Miért jók az osztrák hitelek?

Általános tájékoztató az osztrák hitelek felvételéről.

Az osztrák hitelek valójában jelzáloghitelek, amelyeket leggyakrabban szabad felhasználásra, hitel ill. banki és/vagy bírósági végrehajtás kiváltása céljából vesznek fel. Az osztrák hitelek elnevezése onnan ered, hogy a hitelt folyósító bank vagy takarékszövetkezet Ausztriában működik (Raiffeisen, Sparkasse, Volksbank stb.).

Az osztrák bankhitelek felvételekor a jövedelmet nem minden esetben kell igazolni, mivel nem ez a legfontosabb szempont a bírálat során, hanem a fedezetül felajánlott ingatlan értéke. A bankok általában az ingatlanok forgalmi értékének 50%-áig hiteleznek. További előnye az osztrák bankok hitelezési gyakorlatának, hogy – a legtöbb pénzintézetnél – az ingatlan-értékbecslés kevésbé szigorú, továbbá a hitelbiztosítéki érték megállapításakor a forgalmi értéket veszik figyelembe, így nem kerül 10-30% levonásra az ingatlan értékéből, mint a legtöbb magyar bank esetében, ahol a forgalmi értékből általában levonnak 10-20-30%-ot attól függően, mennyire forgalomképes a fedezetül szolgáló ingatlan.

A forgalomképesség megállapításakor elsősorban az ingatlan jellege, állapota és a település lélekszáma a meghatározó. általános tapasztalat, hogy a lakások forgalomképesebbek a családi házaknál, illetve a 10-20 millió forint értékű családi házak szintén könnyebben eladhatóak, mint a 20-50 millió forint közöttiek. A település lélekszáma szintén fontos tényező, hiszen kisebb településen kevésbé forgalomképes az ingatlan. A magyar bankok általában az 500 fő alatti településeken lévő ingatlanokat nem fogadják el fedezetként. Az osztrák hitelek esetében ez a tényező nem jelent gondot, mivel a legtöbb osztrák bank minden településen a lélekszámtól függetlenül az ingatlanok forgalmi értékének 50%-át hitelezi.

Fontos tudni, hogy az osztrák pénzintézeteknek nincsen magyarországi fiókja, ezért az osztrák hitelek felvétele csak közvetítőn keresztül lehetséges. Az osztrák hitelek legnagyobb előnye, hogy aktív és passzív státuszú BAR-listásoknak is hiteleznek, valamint lehetőség van kezdeti költségek nélkül igényelni a hitelt. Az ügyintézés itthon, a közvetítő cégeken keresztül történik, a hitelszerződés aláírására is Magyarországon kerül sor. A törlesztőrészletek átlagosnak mondhatók, csak euró alapú hitelt lehet igényelni.

A későbbi kapcsolattartás szintén problémát okozhat: mivel az osztrák hitelek felvételekor az ügyfelek külföldi pénzintézettel szerződtek, ezért a jövőben bármit szeretnének, a nyelvismeret hiánya akadály lehet; osztrák hitele felvételénél érdemes tehát olyan közvetítő céget igénybe vennie, aki a hitel folyósítása után is vállalja, hogy közbenjár, ha Ön a hitelével kapcsolatban bármilyen ügyintézésre kényszerül.