztés összege.

Online kalkulátorunk itt található »

A járműhitel és a lízing között a legfontosabb különbség mégsem a kamatszint, hanem a jármű tulajdonosa. Ha Ön BAR-listásként autóhitelt venne fel, akkor az autó az Ön tulajdonába kerül a vásárlás pillanatában, a bank csak finanszírozza a vásárlást. Lízingelés esetén viszont a bank lesz a jármű tulajdonosa, Ön csak a használója.

Gyakorlati szempontból ez semmilyen különbséget sem jelent, viszont az autót könnyebben tudja visszavenni a bank – lényegében nem is kell visszavenni, hiszen az övé.