Akár 15 millió forint is lehet a falusi CSOK összege

Emelkedik a falusi CSOK összege 2024. január 1-jétől az 5 ezer főnél kevesebb lakosságszámú településeken. A családi otthonteremtési kedvezményt kizárólag a kormányrendeletben felsorolt kistelepüléseken lehet majd igényelni. Az 5 ezer főnél magasabb lakosságszámú településeken élők a vissza nem térítendő CSOK-támogatást 2024-től nem vehetik igénybe.

Az igénylők köre nem változik

A családi otthonteremtési kedvezményt házastársak, élettársak, illetve egyedülálló szülők is igényelhetik. Vállalt gyermek után támogatást csak házaspárok vehetnek igénybe. Ez esetben feltétel, hogy legalább a házastársak egyike ne töltse be a 40. életévét az igénylés beadásakor.

Új lakóingatlanok

Az új lakóingatlanok vonatkozásában, a támogatás mértékében nem történik változás, ez esetben a támogatás összege 1 gyermek után 600 ezer forint, 2 gyermek után 2 millió 600 ezer forint, 3, vagy több gyermek után 10 millió forint az idei évben, és 2024-ben is. Azonban 2024-től ezt a támogatást csak egylakásos lakóépületekre lehet igényelni.

Használt lakás vásárlása korszerűsítéssel, bővítéssel

Idén használt lakás vásárlására és egyben bővítésére, korszerűsítésére 1 gyermek után 600 ezer forint; 2 gyermek után 2 millió 600 ezer forint; 3, vagy több gyermek után 10 millió forint támogatás igényelhető.

2024-től ezen összegek az alábbiak szerint változnak: 1 gyermek után 1 millió forint; 2 gyermek után 4 millió forint; 3, vagy több gyermek után 15 millió forint az igényelhető támogatás.

Meglévő lakóingatlan korszerűsítése

2023-ban, meglévő lakóingatlan korszerűsítésére a támogatási összeg 1 gyermek után 300 ezer forint, 2 gyermek után 1 millió 300 ezer forint, 3, vagy több gyermek után 5 millió forint.

2024-től a támogatási összegek a következőképpen alakulnak: 1 gyermek után 500 ezer forint; 2 gyermek után 2 millió forint; 3, vagy több gyermek után 7 millió 500 ezer forint.

Meglévő lakóingatlan bővítése, vagy bővítéssel egybekötött korszerűsítése

Meglévő lakóingatlan bővítésére, illetve bővítés melletti korszerűsítésére idén a támogatási összeg 1 gyermek után 300 ezer forint, 2 gyermek után 1 millió 300 ezer forint, 3, vagy több gyermek után 5 millió forint.

2024-től a következő változások lépnek életbe a támogatási összegekben: 1 gyermek után 600 ezer forint; 2 gyermek után 2 millió forint; 3, vagy több gyermek után 7 millió 500 ezer forint támogatás igényelhető.

Jó tudni

A falusi CSOK támogatás 50%-a fordítható csupán ingatlanvásárlásra, a maradék 50%-ot az ingatlan bővítésére, illetve korszerűsítésére kell fordítani (akár mindkét fajta munkálat elvégezhető a támogatási összegből). Ez jó lehetőség annak, aki lakhatásra nem alkalmas lakóingatlant szeretne vásárolni. Ez esetben azonban feltétel, hogy a korszerűsítés után az ingatlan lakható állapotú és komfortos legyen.

A nagyobb lakosságszámú településeken nemcsak a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény igénylésére nem lesz mód, de szintén nem lesz elérhető például az új lakásokhoz kapcsolódó áfavisszatérítés lehetősége, valamint az új és használt ingatlanok esetében érvényesíthető illetékmentesség sem.

Szólj hozzá!