Az osztrák bankhitel a nyerő?

Csak semmi könnyelműség! Várják a BAR-listásokat is, gyors a folyósítás, de a házat elviszik, ha nem fizetünk.

MAGYARORSZÁG ― AUSZTRIA ― Hitelre van szüksége, de bekeményítettek a hazai bankok? Irány Ausztria! G. Katalin titkárságvezetőnek ötmillió forint hitelre volt szüksége egy lakás megvásárlásához. Először hazai bankokkal próbálkozott, de már a legelején elment a kedve, amikor felsorolták, hogy milyen igazolásokat kell beszereznie.

„Nagyjából két hetembe került volna, amíg az összes kért papírt begyűjtöm. Végül inkább felhívtam egy osztrák hitelközvetítőt, és nem bántam meg. Az ember kijött, lefényképezte a lakást, aztán együtt átmentünk Sopronnál a határ túloldalára. Mindössze egy órát töltöttem a bankban, aláírtam mindent, s pár nap után utalták is a pénzt” – mesélte Katalin. – „Előzékenyek voltak, gyorsak, és a törlesztőrészletek is kedvezőbbek. Tízéves futamidővel, havi 182 euró a törlesztőrészletem” – tette hozzá. Az asszony 2 százalék kezelési költséget fizetett, s egy fix összeget adott a közvetítő szakembernek is.

„Ausztriában vállaltam munkát, és hitelre volt szükségem, de magyar bankoktól nem kaptam. Oberwartban azonban ügyfélként kezeltek. Gyorsan pénzhez jutottam, és pontosan is törlesztem a részleteket” – árulta el H. Mária (36) varrónő.

Az a tény, hogy nem nézik a BAR-listát, nincs szükség APEH-igazolásra, gyorsan intézik az ügyeket, s a válság ellenére sem emeltek kamatokat, igazi vonzerő. Nem csoda, hogy az utóbbi hónapokban látványosan megnőtt azon honfitársainknak a száma, akik megunták itthon a szélmalomharcot, s szomszédainknál veszik fel a hiteleket. Az osztrák határ mentén egyre több iroda foglalkozik hitelügyintézéssel. Egy soproni ügyvédi iroda több osztrák bank megbízásából a magyar ügyfelek garanciájának ellenőrzését, illetve a jelzálogügyeket intézik.

Főként a múlt év második felétől nőtt meg az osztrák euróhitelek iránti kereslet, a magyar pénzintézetek feltételeinek szigorításával párhuzamosan. Kétségtelen, hogy az osztrákok sokkal rugalmasabbak. A legfontosabb feltétel az ingatlanfedezet, ezután rövid idő alatt megköthető a szerződés. Egyszeri kezelési költséget számolnak fel, ami 1-2, néhol 3 százalék, s azután már csak a meghatározott kamatot kell fizetni. Saját értékbecslőjük van, így ez sem kerül pluszköltségbe. A futamidő alatt bármikor visszafizethetjük a hitelt, nem jár érte büntetés. Ausztriában szinte az összes határmenti bank várja a magyar ügyfeleket, sok helyen beszélnek is magyarul. Így közvetítőre sincs feltétlen szükség.

Persze itt is előfordul, hogy képtelen fizetni az adós. Legrosszabb esetben sajnos az ingatlan a bank tulajdonába kerül. De a hitelezők rugalmasak, ha bajba kerülünk, nyugodtak keressük fel személyesen a hitelintézetet. Ha kell, többször is módosítják a fizetési határidőket, csak az kell, hogy lássák a jó szándékot, a fizetési hajlandóságot.

Túl óvatosak a hazai bankok

A magyar bankok nem is olyan régen még szinte az ember után dobták a pénzt, ma viszont már a kelleténél is óvatosabbak. A megszigorodott feltételek miatt már az elmúlt év végétől nagymértékben visszaesett a magyar lakosság hiteligénye. Nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan fordultak külföldön hitelkérelemmel a bankokhoz.

Miben különbözik mégis a két ország bankrendszere?

Egy magyar bankon keresztül felvett hitelnél szinte soha nem tudja a hitelfelvevő, hogy adott hónapban hol tart a visszafizetésnél. Az ausztriai gyakorlat teljesen más. Banktól függően havi vagy negyedéves kimutatást kap az ügyfél lakcímére kipostázva, névre szólóan. A kimutatás tartalmazza, hogy mikor vette fel a hitelt, mennyit vett fel, mióta fizeti, az előző hónap/negyedév során mennyi volt a befizetés és mennyi a fennálló tőketartozás! Ausztriai pénzintézeten keresztül felvett hitelnél nem kell szerződésmódosítási díjakat és egyéb költségeket hozzászámolni a tőketartozásunkhoz. Amennyi a kimutatásban szereplő összeg, az abban az adott hónapban bármikor egy összegben visszafizethető a pénzintézetnek.