Mennyibe került a bankolás 2023-ban, és lefaraghatók-e a banki költségek?

2024. január végén érkezik meg az éves díjkimutatást tartalmazó levél a magyarországi bankszámlával rendelkezők részére, amelyből kiderül, hogy a banki ügyek kapcsán mennyit és pontosan mire kellett fizetni a 2023. évben. A havonta csekély összegnek tűnő költségek év végére tekintélyes méretűre nőhetnek, ezért nem árt tudni, hogy az egyes szolgáltatások milyen költségekkel járnak.

PAD dokumentum, amiből minden kiderül

Kormányrendelet által előírt, kötelező feladata a bankoknak a bankszámlához kapcsolódó költségeket tartalmazó tételes díjösszesítő kiküldése az ügyfelei részére, minden év január 31-ig. Ezek a kimutatások jó esetben mindösszesen évi pár tízezer forintról szólnak, azonban az is előfordulhat, hogy a díjösszesítő végén százezer forintnál is magasabb összeg található. E dokumentum a PAD (Payment Account Directive) megnevezést kapta, mely az EU-s irányelv rövidítése.

A PAD kimutatás a havi kimutatásokhoz hasonlóan elektronikusan, vagy postán érkezik. A bankok napjainkban többnyire az online megoldásokat részesítik előnyben, ezért azoknál a pénzintézeteknél, ahol a mobil- vagy netbanki felhasználók aránya nagyobb, előfordulhat, hogy csak az online felületekre kerül fel a dokumentum.

A díjösszesítő tartalmazza az SMS értesítés, az internet- és mobilbank, a telefonos banki szolgáltatások, a folyószámlahitel, a betéti kártya, valamint a fizetési számla kapcsolódó költségeit. Ezek tudatában, amennyiben e költségek magasak, el lehet gondolkodni azon, hogy mely szolgáltatásokon lehetne spórolni, a legtöbb díjtételt ugyanis lehetőség van csökkenteni, főként akkor, ha már évek óta ugyanaz a számlacsomag van használatban, illetve ha a bankolás többnyire online történik.

Amennyiben az átutalás vagy a készpénz felvételének díja magas, akkor érdemes felülvizsgálni a bankolási szokásokat, ugyanis ezek megváltoztatásával rengeteg pénz megtakarítható.

Ha magas az utalások költsége, amely eddig bankfiókban vagy telebankon keresztül történt, célszerű átváltani online ügyintézésre. A számlacsomagoknál jellemzően jóval kevesebbe kerülnek a mobilbankos- és netbankos utalások, sőt, akár díjmentesek is lehetnek.

A készpénzfelvételi díjak csökkentése érdekében célszerű megvizsgálni, hogy ki van-e használva az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, amely legfeljebb 150 ezer forint összértékben biztosít díjmentes készpénzfelvételt bármelyik magyarországi forint bankautomatából, havonta két alkalommal. Több számla használata esetén lényeges odafigyelni arra, hogy melyikhez van beállítva ez a lehetőség, mivel egyszerre csak egy számlához jár. A készpénz és a bankkártya használatát sem árt átgondolni: hol és mikor érdemesebb készpénz helyett bankkártyáva fizetni. Napjainkban a legtöbb helyen használható a bankkártya. Nagyobb összegű készpénzfelvétel esetén pedig célszerű tájékozódni a kedvező lehetőségekről.

Az sms értesítések díján is lehet spórolni. Amennyiben az ehhez kapcsolódó összeg magas, át kell nézni, hogy mely értesítésekre van igazán szükség, a többit pedig egyszerűen ki kell kapcsolni. A tranzakciók korábban beállított limitösszegeit is lehet módosítani, így személyre szabható, hogy milyen értékű tranzakcióról érkezzen sms. A szolgáltatás kikapcsolásával nem kell lemondani a biztonságos szolgáltatásról, ugyanis át lehet váltani a többnyire díjmentes push üzenetekre. Ez pontosan úgy küldi a tájékoztatókat a számlamozgásokról, ahogy azok sms-ben is érkeznek, annyi különbséggel, hogy nem üzenetben, hanem a mobiltelefon kijelzőjén jelennek meg az értesítések. Ehhez viszont okostelefon, mobilnet és mobilbanki szolgáltatás használata szükséges. Mivel a push értesítések nem minden pénzintézetnél működnek, az sms értesítés lemondása vagy bankváltás előtt mindenképpen érdemes erről tájékozódni.

Váltás ingyenes bankszámlára

Azoknak, akik többnyire online intézik banki ügyeiket, érdemes díjmentes számlacsomagra váltani. A legjobb számlacsomagoknál nem csupán éves számlavezetési díjat nem kell fizetni, de egyebek mellett a bankkártya díja és az online végzett utalások költsége is megspórolható, ami azt jelenti, hogy akár éves szinten 0 forint lehet a bankköltség.

Ilyen ingyenes számlacsomag jelenleg a CIB Bank (ECO), az Erste Bank (Privilégium 2.0), a Raiffeisen Bank (Premium Gold 2.0, Premium Select) és az UniCredit Bank (Partner Aktív Zéró) kínálatában található.

Díjmentes bankszámla nyitásánál fontos tudni, hogy a számla ingyenességének feltételei nagy mértékben eltérhetnek pénzintézetenként. Lényeges tehát az alapos tájékozódás és a körültekintő választás.

Nem feltétlenül szükséges pénzintézetet váltani ahhoz, hogy a kiadások csökkenjenek, érdemes a saját banknál is tájékozódni a kedvezőbb konstrukciókról, valamint célszerű a bankolási szokásokon finomítani.

Szólj hozzá!