Osztrák autóhitel körkép I.

Nyugati szomszédunk, Ausztria esetében teljesen másképp néz ki a gépjármű finanszírozás (autóhitel, autó lízing stb.), mint nálunk, ennek bemutatására teszünk kísérletet a következőkben.

Itthon törvényben szabályozták az autóvásárlás esetében a minimum 20 százalékos önerő befizetését. Hozzá kell tenni, hogy az osztrákok mentalitása is teljesen más, mint a magyaroké: nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, hogy kié az autó tulajdonjoga. Elmondható, hogy Ausztriában minden harmadik autó lízingelt, nem kedvelik annyira a hitelt, ami ott nyilván nem osztrák hitel néven fut. Az osztrák autó árak magasak, mivel nagyon sűrű a márkakereskedői hálózat. Az osztrákoknak azért előnyösebb az autólízing az autóhitelhez vagy az autóvásárláshoz képest, mert nem a tulajdonszerzésre összpontosítanak, hanem az a céljuk, hogy 2-3 évenként vadonatúj autóba ülhessenek. Ezt a sűrű autóváltogatást pedig leginkább az autó lízing teszi lehetővé számukra, mivel így nem kell nagy saját tőkével rendelkezniük. Ezzel szemben nálunk az autócsere leginkább úgy valósul meg, hogy a hitelállományt a vevő maga előtt görgeti egy új autó hitelezése révén.

Az autólízingnél Ausztriában először letesznek egy induló összeget (kb. 5000 eurót), majd az általuk kiválasztott új autót használatba veszik. Havonta fizetik a lízingdíjat (kb. 100-200 euró autó márkától és típustól függően), ha pedig megunják autójukat, akkor csak visszaviszik a lízingcéghez, és egy új autót hozhatnak el. A szervizelés sem a lízingbevevő problémája, ugyanis évi 10-15 ezer km alatt ingyenes az autó szervizelése és javítása (az autó garanciája miatt). Ezek alapján jól látszik, hogy autólízingelési szokásaik a tartós bérléshez hasonlítanak, viszont az új autó lízing segítségével olcsóbban juthatnak az autóhoz, mint a bérlettel vagy autóhitel felvételével, és lépést tarthatnak az autógyártás újdonságaival is. Kb. dupla annyi az 1000 főre jutó személyautóállomány Ausztriában, mint nálunk. Tegyük hozzá, hogy ott nagyon ritka az “egyautós háztartás”, a legtöbb családban több autót is tartanak (nem ritka a három sem) – ezt pedig a magyarnál jóval magasabb életszínvonal, fizetések teszik lehetővé (a minimálbér fizikai munkásoknak: 818 euró, szellemi munkásoknak: 820 euró).

Szólj hozzá!