Értékbecslés

Az osztrák hitel jelzálog alapú hitel, így az ingatlan-értékbecslés elengedhetetlen feltétele a hitel folyósításának. Az ingatlan értékbecslés célja annak az értéknek a megállapítása, amit az ingatlan a piaci viszonyok között képvisel.

Az osztrák hitelek különböző fajtái sokkal kedvezőbbek, mint amihez Magyarországon hozzájuthat. Nem is beszélve arról, hogy ha ön KHR-listát ügyfél, akkor egyáltalán nem fog tudni kölcsönhöz jutni hazánkban. Ausztriában azonban igen. Ők nem nézik – mert nem is nézhetik – a magyar statisztikákat, NAV-os igazolásokat stb. Vagyis az osztrák hitelt bárki, bármilyen anyagi helyzetben igényelheti. Hogy ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy az osztrák bankok egy ingatlant kérnek fedezetül a hitelért. Ha az ingatlan megvan, akkor őket onnét fogva nem érdekli, hogy az adós a legnagyobb adócsaló vagy egy alkoholista hajléktalan, hiszen a hitelfedezet mindig rendelkezésükre áll, ha a hitel felvevője valamiért nem fizet.

Érhető, hogy egy ilyen hitel kihelyezése előtt nagyon körültekintően kell eljárnia a pénzintézetnek. Az ingatlant szakértővel, alaposan kell felbecsültetni, ez az adós érdeke is. Így lehet biztosítani, hogy valóban a fedezetnek megfelelő összeget kapjon, és ha bármi probléma történne a visszafizetés során, ne legyen vita vagy per az adós és a bank között.

Ingatlan-értékbecslés főbb szempontjai

  • az ingatlan helye, fekvése
  • az ingatlan műszaki állapota és korszerűsége
  • megközelíthetőség, infrastruktúra fejlettsége, közműellátottság
  • az ingatlan tulajdoni viszonyai, piacképessége

Helyszíni szemle nélkül nem létezik ingatlan értékbecslés. A különféle statisztikák, mint például az utcanevekre lebontott átlagárak csak segédadatokként szolgálnak, ezek nem helyettesíthetik az értékbecslő szakember az ingatlan minden sajátosságát figyelembe vevő értékelését.

Ingatlanértékelés

A nemzetközi gyakorlatban elfogadott irányelvek szerint az ingatlanok értékbecslésére három értékmegközelítési módszer használható.

Nettó pótlási költség alapú értékbecslés
Ez a módszer az értéket a vagyontárgy újraelőállításának, illetve helyettesítésének költsége alapján állapítja meg.

Piaci összehasonlító adatokon alapuló forgalmi értékbecslés
A piaci alapú, vagy másképpen direkt összehasonlításon alapuló módszer lényege, azaz elméleti alapja a legegyszerűbb az összes módszer között: a hasonló tulajdonságú tárgyaknak hasonló az értéke. A kereskedelmi bankok ezen a módszeren alapuló értékbecsléseket alkalmazzák a jelzáloghitelek esetében.

Hozamszámításon alapuló értékbecslés
Az ingatlanok többsége nemcsak létrehozható vagy a piacon értékesíthető, hanem bérbe is adható. Számos ingatlantípus van, amelyet eleve bérleti hasznosításra terveznek. Ennél a módszernél tehát azt vizsgáljuk, hogy a vagyontárgy képes-e a befektetett tőkére vonatkozóan elvárt megtérülést biztosítani. Ilyen ingatlanok pl.: irodaházak, hotelek, bérházak, parkolóházak, uszodák.