Hogyan tehető biztonságossá a digitális bankolás?

Napjainkban a digitális technológia rohamos ütemben fejlődik, különösen igaz ez a pénzügyi területen alkalmazott technológiákra. Ma már szinte nincs is olyan ember, aki ne tudná, hogy mit jelent a bankkártyás fizetés, amit a vásárlók nagy része rendszeresen alkalmaz is. A mobiltárcás fizetés is egyre népszerűbb, és egyre többen használják is ezt a fizetési módot a mindennapok során. A technológia fejlődésével azonban számolni kell a biztonsági kockázatokkal is, melyek ismeretében tudatosan kivédhetők a kellemetlen helyzetek.

Jelenleg Magyarországon a bankszámlák száma 10 millió feletti, a legnépszerűbb fizetési mód pedig a bankkártyás fizetés. A hazai bankkártya elfogadóhelyek száma folyamatosan emelkedik, ezen kívül a mobiltárcába is egyre több kártyát regisztrálnak.

Az elektronikus fizetési módok komfortos és gyors ügyintézést biztosítanak a vásárlások során, azonban, annak ellenére, hogy a készpénzhasználattal szemben a digitális pénzforgalom jóval biztonságosabb, kockázatai is lehetnek egy-egy elektronikus tranzakciónak.

Adatokkal való visszaélés

A leggyakrabban előforduló visszaélések az adathalászati csalások, melyek során a fizetési adatokkal történik visszaélés. Ezek nagy része elkerülhető lenne, ha az ügyfél nagyobb figyelmet fordítana az adatai biztonságára.

A pénzintézetek igyekeznek rendszeresen felhívni a figyelmet az adathalász csalásokra, de az ügyfél részéről történő odafigyelés elengedhetetlen az ilyen jellegű veszélyek elkerüléséhez. Mivel az adathalászok csalási technikája folyamatosan megújul, csak kellő körültekintéssel lehet kivédeni ezeket a visszaéléseket. Az adatok megszerzésének általános módszere, hogy a csalók emailen, magukat hivatalos szerv munkatársainak kiadva próbálják meg megszerezni az adatokat.

Néhány szempont megvizsgálásával azonban ezek a csalások kiszűrhetők. Ilyen például a látványosan helytelen magyarsággal írt üzenetek, szövegek, vagy a levélben szereplő linken található weboldalakon az alapvető informatív adatok, mint például az elérhetőségek, az adatvédelem vagy az általános szerződési feltételek hiánya.

Online vásárlás

Az interneten történő vásárlás biztonságosabbá tételéhez jó megoldást jelenthet a virtuális bankkártya használata, mely a magyarországi pénzintézetek kínálatában díjmentesen elérhető. A virtuális kártyára elegendő csak akkora összeget áthelyezni a bankszámláról, amennyi az adott vásárláshoz szükséges.

A bankkártya használatára vonatkozó alapvető biztonsági szabályok

Alapvető szabály, hogy a bankkártyához tartozó PIN-kódot nem szabad a kártya mellett tárolni sem a pénztárcában, sem mobileszközön. Fontos továbbá, hogy a PIN-kódot a kártya tulajdonosán kívül senki ne ismerje.

Készpénzfelvétel során is meglehetősen fontos a kellő körültekintés, bármilyen gyanús körülmény észlelésekor célszerűbb a tranzakciót elhalasztani.

A napi készpénzfelvételi és vásárlási limitek ésszerű beállításával is csökkenthető a biztonsági kockázat. Amennyiben egy-egy tranzakcióhoz nagyobb összeg szükséges, a limit megemelhető, majd a tranzakció befejezése után visszaállítható. Ez a beállítás mobil- és netbankon keresztül egyaránt elvégezhető.

Amennyiben a bankkártya elveszett vagy eltulajdonították, azonnal kezdjük meg a kártya letiltásához szükséges lépéseket telefonon, vagy az online banki felületen.

Okoseszközök védelme

Szintén szükséges lehet a bankkártya letiltása a banki alkalmazásokat tartalmazó mobileszköz elvesztése vagy eltulajdonítása esetén, mivel azok tartalmazhatják az elmentett fizetési adatokat. A biztonsági kód, illetve az ujjlenyomatolvasó vagy arcfelismerő használata ilyen esetekben különösen hasznos lehet.

Szólj hozzá!