KHR (BAR) lista

Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR régebbi nevén BAR) az a rendszer, ahol a bankok nyilvántartják a rossz fizető adósokat. Magánszemélyek esetén a pénzintézetek által nyújtott, hitelből vagy lízingből eredő, a mindenkori minimálbért elérő és legalább 90 napig fennálló tartozás esetén lehet felkerülni a KHR listára.
A legtipikusabb kölcsönfajták: személyi kölcsön, hitelkártya, lakásvásárlási hitel, árukölcsön (mobiltelefon, TV, stb.), autóhitel, autólízing. Kevesen tudják, hogy akkor is rá lehet kerülni a KHR listára, ha valaki a hitelkérelmébe valótlan adatot közöl, hamis vagy hamisított okiratot használ és mindez okirattal bizonyítható; vagy aki bankkártya visszaélést követ el (pl. lopott kártyát/adatokat használ). Ezen személyek nem kerülnek le a KHR listáról. Abban az esetben, ha valaki felkerült a listára, úgy két szinten tartják nyilván. Aktív státusszal nyilvántartott KHR listás az, akinek a pénzintézet felé fennálló tőke és járulékai tartozása van. Passzív státusszal nyilvántartott KHR listás az, aki a pénzintézet felé minden tartozását rendezte és nem áll fenn más pénzintézet felé lejárt tartozása. Ha valaki kifizette a tartozását, úgy még 5 teljes naptári évig tartják nyilván és utána végleg törlik a nyilvántartásból.

Mikor törölnek a BAR / KHR listáról? Ha valaki 2011. május 14. napján kifizette a tartozását, úgy az első naptári éve 2012. január 1. napján kezdődik és 2017. január hónap 1. napján törlik véglegesen a KHR listáról, mert akkor telik le az 5 naptári év.

Gyakori kérdés, hogy lehet-e felvenni aktív és passzív KHR státuszú ügyfélnek hitelt? Amennyiben nincs ingatlanfedezet, úgy sajnos az aktív KHR listásnak nem nyújtanak hitelt a bankok. Passzív státusszal és kezes bevonásával lehet esély a hitelhez jutáshoz, de arra számítsunk, hogy a feltételek esetleg szigorúbbak lesznek. Amennyiben van ingatlanfedezet, akkor lehetőség van passzív és akár aktív KHR státusszal is hitelt felvenni. Érdemes tudni, hogy csak a jó helyen lévő, jó ingatlanokat (baj esetén gyorsan értékesíthető) fogadnak el. Ezért vannak úgynevezett településlisták, amiben felsorolják, hogy melyik településen fekvő ingatlanok fogadható el. Az aktív KHR listások csak akkor kapnak hitelt, ha a fennálló tartozását a felvett hitelből kifizeti. Sok esetben a pénzintézetek kérnek olyan adóstársat, aki nem KHR listás. A pénzügyi és hitelválság megmutatta, hogy a bankok a pénzszűke és a bizalom eltűnése esetén a KHR listásoknak a hitelnyújtást nagyon gyorsan megszüntetik vagy erősen korlátozzák.