Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az életbiztosítás kiválasztása előtt?

A biztosítótársaságok széles választékban kínálják a különböző biztosítási konstrukcióikat. Az életbiztosítások tekintetében kétfajta biztosítás választható: meghatározott időtartamra szóló megtakarítási célú életbiztosítás, valamint kockázati életbiztosítás.

Megtakarítási célú életbiztosítások

A megtakarítási célú életbiztosítás meghatározott időtartalmra szól, lejáratakor a befektetési hozamokkal együtt kerül kifizetésre az összegyűjtött összeg. Amennyiben a szerződő fél a biztosítási tartam vége előtt meghal, a kifizetés a szerződésben megjelölt kedvezményezett vagy kedvezményezettek részére történik egy kisebb biztosítási összeggel egyetemben. Fontos, hogy a megtakarítási célú életbiztosítások esetében a hangsúly a megtakarításon van, és nem a biztosítási védelmen.

A nyugdíjbiztosítás is megtakarítási célú életbiztosítás azzal a különbséggel, hogy a szerződés a szerződéskötés időpontjában jogszabály alapján rögzített nyugdíjba menetel idején jár le. Azért lényeges ezt szem előtt tartani, mert ha valaki most köt nyugdíjbiztosítást, az a jelenleg érvényben lévő nyugdíjkorhatárig lesz érvényes, tehát, ha a jövőben a nyugdíjkorhatár emelkedik, a most kötött szerződés összegét akkor is 65 éves korában veheti fel a szerződő fél.

Egy másik fajta megtakarítási célú életbiztosítás a nyugdíjbiztosítás mellett a gyermekek életkezdésének támogatása. Ebben az esetben célszerű a biztosítás lejártához a gyermek nagykorúvá válását figyelembe venni, így a megtakarítás összegéhez a gyermek hozzáfér a 18. életévét követően.

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítások kizárólag életbiztosítási védelmet nyújtanak, amennyiben a szerződő fél elhalálozik, a biztosítási összeg a családja részére kerül kifizetésre. Érdemes ezt a fajta biztosítást választani, ha valaki hitelt vesz fel, vagy egyedüli családfenntartó.

A kockázati életbiztosítások egyre drágábbak az életkor előrehaladtával, mivel minél idősebb az ember, a biztosító számára annál nagyobb a kockázat, továbbá idősebb korban az egészségi állapot is romolhat. A biztosítótársaságok a meglévő betegségeket a szerződésből élből kizárják, de előfordulhat az is, hogy egyes egészségügyi problémák, de akár túlsúly miatt is megnő a biztosítás díja. Mindezeket figyelembe véve minél fiatalabb korban van megkötve a kockázati életbiztosítás, annál olcsóbb annak díja.

A kockázati életbiztosítás időtartamának kijelölése szempontjából ideális lehet a gyermek vagy gyermekek pályakezdése, mivel ez esetben a család védelme biztosított a gyermekek „kirepüléséig”.

Életbiztosítás kötése a megfelelő időben

Gyermekcélú megtakarítások esetében, ha a gyermek továbbtanulásának finanszírozása a cél, érdemes már a gyermek általános iskolás tanulmányainak megkezdésekor megkötni a szerződést, mivel minél hosszabb időtartamra szól a szerződés, annál kisebb összegű havi befizetéssel lehet összegyűjteni az eltervezett összeget.

A nyugdíjcélú megtakarításoknál hasonló a helyzet. Jellegzetes problémaként lép fel, hogy csak a nyugdíjas kor küszöbén kerül szóba a szerződéskötés. Ilyenkor jelentős összeget gyűjteni csak meglehetősen magas havi díj mellett lehetséges. Az is előfordulhat továbbá, hogy a szerződéskötés már nem lehetséges, mivel e termékek minimális futamideje jellemzően 5, de akár 10 év is lehet.

Szólj hozzá!