Finanszírozási lehetőségek cégek számára

A vissza nem térítendő támogatás a forrásszerzési módok egyik legnépszerűbb formája. E támogatási forma lehet európai uniós vagy hazai költségvetésű. Többnyire a magyarországi kis, illetve középvállalkozások pályázhatnak ezekre a forrásokra, amennyiben rendelkeznek kellő mértékű önerővel.

Jelenleg a pályázható források száma nem sok, azonban minden esély megvan rá, hogy 2024-ben ez pozitívan változzon. Az önerő meglétének szükségessége mellett ezen pályázatoknak közös jellemzője, hogy a kiíró fenntartási időszakot szab meg, valamint a pályázati projekt végrehajtása alatt valamilyen biztosítékot kér. Ezeket a lényeges szempontokat feltétlenül mérlegelni kell, amennyiben pályázati finanszírozásból történik egy beruházás.

A pályázatok által elnyerhető vissza nem térítendő támogatásokon túl számos lehetőség van a vállalkozások finanszírozására.

Hitel

A hazai lakosság jelentős hányadának van – főként ingatlan- vagy autóvásárlás céljára felvett – hitele. A vállalkozások esetében hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy a cégek a kölcsönből a napi működésüket, a készletüket vagy a különböző beruházásaikat finanszírozhatják. Egy hitelhez fedezet szükséges az adós részéről, amely által biztosítva van a pénzintézet arra az esetre, ha az adós bármilyen okból kifolyólag elmulasztaná a fizetést. A hitelhez kamat kapcsolódik, amely többnyire bizonyos mutatókhoz igazodik, ezért olyan is előfordulhat, hogy akár havonta változó nagyságú a mértéke. Népszerűek a különféle stabil kamatkörnyezetet biztosító, kamattámogatott hitelek, melyek jó néhány bank kínálatában megtalálhatók.

A hitel segítségével történő finanszírozás előnye, hogy a hitelt nyújtó pénzintézet nem lesz a vállalkozás tulajdonosa, nem szól bele annak a működésébe. A futamidő alatt néhány olyan jelentős döntést kivéve, mint például a további kölcsönök felvétele vagy a tulajdonosváltozás, a hitelt felvevő vállalkozás „észre sem veszi” a bankot mindaddig, amíg a havi törlesztőrészletek időben befizetésre kerülnek. Azonban hátránya is van a hitelfinanszírozásnak, például a hitelbírálati rendszer szigora, vagy a többnyire ingatlanalapú fedezet, amely a bank kezére kerülhet, amennyiben fizetési nehézségek lépnének fel.

Kockázati tőke

A kockázati tőke a jelentős növekedési lehetőségű, ám nagyobb kockázattal járó ügyleteket keresi. Csak olyan vállalkozásnak biztosítja a finanszírozást, amely jelentős árbevétel- és eredménynövelésre képes tőkebefektetés segítségével. Mindenkori célja a befektetés megtöbbszörözése, amelynek vége általában a vállalkozás értékesítése.

Előnyként említhető meg, hogy a tőkebefektetés során fedezetet a befektető nem kér, így a cég megőrzi hitelképességét, abban az esetben pedig, ha a vállalkozás elértéktelenedik, nullához közelít a befektetés értéke is. Készfizető kezesség, valamint ingatlanfedezet hiányában a befektető és az alapító együtt veszíti el a pénzét.

Ezen túlmenően előnyös még, hogy a stratégiai döntéshozatalban a befektető részt vesz, és a lényegesebb üzleti kérdésekben is segíti a vállalkozót. Mivel tulajdonostárssá válik, jogosult beleszólni a vállalkozás életébe. A napi szintű, azaz rendszeres támogatás viszont nem várható el tőle, mivel többnyire nem szakértője az adott vállalkozás iparágának. A menedzsment véleményével való támogatása azonban elvárható, mint ahogy az is, hogy jelen legyen a fontos döntéseknél, illetve elősegítse a vállalkozás előrehaladást a kapcsolatrendszerének segítségével.

Faktorálás

A vállalkozásfinanszírozás területén a faktorálás egy új eszköz. Lényege, hogy néhány százalékos díj ellenében a faktrocéggel leszerződött pénzintézet fizeti ki a vállalkozásnak a vállalkozás által kiállított számlát. Némiképp korlátozza ennek az eszköznek az alkalmazását az, hogy a vevőnek és a vállalkozásnak egyaránt szükséges megfelelnie egy a fizetőképességet biztosító szigorú követelményrendszernek.

Garancia

Jórészt a beruházások, illetve a hitelek mögött meghúzódó fedezet a garancia, ezt a vállalkozások számára garantőr intézmények bocsátják rendelkezésre. Mivel sokszor ösztönzi az állam a vállalkozások hitelfelvételét kezességvállalási programmal, a garancia jelentős szerepet játszik a vállalkozások finanszírozásában.

Szólj hozzá!