BAR-lista, KRH-lista – hitel BAR-listásoknak

A rendszer (közkeletű nevén BAR-lista, újabban KHR-lista) azokat a természetes személyeket és mulasztásaikat tartja nyilván, akik pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek 90 napot meghaladóan, a mindenkori minimálbér összegét meghaladóan nem tettek eleget.

A lista tagjainak száma elképesztő méretekben nőtt azokban az években, amelyekben a gazdasági világválság lecsapott Magyarországra. A 2008-as év vége még nem hozott radikális változást. Tudnunk kell, hogy mindig vannak KHR-listás ügyfelek, a legerősebb államokban, a legjobb körülmények között is. Viszont a nem fizető adósok száma döbbenetes méreteket öltött a svájci frank árfolyamának rakétaszerű emelkedésével. 2009 után a problémás hitelek száma folyamatosan nőtt, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelentette, hogy az adósok rossz anyagi helyzetben vannak.

Az osztrák hitel kiváló megoldás azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tartoznak a magyar bankok számára a megbízható ügyfelek közé – de ettől függetlenül az osztrák bankok egészen más hitelezési feltételeinek megfelelnek! Az osztrák hitelek vonzóságát nem biztos, hogy hihetetlenül alacsony kamatszintjük adja. Sőt egy KHR-listás ügyfél számára a kamatszint nem is elsődleges szűrési szempont, amikor hitelt keres – az elsődleges szempont az, hogy milyen hitelhez juthat egyáltalán hozzá KHR-es előélettel? De felhívjuk a figyelmet, hogy a listatag ügyfelek mellett a jó adósoknak vagy hitellel nem rendelkező személyeknek is érdemes körülnézniük oldalunkon, és összehasonlítani az általunk közvetített osztrák hitelt a magyar hitelekkel.

Mi a BAR-lista?

A BAR a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer rövidítése, amelynek új elnevezése Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, KHR-lista), üzemeltetője a BISZ Zrt. A rendszerben minden magyarországi hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézmény, pénzintézet tagja, ezáltal az adatbázis minden lekérdezésnél valós értékeket ad.

Ez azt jelenti, hogy a rendszer kijátszhatatlan. A számítógépes nyilvántartás lehetővé teszi, hogy a KHR-listát ügyfeleket teljesen és hermetikusan elzárják a hitelektől. A rendszert a korrupció sem tudja gyengíteni: a pénzintézeti rendszerek java része (nem mernénk állítani, hogy 100%-a, mert mindig lehetnek kivételek) úgy van programozva, hogy a KHR-listás ügyfelek egyszerűen nem igényelhetnek hitelt. A megoldás egyszerű: a bankban például el sem lehet indítani a hitelezési folyamatot,mert a számítógép nem hajlandó továbbmenni, ha KHR-listás ügyfelet próbálnak bevinni a hiteligénylők közé.

A BAR/KHR-rendszer két részből, a lakossági és vállalkozói részből áll. A BAR/KHR-rendszerben megtalálhatók azon természetes személyek adatai, akik bankokkal, hitelintézetekkel, és egyéb pénzügyi vállalkozásokkal kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésüket vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználására irányuló szerződésüket megszegték. A rendszer negatív listás nyilvántartás, ami azt jelenti, hogy csak abban az esetben kerülnek fel rá, ha a törvényben meghatározott feltételek szerinti vétségeket követnek el.

Az előírások szerint a szerződéskötéskor az ügyfelet tájékoztatni kell, hogy milyen esetben kerülhetnek fel a BAR-listára. Ezen kívül a BISZ Zrt. javasolja a pénzügyi intézményeknek, hogy az ügyfeleiket a felkerülés tényéről, illetve a listáról való lekerülés módjáról is tájékoztassák.

Díjmentes BAR-státusz lekérdezés »

Hitelek BAR-listásoknak

Az általunk kínált BAR-listás hitellehetőségekről (osztrák hitel; hitelkiváltás; adósságrendezés; végrehajtás-kiváltás; jelzáloghitel) az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:

BAR-listás hitellehetőségek »