Az osztrák hitel felvétele

Az osztrák hitel tulajdonképpen egy jelzáloghitel, ami azt jelenti, hogy felvételéhez megfelelő minőségű ingatlanra van szükség – ami elsősorban forgalomképes, jó állapotú lakóingatlant jelent, de más jellegű ingatlan is képezheti a hitel fedezetét, ha az ügyletbe lakóingatlan is bevonható.

A hitelbírálat során az igazolható jövedelmi szempontok nem elsődlegesek. A hitelt azért hívják osztrák hitelnek, mert Ausztria egyik neves bankja folyósítja azt. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez milyen előnyökkel jár.

Egy mondatban: az osztrák bankoknak semmi közük ahhoz, hogy Ön Magyarországon milyen jövedelemmel rendelkezik, milyen hitele van vagy volt, fizetett-e vagy nem, végrehajtás alatt áll vagy nem. Az osztrák hitelt nyújtó intézetet teljesen hidegen hagyja az Ön pénzügyi előélete.

Az osztrák hitel legfontosabb előnye a magyarországi hitelekkel szemben az, hogy tulajdonképpen bárki megkaphatja. A feltételeket átolvasva Ön is láthatja, hogy mindösszesen egy megfelelő ingatlanra van szükség a hiteligényléshez. Persze feltehető a jogos kérdés: mi az a megfelelő ingatlan? Egy pajta? Egy palota? A kérdés helytálló. Ön végső soron bármilyen ingatlant felajánlhat, csak tudnia kell, hogy a megkapható osztrák hitel összege az ingatlan értékétől függ. Ha Önnek több ingatlana is van (ház, föld, hétvégi ház), akkor mérlegelhet, hogy a drágább ingatlant viszi be a hitelbe, és több pénzt kap, vagy inkább az olcsóbb ingatlant terhelteti meg – kevesebb hitelösszeg fejében.

A mérlegelés kulcsfontosságú – csak Ön tudhatja, hogy anyagi helyzete milyen és mi várható a jövőben. Ha úgy tűnik, hogy olyan munkája van, amelyre később is nagy szükség lesz, egyedi tudással rendelkezik vagy kiváló a szakmájában, akkor nem kell attól tartania, hogy az osztrák hitelt nem tudja törleszteni, és elveszíti a házát. Ha azonban már most is van problémás hitele, végrehajtás alatt áll stb., vagyis az anyagi helyzete megrendült, akkor talán érdemesebb megfontolnia, hogy nem a legnagyobb értékű ingatlanját (mondjuk a házát) teszi bele a hitelbe, hanem egy másik ingatlant – ha van ilyen.

A hitelt olyanok is igényelhetik – például aktív és passzív BAR-listások, akik a magyar pénzintézeteknél nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak hitelhez.

A fedezetül szolgáló ingatlan típusa

Az osztrák bank hitelezési tevékenysége a teljes országra kiterjed, de az osztrák hitel felvételénél elsőbbséget élveznek a jó helyen lévő lakóingatlanok: Budapest, Budapest környéke és Pest megye, a megyeszékhelyen lévő ingatlanok, Dunántúl, valamint a kiemelt üdülőövezetek. Az ingatlanról készített fényképek és a legfontosabb adatok (ingatlan állapota, tulajdoni viszonyok) alapján lehetőség van egy előzetes értékbecslés készítésére, amelynek alapján eldönthető, hogy az osztrák hitel folyósítható-e, valamint hogy mekkora hitelösszegre lehet számítani.

Online kalkulációért kattintson ide!

Az osztrák hitel összege, igénybevétele

Az osztrák bankhitel euró alapú, összegét a felajánlott ingatlan értéke, elhelyezkedése határozza meg – a minimális hitelösszeg 20 000 euró (kb. 5 millió forint), maximális érték nincs meghatározva. A hitel futamideje akár 20 év is lehet, előtörlesztésre is van lehetőség.

Az osztrák hitel kondíciói egyedileg, ügyletenként kerülnek megállapításra a hitelkérelem összes adatának, dokumentumának benyújtása után részletes árajánlatot adunk. A hitelt BAR-listások is igénybe tudják venni, szabad felhasználású hitel, tehát bármilyen célra fordítható. Általános tájékoztató: osztrák hitelek »

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok:

Egyedi esetekben az alábbiaktól eltérő okmányokra is szükség lehet, azonban egy átlagos kérelemhez az alább felsorolt dokumentumokra van szükség.

Ha a hitelfelvevő magánszemély:

  • eredeti tulajdoni lap
  • térképmásolat
  • személyi igazolvány és lakcímkártya másolata
  • alaprajz, műszaki leírás
  • néhány fotó az ingatlanról

Ha a hitelfelvevő egyéni vagy társas vállalkozás:

  • legutolsó lezárt év mérlegbeszámolója és/vagy adóbevallása
  • cégkivonat/vállalkozói igazolvány
  • hitelkérelem nyomtatványai