BAR-lista “létszám”

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR-lista, de régi nevén – BAR-lista – vert gyökeret a köztudatban) legújabb adatai szerint több, mint 715 000 főt számlál a rosszul fizető adósok tábora. 2008 decemberében 618 000 magánszemély volt a BAR-listán.

FRISSÍTÉS: az új ingyenes lekérdezéshez segédlet itt érhető el

Ezek lakossági adatok, a késve fizető vállalkozásokat külön rendszerben tartják nyilván. A listára a mindenkori minimálbér összegét meghaladó összeggel tartozó, legalább 90 napos késéssel fizető adósok kerülnek fel.

A tavaly ősz óta tartó gazdasági recesszió, pénzügyi válság (munkahelyek elvesztése, valamint a devizahitelek esetében a gyenge forintból eredő törlesztőrészlet-emelkedés) hatására jelentős mértékben, havonta mintegy 3-4 százalékkal nő a BAR-listások száma. 2009 tavaszán és nyarán kiugró mértékben nőtt a “rossz adósok” száma, májusban 6,9, míg júniusban 4,7 százalékkal bővült a hiteleiket nem időben fizető magánszemélyek köre.

A háztartások számára folyósított kölcsönök állománya 2009 május végén kb. 392 milliárd forint volt. Ennek közel kétharmada – mintegy 239 milliárd – fogyasztási, körülbelül 25 százaléka – 100 milliárd – lakáscélú hitel volt.

A vállalati szektorban némiképp jobb a helyzet: a BAR-listás vállalkozások nagyobb arányban tudták rendezni fennálló tartozásaikat, mint a magánszemélyek. 2009 év eleje óta a vállalkozások lezárt hitelszerződéseinek száma 4 százalékkal nőt – ugyanez a mutató a lakossági alrendszerben csak 2 százalék.

Hogyan kerülhetünk le a BAR-listáról?

A lekerülés nem egyszerű: az aktív BAR-listás státusz akkor szűnik meg, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik, ami többféleképpen is történhet: a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a kölcsönszerződés átütemezésével. Ha ez megtörtént, az ügyfél további 5 évig passzív státuszban marad, csak ezt követően törlik végleg a listáról.

Az osztrák hitel felvétele esetében a BAR-listás szereplés vagy egyáltalán nem, vagy csupán csekély súllyal esik latba, ezért számos számos magánszemélynek és vállalkozásnak, akik magyar banktól, pénzintézettől nem jutnak hitelhez, megoldást jelenthet.

Tudnivalók:

  • Aktív BAR-listás státusz: még fennálló, kifizetetlen tartozás.
  • Passzív BAR-listás státusz: kifizetett, rendezett tartozás (a hitelszerződés lezárása után még 5 évig fennálló állapot).
  • Évente egyszer minden természetes személy ingyenesen lekérdezheti, milyen adatai szerepelnek a BAR/KHR-listán.