Az azonnali utalás feltételei

Azonnali, 5 másodpercen belül megérkező utalással 20 millió forint összeghatárig lehet pénzt küldeni 2023. szeptember 1-jétől. Azonban nem csak az értékhatárt kell figyelembe venni az azonnali fizetés útján történő tranzakció teljesüléséhez.

2023. szeptember 1-jétől 20 millió forintra nőtt az azonnali utalás összeghatára, ami azt jelenti, hogy eddig az összegig, belföldi utalás esetén, a pénz 5 másodpercen belül megérkezik a fogadó fél számlájára.

Az azonnali utalásokat lehetővé tevő azonnali fizetési rendszer (AFR) Magyarországon 2020. március 2-án indult el. Ettől az időponttól kezdve a belföldi utalások a nap 24 órájában, a hétvégéket és ünnepnapokat is beleértve, 5 másodpercen belül teljesültek 10 millió forint alatt. Ezt az összeghatárt növelték meg 2023. szeptember 1-jétől 20 millió forintra.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank rendeletben kötelezővé tette, minden belföldi bank automatikusan biztosítja az 5 másodpercen belüli utalás lehetőségét. Az azonnali utalás mobilbankból és netbankból végezhető, és nem szükséges hozzá külön megadni, hogy az utalás azonnal történjen. Nem csak az ugyanazon banknál vezetett számlák közötti pénzforgalomra vonatkozik az azonnali utalás lehetősége, az átutalt összeg akkor is 5 másodpercen belül célba ér, ha az utalási összeget fogadó fél másik bank ügyfele.

Ennél a fizetési módnál lehetőség van másodlagos azonosító megadására is, ami lehet adóazonosító jel, adószám, email cím vagy telefonszám, amelyet regisztrálni a számlavezető banknál lehet.

Azonnali utalás fizetési kérelem szolgáltatás esetén

A fizetési kérelem szolgáltatás igénybevételekor kérés küldését követően a másik fél a kívánt összeget jóváhagyja, ezáltal az utalás a kérést küldő fél részére megérkezik, tehát a tranzakciót kezdeményező fél a fogadó fél. Ennek előnye, hogy az így küldött utalások esetében 2022. november 23-tól a jegybank a tranzakciós illetéket eltörölte, így a 0,3 százalékos díjat, amely maximum 10 ezer forint/utalás, nem kell megtéríteni.

Bár a fizetési kérelem szolgáltatás nem minden banknál elérhető, de ahol igen, ott a fizetési kérelem útján beérkező összeg is azonnali utalással történik, és az utalási díjak is megegyeznek. Ezen kívül 2024. februárjától újabb változtatás várható e téren, mely alapján fizetési kérelmet köteles lesz minden bank fogadni, illetve be kell vezetniük az egységes NFC-s és QR kódos fizetési szabványt is.

Mi történik a nem munkanapokon indított utalások esetén?

Csakúgy, mint a hétköznap kezdeményezett tranzakciók esetén, a munkaszüneti és ünnepnapokon, valamint a hétvégén, akár éjszaka indított utalás is teljesül 5 másodpercen belül.

Mikor nem vehető igénybe az azonnali utalás?

Nem azonnali utalással érkezik a bankszámlára a pénzösszeg, amennyiben a tranzakciót nem mobil- vagy netbankon keresztül indítják, vagy 20 millió forintnál magasabb összeg kerül utalásra, valamint ha az összeget nem forintban, illetve külföldre utalják.

Nem érvényes az azonnali fizetés lehetősége továbbá az időközönként ismétlődő és a rendszeres, valamint a kötegelt és csoportos utalásokra, illetve akkor sem, ha a terhelés napjaként az adott naptól eltérő nap kerül megadásra az utalás során.

20 millió forint feletti összeg számlára érkezési ideje

Az egyik lehetőség a pénz utalására, amennyiben a tranzakció az azonnali utalás feltételeinek nem felel meg, az éjszakai elszámolás. Ide sorolható a csoportos (postai) készpénz-kifizetési, a csoportos átutalási és a csoportos beszedési megbízás.

A másik mód, amennyiben a tranzakció nem történhet azonnali utalással, a napközbeni többszöri elszámolási mód. Ebben az esetben általában 7:30 és 15:30 között, illetve 17 óráig (utóbbi időpont elsődlegesen vállalkozások esetében érvényes), munkanapokon napi 10, szombati munkanapokon napi 7 ciklusban történik a megbízások feldolgozása.

A pénz számlára érkezésének ideje függ az utalás időpontjától, ideális esetben egy órán belül megérkezhet az utalás, de akár több mint 2 órát is igénybe vehet a tranzakció. Amennyiben az utalás indítása 17 óra után történik, az összeg a következő munkanapon érkezik meg a fogadó fél számlájára, 8:30 és 8:45 között. A munkabéreket például nem azonnali fizetéssel, hanem a napközbeni ciklusok alapján utalják.

Utalás pénteken

Szombatra áthelyezett munkanap esetén még aznap megérkezhet a pénteki utalás, de aznapi teljesítésre utalás csak 13 óráig indítható, ilyenkor 10 helyett csak 7 utalási ciklus van.

Munkaszüneti napokon és szabadnapokon egyáltalán nem történik tranzakció teljesítés, ezekben az esetekben az utalás a következő munkanapon teljesül. Azaz alapesetben, amennyiben az utalás pénteki napon 15:30-ig kezdeményezve lett, még aznap célba érhet, az ennél az időpontnál később indított utalások azonban a következő munkanapon érkeznek meg.

Utalás külföldre

Nem vonatkozik az azonnali fizetés a devizában, valamint a külföldi bankszámlára indított utalásokra. Ettől függetlenül, külföldre történő utalás esetén a pénz megérkezhet aznap, ez függ a devizanemtől, illetve attól is, hogy az Európai Unión belülre vagy kívülre történik az utalás.

Például az Európai Gazdasági Térség (EGT) országába, euróban történő utalás esetén jellemzően a megbízás napján, de legfeljebb a következő munkanapon megtörténik a teljesítés. Nem euróban, de EGT országba történő utalás vagy EGT országon kívüli tranzakciók esetében a teljesítés ideje 2-5 munkanap.

Nagyobb óvatosságra van szükség

Mivel az azonnali utalás felső összeghatára a korábbi 10 millióról 20 millió forintra emelkedett, még nagyobb elővigyázatosságot igényel a bankolás, hiszen így akár 20 millió forintot is elemelhetnek illetéktelenek a mindössze 5 másodperces átfutási idő alatt. Amennyiben a csalás a számlatulajdonos saját gondatlanságából eredően következik be (a mobil- vagy netbankos adatai saját gondatlanságából kifolyólag kerül illetéktelen kezekbe), a bank felé az ügyfél nem élhet kárpótlási követeléssel. Különösen fontos tehát a banki belépési adatok biztonságban tartása.

Szólj hozzá!