BAR, KHR lista lekérdezése ingyenesen

A jogszabályi háttér változása miatt Ön is korlátlan számban és ingyenesen kérheti, hogy a KHR-listát kezelő BISZ Zrt. adja ki az Ön részére a KHR-listás „tegságára” vonatkozó adatait. Az igénylés bármelyik bankfiókban benyújtható, nem csak az Ön számlavezető bankjánál!

Az igénylés valóban ingyenes és korlátlan számú! Ne higgyen a bankoknak, ha esetleg pénzt akarnának kérni Öntől a KHR-lista lekérdezéséért. Az úgynevezett Saját Hiteljelentést kötelező postai úton vagy e-mailben elküldeniük az Ön részére, ha szeretné, akkor akár minden nap. Természetesen nem javasoljuk a visszaélést, hiszen az adminisztráció felesleges akadályozásával akár más BAR-listások információhoz jutását is lassíthatja – fordított esetben ennek Ön sem örülne. Az igénylést pillanatok alatt elvégezheti az weboldalunkon keresztül elérhető formanyomtatványok révén.

Az online lekérdezéshez itt találja útmutatónkat.

A lényeg még egyszer: igen, korlátlan számban és ami talán a legfontosabb, tényleg ingyenesen lekérdezhető a KHR-lista állapot! Eddig a régi szabályozás értelmében évente csupán egyszer lehetett díjmentesen lekérdezni a KHR-státuszt, az ezt meghaladó adatigénylésért fizetni kellett. Az új törvény szerint azonban már díjmentesen és korlátlan számban lekérhető!

Mi a BAR-KHR-lista tulajdonképpen?

Az adósok feketelistáját 1999-ben kezdték el vezetni. Először csak cégekről tartották nyilván, hogy jó adósok, vagy nem, majd a természetes személyekre is kiterjesztették a BAR-lista hatókörét. Az adósok szempontjából sajnálatos, hogy a bankok nem küldenek automatikusan értesítést arról, ha valaki felkerült a listára. Akinek jelentős elmaradása van, természetesen gyanakodhat, de ha biztosra szeretne menni, legegyszerűbb és leggyorsabb kikérni az ún. Saját Hiteljelentést.

A Saját Hiteljelentés tulajdonképpen a BAR-listás tagságról szóló „igazolás”, valójában jóval több is annál. A Saját Hiteljelentésben ugyanis nem csak az szerepel, hogy az igénylő fent van-e a BAR- vagy KHR-listán, hanem a következők is:

1. Melyik bank/pénzintézet töltött fel adatokat a KHR-listára.
2. Milyen adatok szerepelnek az igénylőről a KHR-listán.
3. Ki, mikor és milyen alapon kérdezte le a KHR-listában szereplő adatokat.

Ismételten felhívjuk a figyelmét: a Saját Hiteljelentést a törvényi előírások szerint magánszemélyek és vállalkozások korlátlan számban és díjmentesen lekérhetik!

Az igénylés pillanatok alatt lebonyolítható az oldalunkon keresztül elérhető formanyomtatványok segítségével.

További fontos tudnivalók

1. A Saját Hiteljelentést bármely pénzintézetben vagy a BISZ Zrt.-nél is lekérheti. Vagyis ha Önnek pl. X-Y-ZS Banknál van számlája, de a főutcán sétálva egy másik bank előtt eszébe jut, hogy lekéri a KHR-listára vonatkozó adatait, megteheti. Miért? Azért, mert minden igénylés a BISZ Zrt.-hez kerül, ezért teljesen mindegy, hogy Ön hol adja le a formanyomtatványt. Ha nem valamely bankban, hanem magánál a BISZ Zrt.-nél igényli a Saját Hiteljelentést, akkor azt csak személyesen vagy postai úton teheti meg. Elektronikus formában nem igényelhető a Saját Hiteljelentés a visszaélések elkerülése miatt!

2. A kérelemhez igazolnia kell a személyi azonosságát vagy azt, hogy az igénylő vállalkozás képviseletében jár-e el: szüksége lesz a személyi igazolványára és a lakcímkártyájára vagy egyéb azonosító iratára, illetve vállalkozás esetén pluszban aláírási címpéldányra, cégbírósági kivonatra és alapító okiratra.

3. A BISZ Zrt. 3 napon belül elkészíti a Saját Hiteljelentést.

4. Ön megkaphatja a dokumentumot postai úton vagy e-mailhez mellékelt csatolmányban. Utóbbi esetben az igénylő az általa megadott e-mail címre kapja meg a dokumentumot, pdf formátumban. Ha az e-mail cím hibás, akkor is – a BISZ Zrt. nem vizsgálja az e-mail cím valódiságát.

Tovább a nyomtatványok letöltéséhez »

Ezeket az adatok szerepelnek a BAR-listán

Az egyes magánszemélyekről az alábbi információkat gyűjti a KHR rendszer:

Születési név
Születési hely
Születési dátum
Anyja születési neve
Viselt név
Állampolgárság
Személyi igazolvány szám
Útlevél szám
Vezetői engedély szám
Egyéb azonosító okmány száma, típusa
Lakcím
Levelezési cím
E-mail cím
A rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (adós, adóstárs)