Személyi kölcsön igénylése 2024-ben – Fontos tudnivalók

A szabad felhasználású személyi hitelek népszerűsége töretlen, hiszen ez a kölcsönfajta egyszerűen igényelhető, az igényléséhez nem szükséges fedezet, a megítélt összeg pedig nagyon gyorsan megérkezik a számlára és gyakorlatilag bármire költhető.

Mely esetekben lehet jó választás a személyi kölcsön?

A rugalmasan felhasználható, egyszerűen és gyorsan megigényelhető, akár 12 millió forintot is elérő személyi hiteleket jellemzően ingatlankorszerűsítésre és -felújításra, energiahatékonyság-növelési munkálatokra, nagyobb családi események finanszírozására, illetve háztartási gépek vagy autók megvásárlására szokták igénybe venni. E hiteltípus nagy előnye, hogy az igényléséhez nem szükséges fedezet, ezáltal sokkal egyszerűbben és gyorsabban kerül a számlára a megítélt pénzösszeg, mint például egy szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése esetén. Mivel a személyi kölcsönök az akár 7-8 éves futamidő alatt végig fix kamatozásúak, a törlesztőrészleteik kiszámíthatóak.

Személyi kölcsön igénylése 2024-ben

A személyi kölcsön igénylésének alapvető feltételei közé tartoznak az életkorra, valamint a jövedelemre vonatkozó elvárások, melyek pénzintézetenként eltérőek. Jellemzően 18 és 70 év között lehet hitelt igényelni, de olyan bank is van, ahol az alsó korhatár 23 év, illetve olyan is akad, ahol a felső korhatár 65 év.

A jövedelem minimuma, valamint a jövedelem típusa terén is jelentős eltérések mutatkoznak bankonként. Minimálbérnek megfelelő összegű jövedelemmel 1-2 éves futamidőre vehető fel kisebb összegű kölcsön. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) rendelet szabályozza azt, hogy adott jövedelem mellett mekkora havi törlesztőrészletet engedélyez a bank. Havi nettó 600 ezer forintos jövedelemig a jövedelem maximum 50, míg havi nettó 600 ezer forintot meghaladó jövedelem esetén a jövedelem maximum 60%-a lehet a törlesztőrészlet összege. A törlesztőrészleten felül valamennyi megélhetési költséggel is számolnak a bankok a JTM számítása során.

A jövedelem típusa is meghatározó a hiteligénylés során. Vállalkozók esetében általában egy lezárt üzleti év a feltétele a kölcsön igénylésének. Alkalmazotti munkaviszonynál határozatlan idejű munkaviszony az optimális, és szükséges, hogy az igénylő ne álljon sem felmondás, sem pedig próbaidő alatt. A bankok szívesen hiteleznek nyugdíjasoknak is, mivel a nyugdíj biztos jövedelemnek számít.

A készpénzben kapott jövedelem kizárhatja a pozitív elbírálást, ugyanis a pénzintézetek a bankszámlakivonatok alapján ellenőrzik a jövedelmet, valamint a hiteligénylő pénzügyi magatartását. Jellemzően kizáró ok még többek között a magyarországi bejelentett lakcím hiánya, illetve a cselekvőképtelenség is. A KHR-ben negatív státusszal szereplő adósok nem igényelhetnek hitelt.

Mivel a pénzintézetek között jelentős hitelbírálati különbségek vannak, az életkorból, a jövedelemből vagy a munkaviszony jellegéből adódó elutasítás esetén érdemes ellátogatni egy másik bankhoz, de még célravezetőbb független pénzügyi szakértőt segítségül hívni.

Szükséges dokumentumok

A gördülékeny hiteligénylés érdekében érdemes előre összekészíteni az ügyintézéshez szükséges dokumentumokat. Feltétlenül szükség lesz az érvényes személyes okmányokra (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély; adókártya; lakcímkártya), a munkáltató által kitöltött jövedelemigazolásra, vállalkozók esetében a köztartozás-mentesség igazolására és a NAV jövedelemigazolásra, nyugdíjasok esetében a nyugdíjhatározatra (ez esetben elegendő lehet 1-3 havi bankszámlakivonat is), az utolsó 3-6 hónap bankszámlakivonataira, valamint kellhet még telefon- vagy közüzemi számla is.

A személyi kölcsön igénylésének kezdő lépése

Személyi hitel igényelhető közvetlenül a kiválasztott bank valamely fiókjában, vagy pénzügyi tanácsadón keresztül. Független szakértő bevonásával sok idő, energia és költség megspórolható. Az interneten díjmentesen elérhető személyi hitel kalkulátorok segítségével akár otthonról is összehasonlíthatók az egyes bankok ajánlatai, illetve a kölcsön igénylése is elindítható.

Szólj hozzá!