Egyre népszerűbb az ATM-en keresztüli készpénzbefizetés

Egyre többen használják a bankautomatákat készpénzfelvétel mellett készpénzbefizetésre is. A 2023. év első felében a pénztári befizetéseket, darabszám tekintetében, megelőzték az ATM-en keresztül történt tranzakciók.

Mind darabszámban, mind értékben mérsékelt csökkenésnek indult a pénztáron keresztül történő készpénzbefizetés, míg az ATM segítségét igénybe vevő pénzbefizetés növekedést mutat. Darabszám tekintetében 17%-kal előzte meg az ATM-es befizetés a pénztári befizetések számát, illetve 21%-os növekedés volt tapasztalható a bankautomatákon keresztül befizetett pénzek összegére vonatkozóan, 2023 első felében. Nagyobb pénzösszegek befizetése esetén azonban továbbra is a bankfiókokban történő tranzakciókat részesítik előnyben az ügyfelek.

Mik az ATM-en keresztüli készpénzbefizetés előnyei?

Jó néhány magyarországi bank szolgáltatásai között szerepel már a készpénzbefizető ATM szolgáltatás, ami a bankfiókban történő befizetésekhez képest kedvezőbb díjú, vagy akár díjmentes is lehet. A bankfiókban történő pénztári befizetéssel szemben, amely kizárólag a pénztár nyitvatartási idejében intézhető, a bankautomaták többnyire 0-24 órában elérhetők. Ezen automaták használata meglehetősen egyszerű, mindemellett jelentősen gyorsabb és gördülékenyebb a banki ügyintézésnél, és magánszemélyek, illetve vállalkozók egyaránt igénybe vehetik. Az ATM-ek nagy része a főkártyák mellett a társkártyákat is elfogadja a készpénzbefizetés során. Pénzintézettől függően, egy tranzakción belül akár 50-200 db bankjegy is befizethető, akár 4 millió forintos összeghatárig, a befizetett összeg pedig szinte azonnal jóváíródik a bankszámlán. Bizonyos automaták esetén más, ugyanannál a banknál vezetett folyószámlájára is befizethető készpénz, egyes esetekben pedig a befizetést a két számla között akár meg is lehet osztani. Némely pénzintézetek lehetővé teszik a bankautomatán keresztül történő hitelkeret-rendezést is, azaz a hitelkártya egyenlegére történő pénzbefizetést.

Mire kell figyelni a készpénzbefizetés során?

Nem minden ATM alkalmas készpénzbefizetésre, azonban a bankok többségének weboldalán található bankautomata kereső, ahol lehetőség van a készpénzbefizetésre alkalmas automaták listázására.

A magyarországi bankautomatákon keresztül jellemzően forint fizethető be a forint alapú bankszámlákra. Az ATM-en keresztül befizethető összeg mértéke bankautomatánként és pénzintézetenként is eltérő lehet, de előfordulhat az is, hogy a bankkártya szabja meg a maximum értéket. A befizetés során kizárólag sértetlen bankjegyeket lehet az automatába helyezni kisimítva, hosszában, és fontos, hogy semmilyen idegen tárgy (például kapocs) ne legyen rajtuk. Bankautomatán keresztül pénzérmével nem lehet befizetést végrehajtani.

A befizetés végét minden esetben meg kell várni, mivel az automata egyes esetekben visszaadhatja a befizetett bankjegyeket, például gyűrődés esetén, és a befizetés igazolására szolgáló bizonylatot is célszerű megőrizni.

Főbb tudnivalók az ATM-en keresztüli készpénzbefizetés gyakorlatáról, bankonként

A CIB Bank 117 bankautomatájából 59 alkalmas készpénz befizetésére, ebből azonban 11 automata borítékos rendszerű. Ez azt jelenti, hogy az ATM által kiadott borítékba kell a bankjegyeket behelyezni, az így befizethető bankjegyek maximális darabszáma ötven, az értékük pedig legfeljebb 1 millió forint lehet. A borítékos rendszeren keresztül befizetett összeg jellemzően a befizetés utáni munkanapon kerül a bankszámlán jóváírásra. Az azonnali jóváírást biztosító bankautomatákon keresztül egyszerre 200 db bankjegy fizethető be, maximum 4 millió forint értékben, és lehetőség van hitelkártya-keret visszatöltésére is. Ezeket az automatákat nemcsak a fő-, hanem a társkártya birtokos ügyfelek is igénybe vehetik, azonban az összeg jóváírása csak a tranzakcióban részt vevő bankkártya tulajdonosa részére történhet.

Az Erste Bank országszerte 25 készpénbefizetésre alkalmas bankautomatával rendelkezik. A befizetendő bankjegyek száma, a készülék típusától függően, 50-200 darab lehet, ami a befizetés összegét tekintve 1 vagy 4 millió forint. A bankautomatán keresztül történő készpénzbefizetési szolgáltatás minden bankkártyával és hitelkártyával is igénybe vehető, kivételt képeznek ez alól a virtuális kártyák. Befizetni kizárólag forint bankjegyeket lehetséges, forint alapú számlára. Az ATM-en keresztüli készpénzbefizetés használata esetén egy, a tényleges tulajdonos személyéről szóló nyilatkozatot kell tenni, mely többnyire megtörténik a számlanyitáskor, azonban erre később is van lehetőség.

A K&H Bank 500 bankautomatája közül 242 alkalmas készpénzbefizetésre. Nemcsak saját számlára, de bármely, a banknál vezetett bankszámlára lehetséges pénzt befizetni.

Az MBH Bank országszerte működő 927 bankautomatájából 142 ATM-en keresztül lehet készpénzt befizetni, ebből 139 automata éjjel-nappal rendelkezésre áll. A befizetés napi limitje bankkártyánként eltérő. Azok az ügyfelek, akik korábban a Takarékban ügyfelei voltak, kizárólag a korábbi MKB, valamint a Budapest Bank automatáin keresztül tudnak pénzt befizetni.

Az OTP Bank 4086 bankautomatát üzemeltet, azonban csak 214 ATM-en keresztül lehetséges a készpénzbefizetés, az összeg minden készpénzbefizetésre alkalmas automata igénybevétele esetén azonnal jóváíródik. A szolgáltatás a nap 24 órájában igénybe vehető, és akár 4 millió forint is befizethető, a befizethető bankjegyek maximális darabszáma pedig 200. Nemcsak saját, de más bankszámlájára is befizethető az összeg, amennyiben az OTP Bank ügyfele, és arra is van mód, hogy a befizetett összeg egy része a harmadik fél számlájára, a fennmaradó rész pedig a befizető számlájára kerüljön.

Azonnali jóváírással történő készpénzbefizetésre csaknem 50 bankautomatán keresztül van lehetőség a Raiffeisen Banknál. A szolgáltatás elérhető a lakossági, valamint Premium betéti kártya, illetve FWR Private Banking fő-/társkártya és Üzleti betéti kártya tulajdonos ügyfelek részére. Hitelkártyára történő készpénzbefizetésre nincs lehetőség. Kizárólag forintot lehet befizetni, forint számlára, a befizetések nagysága pedig ATM-enként limitált.

Az UniCredit Bank azonnali jóváírást biztosító bankautomatái a bank által kibocsátott Mastercard, Maestro és VISA betéti bankkártyával vehetők igénybe.

Szólj hozzá!