Személyi kölcsön – ha nincs bankszámlakivonat

Az egyik legkeresettebb hiteltípus a személyi kölcsön, mivel szabadon felhasználható, az igényléséhez nem szükséges ingatlanfedezet, és nem utolsó sorban a hitel összege pár napon belül az igénylő számlájára érkezhet. Személyi kölcsön igényléséhez elegendő csupán egy jövedelemigazolás, azonban mi a helyzet akkor, ha az igénylő fizetése nem bankszámlára érkezik?

A személyi kölcsön igénylésének alapja és egyben a hitelösszeg visszafizetésének a biztosítéka a jövedelem, ezért ezzel kapcsolatban a pénzintézetek szigorú feltételeket támasztanak az igénylővel szemben. E hitelfajta igénylése esetén a bankok által meghatározott időtartamú munkaviszony és a megfelelő nagyságú igazolt havi jövedelem megléte alapfeltétel, utóbbinak a típusait is meghatározzák a bankok.

Amennyiben az igénylő alkalmazotti jogviszonyban áll, a munkabére a felvett hitel visszafizetésének a biztosítéka. Abban az esetben, ha az igénylő nem a számlavezető bankjánál szeretne kölcsönhöz jutni, munkáltatói igazolást is szükséges benyújtania. Ez azonban az esetek többségében nem elég, a munkáltatói igazolás mellett az utolsó három hónap bankszámlakivonatát is kérik az igénylés benyújtásakor, amely alátámasztja a munkáltatói igazoláson szereplő bért.

Készpénzben kapott munkabér esetén

Személyi kölcsön igénylésekor a pénzintézetek szigorúbban veszik a jövelem igazolását. Míg egy jelzáloghitel esetében fedezetként szolgál az ingatlan, személyi hitel esetében a kölcsönösszeg visszafizetésére csupán az igénylő jövedelme szolgál biztosítékként. Éppen ezért személyi kölcsönt készpénzben kapott jövedelemmel nem sok bank kínál, és csak egy olyan bank van, amely számára elegendő a munkáltatói igazolás benyújtása. Amennyiben az igénylő nem bankszámlára kapja a jövedelmét, a munkáltatói igazolást egyéb dokumentumokkal is alá kell támasztania, például NAV online keresetkimutatással vagy NAV jövedelemigazolással, amely nem lehet 30 napnál régebbi. Mivel a NAV jövedelemigazolás az előző évről adható ki, ezért ez esetben az igénylőnek az igénylést megelőző adóévben is az igényléskor fennálló munkaviszonnyal kellett rendelkeznie, azaz a jelenlegi munkahelyén kellett alkalmazásban lennie. Abban az esetben, ha egy pénzintézet nem kéri a NAV jövedelemigazolást, elegendő, ha az igénylőnek minimum 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszonya van az aktuális munkahelyén, és nem áll próbaidő alatt.

Nem utalásos vállalkozói jövedelem esetén

Saját vállalkozás esetében nem kizáró ok, ha nem folyószámlára érkezik a jövedelem. Ebben az esetben NAV jövedelemigazolásra, valamint NAV nemleges köztartozásról szóló igazolásra lesz szükség, amely igazolja, hogy a hiteligénylőnek nincs köztartozása, valamint a NAV-nál nyilvántartott tartozása. Előfordulhat továbbá, hogy a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadó bevallását is kérik benyújtani.

Készpénzben kapott nyugdíj esetén

A nyugdíjas hiteligénylők esetében sem kizáró ok a nyugdíj postai kézbesítése. Ilyenkor a nyugdíjról szóló, tárgyévi értesítőlevelet vagy a folyósító szerv igazolását, valamint az utolsó hónapra szóló nyugdíjszelvényt kéri a bank a személyi kölcsön igénylésének benyújtásakor.

Szólj hozzá!