Lakásvásárlás hitelből – alapvető tudnivalók, gyakori kérdések

A nyári időszakban fokozott érdeklődés mutatkozik a lakáshitelek iránt. Szeretne tisztában lenni az alapvető tudnivalókkal lakásvásárlás, illetve lakáshitel felvétele előtt?

Az egyik legalapvetőbb igény, hogy megtudjuk, mi alapján számítunk hitelképesnek és milyen mértékben, azaz mi alapján dől el, mekkora összegű kölcsönt vehetünk fel, milyen alapvető kritériumok vannak, a folyósításig mennyi idő telik el, változhat-e menet közben a törlesztőrészlet. 

I. Mekkora összegű lakáshitel vehető fel?
A felvehető hitelösszeg szinte mindig az alábbi két tényezőtől függ: igazolt havi nettó jövedelem és a fedezetül felajánlott ingatlan értéke. Ez természetesen lehet az éppen megvásárolandó ingatlan is. Figyelem: a bankfüggő, hogy melyik jövedelem fogadható el! Jövedelem lehet munkabér, vállalkozói jövedelem, osztalék, GYES, családi pótlék, nyugdíj stb., de az adott bank dönti el, melyiket hajlandó figyelemebe venni. Elméletileg a nettó jövedelem 400.000 Ft alatt 50%-ban, felette 60%-ig terhelhető hiteltörlesztésekkel.

II. Az ingatlan értéke
A fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb a forgalmi értékének 80%-ig terhelhető, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek ennél alacsonyabb korlátot szabnak, ezáltal csupán az ingatlan értékének 50-60%-áig nyújtanak hitelt. Ez az arány területfüggő is lehet, azaz más arányban finanszíroznak az ország különböző pontjain. Többnyire nagyobb településeken, például megyeszékhelyeken magasabb finanszírozási hányad érhető el.

III. Alapfeltételek
Az aktuális munkahelyen legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznünk (egyes helyeken kérhetnek akár 6 hónapot is). Ha vállalkozásból szeretnénk igazolni a jövedelmet, akkor vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább 1 teljes lezárt naptári évvel. Ez azt jelenti, hogy ha például 2014. februárban jegyezték be a vállalkozást, akkor az első teljes lezárt év csak a 2015-ös lehet, így 2016-ban tudunk jövedelmet igazolni vállalkozásunkból. Legalább a minimálbér összegét elérő jövedelmet kell igazolnunk munkabérből, vállalkozói jövedelemből, esetleg végleges nyugdíjból. Ehhez járulhatnak úgynevezett kiegészítő jövedelmek, mint a GYES, családi pótlék, gyermektartás stb. Pénzintézetfüggő, hogy melyik mit fogad el.

IV. Önerő
Rendelkezni kell a bank által előírt minimális önerővel a lakásvásárláshoz, amely jellemzően 20 és 40% között mozog. A bank számára megfelelő ingatlanfedezetet kell felajánlanunk. Ez legtöbbször a megvásárolni kívánt ingatlan szokott lenni, de lehet ettől eltérő pótfedezet is.

V. Elbírálási idő
Az átlagos elbírálási idő 1 hónap, de egyes esetekben elérheti a 2 hónapot is. Ha a hitelbírálat alatt kiderül új és lényeges információ, a pénzintézet új papírokat kérhet be.

VI. Milyen gyakran változhat a törlesztőrészletünk?
A hosszú futamidő alatt többször is változhat a törlesztőnk, egyformán emelkedhet és csökkenhet is attól függően, hogy milyen hosszú kamatperiódust választottunk. A kamatperiódus alatt a hitel kamata változatlan. Az átlagos kamatperiódus 1 év, ma már választhatóak akár 15-20 évre állandó törlesztőrészletű hitelek is, bár ezek még jellemzően jóval drágábbak, ugyanakkor kiszámíthatóbbak is.

VII. Futamidő
5-10-15-20, de lehet akár 35 év is. Érdemes figyelembe venni, hogy minél hosszabb a futamidő, annál magasabb a teljes visszafizetés is. A törlesztőrészlet ne annyi legyen, amennyit éppen ki tudunk fizetni, ráhagyással állapítsuk meg a valós teherbíró képességünket, hiszen a törlesztőrészlet is emelkedhet, valamint a jövedelmünk is csökkenhet ilyen hosszú idő alatt.

VIII. Lakáshitel önerő nélkül?
Nem lehetetlen. Az egyik megoldás: ha a megvásárolni kívánt ingatlanon mellett egy másikat, egy úgynevezett pótfedezetet is bevonunk az ügyletbe. Ilyenkor a két ingatlan értéke olyan magas lehet, hogy az így felvehető kölcsönösszeg fedezheti a teljes vásárlást. A másik lehetséges megoldás szerint a CSOK összege is lehet önerő (bankfüggő).

Szólj hozzá!