Jelzáloghitel

A jelzáloghitel ingatlanfedezettel folyósított hitel, felvételéhez megfelelő minőségű ingatlanra van szükség.

A megfelelő minőségű ingatlan némileg csalóka megnevezés, ezért ennek a kifejezésnek a kibontására szánjunk valamivel több időt.

Az ingatlan értékét meghatározza a fekvése (város, vidék, puszta), állapota, eladhatósága, használhatósága. Természetesen minél nagyobb egy adott ingatlan értéke, annál több lehet a fedezetével felvett osztrák hitel összege. Ugyanakkor a reláció fordítva is igaz: ha Önnek nincs szüksége nagy összegű osztrák hitelre, akkor nem kell csúcs minőségű, Budapest II. kerületében levő ingatlannal rendelkeznie.

A legjobb, ha az igénylendő hitelösszeg és a fedezetül szolgáló ingatlan becsült értéke között az arány 1:2. Ez azért fontos, mert a bank általában az értékbecslés során kalkulált ingatlanérték felét folyósítja (esetleg valamivel többet, de ez egyedi mérlegelés kérdése). Tehát ha Önnek 5 millió forintra van szüksége, akkor elég egy 10 millió forint értékű ingatlan. Ha 100 milliós vállalkozói hitelre van szüksége, akkor viszont egy olyan ingatlant kell felkínálnia, amelynek a becsértéke legalább 180 millió forint. Szerencse, hogy az ingatlanpiac lassulása megállt, és a nagy, 2008-as világválság után egyértelműen erőre kapott ez a piaci szegmens. Ennek következtében az ingatlanok ára elindult felfelé – és ennek megfelelően az értéke is.

Érdekes, hogy az ingatlanok nem mentek arrébb, nem kerültek jobb helyre, nem történt velük semmi, mégis sokkal többet érnek, mint öt évvel ezelőtt. Ön pedig kihasználhatja az ingatlanpiaci robbanást (boomot, mondanák a portfolio.hu elemzői a Kossuth Rádióban), és úgy juthat osztrák hitelhez, hogy a magyar piaci feltételeknél sokkal jobb kondíciókkal kell törlesztenie.

A hitelfelvevő a kölcsönt az ingatlanra, mint fedezetre kapja, általában jövedelmétől függetlenül. Az ingatlanra a bank jelzálogjogot jegyez be. A jelzáloghitel lehet lakáscélú (pl. vétel, bővítés) vagy szabad felhasználású hitel.

A jelzálog célja annak biztosítása, hogy a hitelező a nyújtott szolgáltatást (a jelzáloghitelt és annak járulékait, úgy mint: kamat, kezelési költség stb.) visszakapja. A hiteltörlesztés elmaradása esetén a jelzáloggal terhelt ingatlan meghatározott szabályok szerint pénzzé tehető és a vételár a tartozás rendezésére fordítható.

Osztrák jelzáloghitel kalkulátor »

Az osztrák hitel tulajdonképpen egy szokványos jelzáloghitel azzal a különbséggel, hogy az ingatlant terhelő jelzálogjogot nem magyar, hanem osztrák bank jegyzi be. Az osztrák jelzáloghitel egy euró alapú, szabad felhasználású jelzáloghitel.