Végtörlesztés időpontja, díja

A végtörlesztés (más néven teljes előtörlesztés) folyamán az ügyfél teljes fennálló hiteltartozása (tőke-, kamat-, és esetleges díjtartozás) egy összegben visszafizetésre kerül a kölcsönt nyújtó pénzintézet számára, ezzel megszűnik a bank felé fennálló fizetési kötelezettsége.

A végtörlesztés történhet a szerződésben rögzített, utolsó törlesztési részlet esedékességi időpontjában, de a futamidő alatt bármikor.

Az osztrák banki magatartási kódex annyiban különbözik a magyartól, hogy ott nem volt szükség szabadságharcot vívni a bankok ellen. Alapjában véve igaz, hogy a magyarországi bankok (ne tévedjünk, az itteni osztrák bankok is!) mindent megpróbáltak, amit nem tiltott a törvény. A rendrakás során kiderült, hogy a törvényi tiltás hiánya sem jogosítja fel a bankokat arra, hogy bármit megtegyenek az ügyfelekkel.

De térjünk vissza a végtörlesztésre: végtörlesztés esetén a bankot veszteség éri. A banki szakemberek kiszámolják, hogy egy húszéves futamidő során XX százalékos kamattal az adós mennyi pénzt fizet vissza – a végtörlesztéssel viszont homokszem kerül a gépezetbe, mert az adós húsz év helyett pl. hat év után visszafizet mindent. Ilyen esetben a bank elesik tizennégy év kamatától – ezért bünteti meg az ügyfelet.

Hála istennek az osztrák banki gyakorlatban az előtörlesztés díjmentes, a végtörlesztés pedig sokkal kisebb büntetéssel jár, mint a magyar bankoknál. Sőt az osztrák hitel végtörlesztése akár díjmentes is lehet (ez egyedi elbírálás kérdése).

Az osztrák bankhitel esetében kiengedő szándéknyilatkozat egyszeri kiállítása díjmentes.

A magyarországi pénzintézetek végtörlesztés esetén általában díjat számolnak fel (végtörlesztési díj), amely lehet egy fix összeg vagy a hitelösszeg (fennálló, vagy igényelt kölcsönösszeg) százalékában kifejezett. A végtörlesztési díja a mindenkori kondíciós lista szerinti költségelem (szerződésmódosítási díj pénzügyi teljesítéssel összefüggő módosítás esetén), amely a szerződés pénzügyi teljesítéssel járó módosítása miatt felmerült banki költségek ellentételezéseképpen kerül felszámításra.