Mire vehet fel osztrák hitelt?

A válasz röviden és tömören az lenne, hogy bármire. Bővebben: tényleg bármire. Az osztrák hitel hihetetlenül kedvező tulajdonságainak egyike, hogy a bankból kapott eurók szabadon felhasználhatók. Senkit nem akarunk arra kapacitálni, hogy hitelből oldja meg felmerülő problémáját.
Néhány éve még sok reklám buzdította arra az embereket, hogy vegyenek fel hitelt, és minden problémájuk megoldódik – értve ez alatt a nyaralás költségeinek megfizetését, egy új autó vagy akár egy új, méregdrága tévé megvásárlását. Azonban ma már egyre kevésbé találkozhatunk a hitelezésre mint panaceára tekintő reklámokat. A devizahitelek körüli drámák arra intették az áruházakat, utazási irodákat, autószalonokat stb., hogy kissé visszább vegyenek a lendületből, és ne akarjanak mindenkire rásózni valamilyen hitelt.

Mi – az osztrák hitelek közvetítésével foglalkozó cég alkalmazottai – már korábban is úgy érveltünk, hogy csak akkor igényeljenek hitelt, ha képesek lesznek visszafizetni azt, és valóban nincs más megoldás. Az osztrák hitel "mindenhatósága" (bármire felhasználható) miatt sokan látták maguk előtt a valóságnál szebb színekben a hitelösszegből megfestett jövő képét. Azonban az osztrák hitel elsősorban azoknak megoldás, akiknek van egy problémás hitelük. Kiváló feltételekkel vehető fel, de szinte mindig olyanok folyamodnak osztrák hitelért, akik Magyarországon nem kaphatnak hitelt.

Ez utóbbi tény nagyon sok esetben már figyelmeztetés az adósnak: "Valamit rosszul csináltál!" Vannak, akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe. De mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia, amikor bármire szabadon felhasználható osztrák hitelért folyamodik.

A felteendő kérdések:

Miért nem kapok Magyarországon hitelt?

Nem lehet, hogy az osztrák hitellel is ugyanolyan reménytelen helyzetben kerülök, mint a magyarral?

Fogom tudni fizetni a hitelt akkor is, ha felborul az euró árfolyama?

Milyen ingatlant tudok bevinni fedezetként a hitelbe?

És végül az első és utolsó, százszor is felteendő kérdés: tényleg szükségem van hitelre?