Hitel megoldások BAR-listásoknak

A rendszer (közkeletű nevén BAR-lista, újabban KHR-lista) azokat a természetes személyeket és mulasztásaikat tartja nyilván, akik pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek 90 napot meghaladóan, a mindenkori minimálbér összegét meghaladóan nem tettek eleget.

A lista tagjainak száma elképesztő méretekben nőtt azokban az években, amelyekben a gazdasági világválság lecsapott Magyarországra. Tudnunk kell, hogy mindig vannak KHR-listás ügyfelek, a legerősebb államokban, a legjobb körülmények között is. Viszont a nem fizető adósok száma döbbenetes méreteket öltött a devizaárfolyamok rakétaszerű emelkedésével. A problémás hitelek száma folyamatosan nőtt, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelentette, hogy az adósok rossz anyagi helyzetben vannak.

Az osztrák hitel kiváló megoldás azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tartoznak a magyar bankok számára a megbízható ügyfelek közé – de ettől függetlenül az osztrák bankok egészen más hitelezési feltételeinek megfelelnek! Az osztrák hitelek vonzóságát nem biztos, hogy hihetetlenül alacsony kamatszintjük adja. Sőt egy KHR-listás ügyfél számára a kamatszint nem is elsődleges szűrési szempont, amikor hitelt keres – az elsődleges szempont az, hogy milyen hitelhez juthat egyáltalán hozzá KHR-es előélettel? De felhívjuk a figyelmet, hogy a listatag ügyfelek mellett a jó adósoknak vagy hitellel nem rendelkező személyeknek is érdemes összehasonlítani az osztrák hitelt a magyar hitelekkel.

Mi a BAR-lista?

A BAR a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer rövidítése, amelynek új elnevezése Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, KHR-lista), üzemeltetője a BISZ Zrt. A rendszerben minden magyarországi hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézmény, pénzintézet tagja, ezáltal az adatbázis minden lekérdezésnél valós értékeket ad.

Ez azt jelenti, hogy a rendszer kijátszhatatlan. A számítógépes nyilvántartás lehetővé teszi, hogy a KHR-listát ügyfeleket teljesen és hermetikusan elzárják a hitelektől. A rendszert a korrupció sem tudja gyengíteni: a pénzintézeti rendszerek java része (nem mernénk állítani, hogy 100%-a, mert mindig lehetnek kivételek) úgy van programozva, hogy a KHR-listás ügyfelek egyszerűen nem igényelhetnek hitelt. A megoldás egyszerű: a bankban például el sem lehet indítani a hitelezési folyamatot,mert a számítógép nem hajlandó továbbmenni, ha KHR-listás ügyfelet próbálnak bevinni a hiteligénylők közé.

A BAR rendszer két részből, a lakossági és vállalkozói részből áll. A BAR rendszerben megtalálhatók azon természetes személyek adatai, akik bankokkal, hitelintézetekkel, és egyéb pénzügyi vállalkozásokkal kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésüket vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználására irányuló szerződésüket megszegték. A rendszer negatív listás nyilvántartás, ami azt jelenti, hogy csak abban az esetben kerülnek fel rá, ha a törvényben meghatározott feltételek szerinti vétségeket követnek el.

Az előírások szerint a szerződéskötéskor az ügyfelet tájékoztatni kell, hogy milyen esetben kerülhetnek fel a BAR-listára. Ezen kívül a BISZ Zrt. javasolja a pénzügyi intézményeknek, hogy az ügyfeleiket a felkerülés tényéről, illetve a listáról való lekerülés módjáról is tájékoztassák.

Díjmentes BAR-státusz lekérdezés »

Hitelek BAR-listásoknak

Az általunk kínált BAR-listás hitellehetőségekről (osztrák hitel; hitelkiváltás; adósságrendezés; végrehajtás-kiváltás; jelzáloghitel) az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:

BAR-listás hitellehetőségek »

Felvettünk egy hitelt, amit egy másik hitellel próbáltunk törleszteni: ez egy olyan ördögi kör, amiből gyakran nincs kiszállás, és sajnos előbb vagy utóbb a BAR-listára kerülés lesz a vége. De mi lesz velünk, ha ez megtörténik? Sokan azt gondolják, ekkor már soha nem szabadulhatunk meg a kölcsöneinktől, pedig ez nincs így! Mutatjuk, mik a lehetőségeink.

Mi is ez a hírhedt lista?

Ahogy fentebb is írtuk, a BAR (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer) mai megnevezése a KHR lista (Központi Hitelinformációs Rendszer), amire akkor kerül fel az ember, ha felvett egy hitelt, és azt nem tudta visszafizetni. Ezen lista által láthatják a bankok azt, hogy kinek nem javasolt kölcsönt adni, mert erős a kockázata, hogy a partner nem tudja időben visszafizetni a teljes összeget. A listán való szereplés tehát azt jelenti, hogy Magyarországon nem tudunk hitelhez jutni egészen addig, amíg vissza nem fizetjük a tartozásunkat. De ha ez megtörtént, akkor sem lesz olyan könnyű…

Passzív BAR

Ha ugyanis visszafizettük a tartozásunkat, akkor noha az aktív BAR listáról lekerülünk, de rögtön fel is kerülünk a passzív listára, és rajta is maradunk egészen egy évig. Ebben az esetben a bankok azt fogják látni, hogy maximum egy évvel ezelőtt még rajta voltunk a BAR listán, tehát még mindig kockázatos a számukra hitelt adni. Ilyenkor két lehetősége van a banknak. Vagy megtagadja a hitelkérvényünket, vagy drágábban, számunkra kedvezőtlenebb feltételekkel teszik meg az ajánlatukat, ezért tehát a következő hitel felvételéhez érdemes megvárni azt az időpontot, amikor erről a listáról is lekerülünk. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a passzív BAR listások általában csak jelzáloghitelt vehetnek fel, amire fedezetként egy ingatlan vagy egy személygépjármű kell, hogy szolgáljon.

Hogyan juthatunk hitelhez aktív BAR-listásként?

Mint ahogyan azt már megírtuk, az aktív báros hiteligényét a magyarországi bankok mindenképpen el fogják utasítani, hiába is próbálkozunk. Mégsem kell kétségbeesnünk, van ugyanis néhány megoldás, amivel ki lehet kerülni a problémát.

Ütemezzük át a futamidőt!

Ez a lehető legbiztonságosabb és legkézenfekvőbb megoldás. Így ugyanis megállapodhatunk a bankkal, hogy legyen a havi törlesztőrészletünk alacsonyabb (persze így tovább is kell fizetnünk), amibe jó esetben bele is fog egyezni, ha vissza szeretné kapni a pénzét. A hátránya ennek az eljárásnak az, hogy így valószínűleg magasabb lesz a visszafizetett teljes összeg, és extra díjak is felléphetnek, mégis ez a legtisztább megoldás.

A magánkölcsön intézménye

Magánkölcsönöknek nevezzük azokat a hiteleket, amikor nem egy banki intézménytől veszünk fel kölcsönt, hanem egy magánszemélytől, aki nyilván nem nézi a KHR listás tagságot, ugyanakkor ennek meg is kéri az árát. Számtalan ilyen hirdetéssel találkozhatunk az interneten, mindegyikkel azonban nagyon kell vigyázni, mert igen nagy kockázatokat rejtenek, sokszor átmehetnek uzsorába. Ebben az esetben mindenképpen érdemes közjegyző által hitelesített szerződést írniuk a feleknek, ez ugyanis mindkét felet védi az esetleges félreértésektől: a felvevő nem tűnhet el a pénzzel, a hitelező pedig nem változtathatja kénye-kedve szerint a kamatot, azaz nem változtathatja uzsorakölcsönné.

Hitelfelvétel külföldön

Napjainkban egyre népszerűbb a külföldi, elsősorban osztrák hitel. Ez azért van, mert külföldön a bankoknak nincs hozzáférésük a KHR listához, ezért nincs rálátásuk arra, hogy kinek kockázatos pénzt adni, és kinek nem. Ezért aztán a külföldi hiteligényünket akkor is elfogadhatják, ha mi szerepelünk ezen a listán. Fontos azonban, hogy legyünk körültekintők azon tekintetben, hogy melyik ország melyik bankjától mit veszünk fel. Ne bízzuk a véletlenre, keresünk fel egy olyan hitelközvetítőt, aminek a külföldi hitelezés a szakterülete!

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy egy számunkra megfelelő hitelt rendszeresen és pontosan fizetni tudnánk, azonban a BAR lista miatt nem tudjuk ezt felvenni, akkor kérhetünk segítséget egy családtagunktól vagy barátunktól. A hozzátartozónk így felveszi a hitelt, az összeget eljuttatja hozzánk, a törlesztést pedig neki fizetjük. Fontos azonban, hogy legyünk nagyon körültekintők, és csak akkor kérjük ekkora szívességre a hozzátartozónkat, ha biztosan fizetni tudunk neki. Próbáljunk olyan rokont vagy barátot megkérni erre, aki lehetőleg régóta jó fizetéssel rendelkezik, ugyanis minél magasabb a fizetés, annál kedvezőbb ajánlatot fog adni a bank.

Magáncsőd rendezése az állammal

Az adósságot úgy is rendezni tudjuk, hogy az állam összehangolja a bank és a mi érdekeinket arra törekedve, hogy kikerülhessünk az adósságcsapdából. Ez azért is kedvező, mert akkor is igénybe vehető ez a csődvédelmi szolgáltatás, ha a fizetésünk nem fedezi a törlesztőrészletet. Ez is alapos utánajárást igényel azonban, ugyanis meg kell felelni minden feltételnek ahhoz, hogy az állam segítséget nyújtson nekünk. Egyelőre a magáncsőd intézménye nem túl sikeres hazánkban.

A lehető legbiztosabb módja a BAR listáról való lekerülésnek az, ha visszafizetjük a tartozásunkat. Ezt persze mondani könnyű, megvalósítani viszont annál nehezebb, mégis érdemes egy kis kalkulációt elvégeznünk. Számítsuk ki, hogy vannak-e olyan kiadásaink, amiről le tudunk mondani (káros szenvedélyek); vannak-e olyan tárgyaink, amiket nem használunk és eladhatunk? Emellett azt is érdemes fontolóra venni, hogy eladjuk az autónkat, ezzel ugyanis nem csak hogy nagyobb összeghez juthatunk, de a jármű kiadásait is megspórolhatjuk.