Osztrák jelzáloghitel

A jelzáloghitel az egyik legjobban ismert, legrégebbi, legkedveltebb hitelforma. A szuperlatívuszokat lehetne még fokozni, de a lényeg ugyanaz: a jelzáloghitelek a legjobb hitelek.

Ráadásul ma már az állandó banki verseny miatt sokkal több jelzáloghitelt helyeznek ki a pénzintézetek, mint hajdanán. Mostanában pontosabb jelzálog típusú hitelekről beszélnünk. Az osztrák jelzálog hitel lényege, hogy az adós valamilyen jelentősebb értékű dolog tulajdonjogáról lemond arra az esetre, ha a hitelező pénzintézetnek nem tudná visszafizetni a kölcsönt. Az osztrák bank így teljes védettséget élvez, hiszen, ha az adós nem fizet, egyszerűen elárverezi a fedezetet. Az adós legfeljebb annyit tehet, mint ahogyan ez elő is szokott fordulni, hogy a zálog fedezetét bosszúból vagy, hogy annyi pénzt kivegyen belőle, amennyit csak tud, megrongálja vagy legalább részeiben eladja.

Alapjában a jelzálogkölcsönöknek két nagy csoportja van: az egyik az ingatlanra adott hitel (ilyen a klasszikus osztrák hitel, amivel cégünk is foglalkozik), a másik pedig az ingóságra adott hitel. A zálogházak pontosan ilyen alapon működnek, persze egy zálogház senkinek sem jut eszébe, ha osztrák jelzáloghitelről hall, pedig az ott kapott pénz is jelzáloghitel tulajdonképpen, csak kis összegű és többnyire nagyon rossz feltételekkel adják.

Szólj hozzá!