Már jobban járunk a fix kamatozású hitelekkel

Önnek is váltakozó kamatozású jelzáloghitele van? A hosszú távú törlesztés könnyebb tervezhetősége érdekében érdemes átgondolni, hogy fix kamatozásura váltja jelenlegi hitelét.

Mi az, hogy fix kamatozás?

Az évekre meghatározott hosszú kamatozású, másnéven fixált kamatperiódusú hitel egy kiszámítható és átlátható szerződést takar. Egy ilyen hitellel a fixálás teljes időszakára biztosan lehet tudni, hogy a törlesztő részlet nem fog változni, mivel nincs kitéve a piaci kamatváltozás hatásainak. Ezzel ellentétben a változó kamatozású jelzáloghitelek esetében a törlesztőrészlet is változik a kamatok alakulásával együtt. A változás bekövetkezhet három vagy hat havonta, netán évente, de az biztos, hogy hosszabb távra nem lehet előre látni a kamatok, így a törlesztőrészletek mértékének változását.

Mik a kamatváltozás okai?

A kamatok változását hazai és külföldi faktorok egyaránt befolyásolják, így a gazdasági, kereskedelmi, politikai és inflációs folyamatok.

A BAR-listán ezeket az információkat tartják nyilván rólunk >>>

A nemzeti és nemzetközi gazdasági folyamatok rendszere nagyon összetett, így csak valószínűsíteni lehet, hogy egy-egy esemény milyen befolyással lesz a jegybanki alapkamatra, de biztosan előre látni nem lehet. A változások a jegybanki alapkamatban pedig kikényszerítik a kereskedelmi bankok kamatlépéseit, így már közvetlen hatással vannak a lakáshitelek kamatára, ezáltal pedig a havi törlesztőrészletekre is.

Miért vannak fix kamatozású hitelek?

A gazdasági válság a teljes világot megrendítette. Ennek következtében nem csak a Magyar Nemzeti Bank, de a kereskedelmi bankok és a hiteligénylők is levonták a válságos időszak tanulságait, és előtérbe került a hitelezés etikus és kellően megfontolt oldala. Azóta a bankok sorra dobják piacra olyan termékeiket, melyekben az ügyfelek törlesztőrészletének nagysága hosszú évekre rögzített. Ezzel a hitelintézetek értékes szolgáltatásként magukra vállalják a hosszú évek – kamatperiódus – alatti kamatváltozások kockázatát.

Miért jobb a futamidő végéig a fix kamatozás?

Annak érdekében, hogy a hiteligénylők jobban tudják tervezni anyagi jövőjüket, a következő időszakban, a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére, a bankok nemcsak úgy általában fognak fix kamatozású jelzáloghiteleket ajánlani, hanem mint egy segítő kéz, konkrét, előzetes és gyakorlatilag személyre szabott információkkal, számításokkal és tényekkel fogják támogatni a változóról a fixkamatozásura való átszerződést ügyfeleik számára.

Hogyan lehet fix kamatozásra váltani?

Az átgondolt váltás érdekében érdemes fokozottan figyelni a banktól érkező leveleket, küldeményeket, és alaposan átolvasni azokat. További részletekért és pontos információért pedig személyre szóló ajánlatot kérni a hitelező banktól. Változóról rögzített kamatozású hitelre való váltással biztosítani lehet a jövő kiszámíthatóságát és tervezhetőségét, ezzel is hozzájárulva az anyagi stabilitáshoz, így érdemes mindenkinek átgondolnia!

Szólj hozzá!