A mobilfizetés után itt a mobilos készpénzfelvétel

A mobiltárcán keresztül intézett bankkártyás vásárlások száma egyre nő, és már nemcsak vásárolni lehet telefonnal, hanem a bankautomaták egy részénél készpénzt felvenni is, amennyiben a bankkártya digitalizálva van a mobiltelefonba. A mobiltelefonos készpénzfelvétel, csakúgy, mint a mobilfizetés, a mobiltárca-alkalmazással történhet.

A bankkártyát mobiltárca alkalmazás segítségével lehet digitalizálni, ami lehet a pénzintézet saját mobilbanki applikációja, amennyiben az adott bank a mobiltárca funkciót lehetővé tette, vagy bankfüggetlen mobiltárca alkalmazás, mint például a Google Wallet vagy az Apple Wallet.

2023-ban hozzávetőlegesen a bankkártyák 18%-a regisztrálva volt a mobiltárca-alkalmazások valamelyikébe, a kártyás fizetések 14%-a pedig ezen alkalmazásokon keresztül történt. Mivel az elfogadóhelyek 96%-ánál rendelkezésre áll az érintés nélküli fizetés, a mobil pedig többnyire mindig kéznél van, ez a fizetési megoldás egyre népszerűbb.

Készpénzfelvétel bankkártya nélkül

Sokan nem tudják azonban, hogy a mobiltárca-alkalmazáson keresztül már nemcsak fizetni, de készpénzt felvenni is lehetséges egyes bankautomatákból. Amennyiben az automata alkalmas a készpénzfelvételre, ezt a rajta elhelyezett piktogram jelzi. Mobilos használattal jellemzően azok a szolgáltatások elérhetők, amelyek a bankkártyával is, azaz a készpénzfelvétel mellett feltölthető a telefonegyenleg, lekérdezhető a számlaegyenleg, azonban készpénz befizetésére nem mindenhol van mód. A mobilhasználat során is meg kell adni a bankkártya PIN kódját.

Nem minden bankautomata alkalmas az érintésmentes készpénzfelvételre, de az erre képes készülékek száma egyre nő.

Az Erste Bank összes saját bankautomatája használható érintésmentesen készpénzfelvételre, a K&H Bank esetében pedig több mint 100 új ATM alkalmas az okostelefonnal, illetve okosórával történő készpénzfelvételre, valamint készpénzbefizetésre is. A pénzintézet régi bankautomatái is hamarosan alkalmasak lesznek erre, egy modern szoftver segítségével. Az UniCredit Banknál az mCash mobilapplikáción keresztül történhet a bankkártya nélküli készpénzfelvétel.

Ingyenes érintésmentes készpénzfelvétel?

A havi két alkalommal, maximum 150 ezer forint összegig történő díjmentes készpénzfelvétel érvényes az érintésmentes készpénzfelvételre is. Revolut számlával a kapcsolódó bankkártya csomagtípusától függően a 150 ezer forinton felül további 75-750 ezer forint felvehető díjmentesen, érintésmentes készpénzfelvételkor is.

Szólj hozzá!