Mit kapunk Ausztriában?

Most már hitelért is oda járunk. Jobbak az autók? Persze. Jobb a termékkínálat? Persze. Drágább is? Mi tagadás… És az osztrák hitel? Nos, az nem drágább, hanem olcsóbb. Ingyen előtörleszthető. 1%-os büntetéssel végtörleszthető. Szabadon felhasználható. KHR-listával is felvehető.

Sőt akár végrehajtás előtt egy perccel is felvehetjük. Az osztrák bankot nem érdekli a NAV-os igazolás, sem a KHR-lista. Ha van megfelelő állásunk, már folyósítják is a pénzt. Próbálják ki, semmibe sem kerül.

Autót veszünk, mondja az egyszeri polgár. És igaza van. A jólétben máshogyan ügyelnek az autókra. Szerelő ismerősöm szerint az emberek csak akkor költenek a kocsira, ha nagyon muszáj. Sőt sokan inkább leteszik az autót, és megoldják máshogyan az utazást, mert egyáltalán nincs pénzük a javíttatásra. Ez nem azoknak a hibája, akik emiatt két órával többet utaznak munkába és vissza. Ki nem szeretne többet keresni? Hogy kényelmesebben éljen? Vagy ki nem szeretné tisztességes tömegközlekedést? Hogy a térségi központba a szomszéd faluból ne kétóránként vagy négyóránként menjen busz?

De nem csak autóért járunk, hanem a karácsonyi vásár miatt is. Igen, mert Ausztria közelebb van a fogyasztói társadalomról kialakult rémképhez. Ők valószínűleg nem rémségként élik meg, hogy pl. a boltban némileg nagyobb a választék, mint nálunk, és nem röhögik ki a boltosok, ha fagyasztott spenótkockát kér. Vagy kínai ötfűszerkeveréket.

Szólj hozzá!