Szabad felhasználású jelzálogkölcsön

Elmondható, hogy az idei évben eddig a hitelek tekintetében minden a CSOK-ról és a lakáshitelekről szólt. Sokaknak azonban továbbra is a hagyományos szabad felhasználású kölcsönökre van/lenne szükségük, különösen, ha a BAR-listásokra gondolunk.

Nagyon sok embert érint a kérdés, nem csak a BAR-listásokat. Miért is? Mert elképzelhető, hogy nagyobb összegű szabadon felhasználható pénzösszegre van szüksége, amelynek felhasználását nem akarja feltétlenül a bank orrára kötni.

Mi a helyzet most a szabad felhasználású hitelek piacán 2016 őszén? Mit érdemes?

Mindenképpen kijelenthetjük, hogy nem kell egy gyorskölcsönt felvenni, ha pénzre van szükségünk: léteznek okosabb, de legfőképpen olcsóbb megoldások. Természetesen semmi baj egy személyi kölcsönnel, ha azt valóban szükség esetén vesszük igénybe, vagyis egy többnyire váratlan esemény gyors megoldására igényeljük. Ha azonban egy előre eltervezett nagyobb összegű, többnyire 2-3 millió forint feletti kiadásról van szó, akkor az ingatlanfedezetes hitel lehetőségét célszerű mérlegelni. Az ingatlanfedezetes hitel kamata a fedezet miatt sokkal alacsonyabb, mint a személyi hiteleké. Ez ugye már önmagában is kedvezőbb hiteltörlesztést eredményez, ezt még tetézi, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek hosszú, akár 20-25 éves futamideje ugyancsak jótékonyan hat a havi törlesztés összegére: nagyban lecsökkenti azt.

Hosszú távon fixált törlesztőrészletű hitelek is vannak

Egyre több banknál elérhetők a hosszú távon fixált hitelek: mivel 2017 végéig megmaradhat a jelenlegi alapkamat, azonban a jelzáloghiteleket jellemzően több évtizedre vesszük fel. Ezen az időtávon viszont nem tudjuk kiszámolni, hogy mekkora lehet a kamatunk, viszont fix kamatozású kölcsönnel akár a teljes futamidő alatt kiszámíthatók lesznek a törlesztőrészleteink.

Ma már akár 4,5-7%-os THM mellett is szabad felhasználású hitelhez juthatunk. Akik emlékeznek még a nem is olyan távoli múltra, azok bizony meglepőnek tartják, hogy csakugyan ilyen olcsó lett a hitel? Ráadásul ennél a hitelnél, ahogy a nevéből is sejteni lehet, a bank nem vizsgálja a hitelcélt és annak megvalósulását sem, csak a pontos visszafizetés számít.

Mennyibe is kerül mindez Önnek?

Tételezzük fel, hogy felvennénk 7 millió forintot 20 éves futamidővel. Ehhez havi 300 ezer forint nettó jövedelmet tudunk igazolni családi szinten. Először el kell döntenie, hogy meddig legyen állandó a törlesztője, azaz milyen hosszú kamatperiódust szeretne.

A szabad felhasználású hiteleknél is eltérő kamatperiódusú konstrukciók közül választhatunk. Ha nincs ellenünkre a rövid kamatperiódus, vagyis az, hogy a törlesztő viszonylag gyakran (3, 6 vagy 12 havonta) változhat a futamidő alatt, akkor kb. 48.000 és 54.000 Ft közötti havi törlesztőre számíthatunk a bankok kínálata alapján. Hosszabb, minimum 5 éves kamatperiódus esetén kb. 52.000 Ft és 59.000 Ft alakul. Ebből jól látszik, hogy megfelelő választással akár a hosszabb, 5 évre biztonságot adó kamatperiódus is elérhető közel olyan áron, mint a gyakran változó hitelek esetében.

“Szabad felhasználású jelzálogkölcsön” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Bàros vagyok!hitelt szeretnék viszonylag kisebb összegre lenne szükségem.ingatlan vàsàrlàs céljàból.a bàros tartozàsomat is szeretném kifizetni a hitelből

Szólj hozzá!