Nehezebb lakáshitelhez jutni a koronavírus alatt

A koronavírus berobbanása számos változást hozott a magyar emberek mindennapjaiba, emellett pedig a gazdasági életet is gyökeresen felforgatta. Bár a kormány a járványhelyzet kezdete óta kiemelt figyelmet szentel a gazdaság megóvására, vannak bizonyos szektorok, amelyeknek visszajelzései bizony igazolják, hogy nagyot fordult a világ.

Az egyik ilyen szektor pedig természetesen a banki szektor…

Mélyponton volt az ingatlanértékesítés: amikor még 2020 márciusában jelentették be a járványhelyzetet, ami igen nagy fordulatokat hozott az ország gazdasági helyzetére. Míg a koronavírus előtt mondhatni virágzott az ingatlanpiac, ez a virágzás márciusban és áprilisban teljes mértékben megszűnt, és hatalmas visszaeséseket lehetett tapasztalni. Ebben a két hónapban természetesen még nem lehetett tudni, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban, tömegesen kezdték el felvásárolni a boltok tartós élelmiszereit, a húsokat, sok munkahely csökkentette az alkalmazottai számát, egyszóval pánikhelyzet alakult ki az országban, ez az állapot pedig természetesen nem jó táptalaj az ingatlanvásárlási kedv növekedéséhez. Éppen ezért az előző évhez képest ebben a két hónapban hatvan-hetven százalékkal kevesebben kerestek eladásra kínált használt lakást vagy családi házat. Kétségtelen, hogy ekkor a mélyponton volt az ingatlanértékesítés, igaz, ezt az is megerősítette, hogy a bankok nagyon óvatosak voltak, és alaposan mérlegelték azt, hogy kiknek adnak ki hitelt.

Mostanra újra fellendülőben van a piac

Noha csúnya visszaesésnek lehettünk szemtanúi márciusban és áprilisban, májustól a pánik kezdett megszűnni, és az emberek vásárlási és hitelfelvevői kedve újra megnőtt. A szigorítások enyhítésével tehát az emberek ismét szívesen nyitottak a lakásvásárlás kérdése felé, sőt, a nyáron voltak olyan hetek is, amikor a kereslet húsz-harminc százalékkal megelőzte a kínálatot. Utóbbi megállapítás azonban arról is sokat árulkodik, hogy mennyit változott az ingatlan eladási kedv a vírushelyzet alatt. Míg korábban az ingatlantulajdonosok jó jövedelemforrásként tekintettek az ingatlanok adására és vételére, addig most inkább biztonságot jelentett ennek megléte, és nem szívesen bocsájtották áruba. Az eladási hajlandóság a nyáron újra megemelkedett, de nem tudta a korábbi évek számát produkálni, ami azt eredményezte, hogy az ingatlant vásárolni akarók még nehezebb helyzetbe kerültek.

Az ingatlanok iránti érdeklődés augusztusra és szeptemberre gyakorlatilag helyreállt, még mindig nagy azonban a verseny egy-egy eladó lakásért vagy házért, ugyanis az ingatlan eladási kedve továbbra is alacsonyabb a megszokottakhoz képet. Mivel pedig a vásárlási kedv jelentősen felduzzadt, az eladási kedv azonban igen sovány maradt, kimondhatjuk, hogy cseppet sem könnyű ma ingatlanhoz jutni.

Még most is szigorúak a bankok

Az ingatlant vásárolni vágyók helyzetét nem csak az nehezíti meg, hogy jelentősen kevesebben hirdetnek meg ingatlant, mint ahányan lakást szeretnének vásárolni, de bizony a bankok sem könnyítik meg ezt a nehéz helyzetet. Az elmúlt években jelentősen drágultak az ingatlanok, éppen ezért sokan már nem engedhetik meg maguknak, hogy zsebből fizessenek ki álmaik lakásának vagy családi házának árát, s bizony ha még tekintélyes mennyiségű önerővel is rendelkezünk, gyakran még úgy is hitelt kell felvennünk. A lakáshitelek piaca ma igen kedvezőnek mondható Magyarországon, mindazonáltal a koronavírus miatt kevésbé kiszámítható jövőképhez igazodva sokan inkább államilag támogatott lakáshitelekhez folyamodtak, ezt tartották biztonságosabb befektetésnek. Ugyanakkor persze sokan azok közül, akik csak hitellel engedhetnek meg maguknak saját ingatlant, most inkább egy ideig felfüggesztették a lakásvásárlás tervét, és megvárják, hogy újra stabilabb, kiszámíthatóbb gazdasági helyzet jöjjön.

Persze a bankok is sokkal szigorúbbak most. Arról már írtunk, hogy a kialakult helyzetben sokkal kevesebben és sokkal szigorúbb feltételek között kaphatnak személyi kölcsönt, ezek a szigorítások azonban a lakáshitelpiacon is megfigyelhetők. A hitelintézetek sokkal alaposabban monitorozzák át az elbírálás során a potenciális ügyfeleket, a bankok esetlegesen magasabb határokat húzhatnak meg a jövedelemhez, sőt, ebben az esetben is vannak olyan szektorok, amelyeknek dolgozói hátrányt szenvednek el a hitelfelvételi kérelem elbírálása során.

A koronavírus által keményebben sújtott ágazatok – mint például a turizmus, az autóipar, a vendéglátás vagy az építőipar – dolgozói vannak tehát a legnehezebb helyzetben, akadnak olyan bankok, akik egyáltalán nem adnak nekik lakáshitelt, vagy csak sokkal szigorúbb feltételek mellett.

Sőt, az sem példátlan, hogy amennyiben valamilyen vállalkozó szeretne lakáshitelt felvenni, akkor bizonyos bankok bekérik a jelenleg futó és a jövőbeli megrendeléseinek, szerződéseinek igazolását, hogy biztos legyen abban, hogy nem fog fizetőképtelenné válni.

Szólj hozzá!