Hitel BAR-listásoknak?

Milyen esélyei vannak, ha jelzáloghitelt szeretne felvenni aktív BAR-listásként? És ha passzív BAR-listásként szeretne valamilyen jelzálog alapú kölcsönhöz jutni?

Higgyen-e azoknak a hangoknak, amelyek szerint aktívként semmiféle hitelhez sem juthat, vagy inkább azoknak higgyen, akik szerint az aktív báros tagság csak „megnehezíti” a hitelfelvételt, „negatív hatással van az esélyeire” és hasonlók – de nem zárja ki Önt semmiből.

Weboldalunkon a következő hitelek online igénylésére van lehetősége:

OSZTRÁK HITEL »
Osztrák jelzálog alapú hitel igénylése, BAR/KHR-listás ügyfeleknek is.
ADÓSSÁGRENDEZŐ HITEL »
Több különböző hitel egyetlen hitellé alakítása, ezáltal a fizetendő havi törlesztőrészlet csökkentése.
HITELKIVÁLTÁS »
Meglévő hiteltartozás kiváltása, kedvezőbb kamatozásúra váltása.
VÉGREHAJTÁS KIVÁLTÁSA »
Banki és bírósági végrehajtás kiváltása, NAV-tartozás kiváltása.
JELZÁLOGHITEL »
Jelzáloghitel igénylése fedezettel, akár jövedelemigazolás nélkül.
KALKULÁTOR »
Kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora törlesztőrészletre számíthat havonta.

Nos, a forró kása kerülgetése helyett mondjuk ki nyíltan: Magyarországon törvény tiltja, hogy egy hazai pénzintézet aktív bárosnak hitelt folyósítson. DE! Mivel Magyarországon vagyunk, mindenhol van egy kibúvó, minden bezárt kapu mellett van a falban egy kiskapu. Jelen esetben – a bárlistások legnagyobb örömére – több kiskapu is nyitható.

Egy pillanatra visszatérve a jelzáloghitelre: a fentiekből látszik, hogy teljesen mindegy: jelzáloghitelt akar felvenni vagy pl. személyi kölcsönt. A bankok szempontjából a hitel az hitel, és ha nem adhatnak kölcsönt bárlistásoknak, akkor nem adnak. A jelzáloghitel biztonságosabb a bankok szempontjából, mert ha az adós nem fizet, akkor elviheti a házát. Azonban a törvény ezt sem engedi meg, hiába mondaná azt egy banki kockázatelemző, hogy adjunk hitelt X-nek vagy Y-nak. Kár ezen lamentálni, helyette nézzük meg a más megoldásokat.

A passzív bárlistások viszonylag simán kaphatnak hitelt. Ez a listatagság maximum egy évig tart, de már hónapokkal a tagság megszüntetése előtt lehet igényelni jelzálog alapú hitelt. Ha az ügyfél előtörténete megfelelő, akkor a bank folyósítja az igényelt összeget – bár igaz, hogy a bankoknak van mérlegelési lehetőségük, és elképzelhető, hogy ennek során kiselejtezik a passzív KHR-listás ügyfelet. Ilyen esetben egyszerű a megoldás: vissza kell térni néhány hónap múlva, amikor az ügyfél adatai törlődnek a rendszerből.

Hitelt kereső aktív BAR-listásként számos olyan oldallal találkozhat az interneten, amely azt állítja, hogy ingatlanfedezet és keresetigazolás nélkül is hitelhez juthat. Vannak olyan oldalak is, amelyek szerint aktív BAR-listásként teljesen felesleges reménykednie a hitelfelvételben, ugyanis törvényes alapon nem kaphat hitelt, ha aktív BAR-listás (ma már negatív KHR-listáról beszélünk, de a lényeg ugyanaz).

Hol van hát az igazság? Vehet fel hitelt olyan adós, aki szerepel a feketelistán vagy nem? Érdemes elkezdeni hiteleket keresgetni vagy nem? Miért van egyáltalán ennyi, egymásnak ellentmondó információ az interneten?

Gondoljunk bele: aki rajta van a negatív adóslistán, annak valójában nem az a legnagyobb problémája, hogy listatag. Nyilván van valami a háttérben, ami miatt negatív minősítéssel került fel a KHR-listára, vagyis egy újabb kockázatos hitel csak még tovább súlyosbítja amúgy is nehéz helyzetét.

A pénzügyek világában mozgó emberekként célunk a felvilágosítás. Az, hogy amikor Ön már amúgy is a szakadék szélén áll, ne tegyen még egy lépést előre. A BAR-listások között sokan próbálnak előremenekülni. Van, akinek lehetősége is van rá, hogy egy rossz hitelt egy másik hitellel végtörlesszen és megszabaduljon a nyomasztó tehertől, de ez közel sem egyszerű feladat. Ha Ön negatív minősítéssel van jelen a KHR-listán, akkor borzasztóan nehéz lesz hitelhez jutnia. Aki mást mond, az hazudik – vagy érdekből, vagy tudatlanságból. Mindenre léteznek kiskapuk, aktív listásként is lehetséges pénzhez jutni, de mérlegelni kell a kockázatokat, fel kell mérni, hogy mit hozhat a jövő, és csak olyan döntést szabad meghozni, amely nem fogja rosszabb helyzetbe hozni vagy kísérteni Önt évtizedeken át.

Oldalunkon végigvesszük a legfontosabb hitelfajtákat, hogy Ön is tudjon tájékozódni, milyen kölcsönök léteznek egyáltalán a hitelpiacon. Reméljük, hogy nem túl kimerítő, de mégis elég információval szolgáló oldalunk segítségére lesz minden aktív BAR-listásnak, aki többet szeretne tudni a hitelekről.