Előtörlesztés

Amennyiben az osztrák hitel törlesztése közben pénzhez jut, lehetősége van előtörlesztésre, azaz a hitel tőkerészének egyösszegű visszafizetésére még a futamidő lejárta előtt.

Az osztrák hitel előtörlesztésére, illetve végtörlesztésére bármikor lehetőség van. Az előtörlesztés díjmentes, a futamidő lejárta előtt történő végtörlesztés esetén a bank az aktuális egyenleg 1%-át számolja fel. A magyar büntetésekről ki-ki tájékozódhat az interneten. Senki ne számítson csodára…

A végtörlesztés esetén kért kiengedő szándéknyilatkozat egyszeri kiállítása díjmentes, azonban az azt követő 6 hónapon belüli ismételt kiengedő nyilatkozat kiadásáért a bank 50 euró díjat számol fel, amelyet az ügyfélnek a nyilatkozat kiadását megelőzően kell hitelszámlájára befizetni.

Biztosan Ön is tudja, hogy a bankok elég komoly büntetéseket fizettetnek az adósokkal, ha azok megpróbálják előbb visszaadni a pénzt, mint kellene. Ha valakinek erről az jut eszébe, hogy a magyar hitelezési gyakorlat olyan, mint a maffia, amiből nem lehet büntetlenül kiszállni, akkor az nem a véletlen műve.
De vajon így van ez a fejlett Nyugaton is? A nyugati bankok ugyanígy megsarcolnak minket? Az osztrákok ugyanúgy felszámolják az előtörlesztés és a végtörlesztés büntetését, mint a magyarországon működő bankok?

A válasz elkeserítő: az osztrák bankok tisztességesebben bánnak a nyugati ügyfelekkel, mint ugyanezen bankok magyar leánybankjai a magyarokkal. Az ok egyszerű: minden bank annyit enged meg magának, amennyit megengedhet. A tautológiának tűnő kijelentés mögött részint a kormányzati rendszabályozás hiánya, részint a magyar bankrendszer kartellje bújik meg.

Attól, hogy nincs szabályozva az előtörlesztés büntetési tétele, még nem muszáj. De ha egyszer minden bank beszedi, akkor miért ne szednénk be mi is? – mondja az egyszer osztrák bank itteni leánybankjának vezetője. Kifizetődőbb beolvadni a tömegbe, mint kiríni.

A hitelszerződés módosításának díja 150 euró, mely a bank felé előre fizetendő.

ELŐTÖRLESZTÉS

Az előtörlesztés, más néven egyösszegű visszafizetés a bank felé fennálló hitel tőkerészének egyben való visszafizetését jelenti, aminek következtében a bank előtörlesztési költség megfizetése fejében a még fennálló kamatokat, kezelési költséget, hitelfedezeti biztosítás díját elengedi.

VÉGTÖRLESZTÉS

Végtörlesztés folyamán az ügyfél teljes fennálló hiteltartozása egy összegben visszafizetésre kerül a kölcsönt nyújtó pénzintézet számára. A magyarországi pénzintézetek végtörlesztés esetén általában díjat számolnak fel, mely díj lehet egy fix összeg vagy a hitelösszeg (fennálló, vagy igényelt kölcsönösszeg) százalékában kifejezett. Az osztrák banki hitel esetében kiengedő szándéknyilatkozat egyszeri kiállítása díjmentes.