Miért menjünk Ausztriába osztrák hitelért?

Vicceskedve azt mondhatnánk, hogy azért, mert osztrák hitelt csak Ausztriában kapni (cipőt a cipőboltból, ugyebár…). De mindenképpen érdemes Ausztriából felvenni hitelt, ha olcsó, vagyis alacsony kamatozású, és szabadon felhasználható kölcsönhöz szeretnénk jutni.

A sógoréknál tapasztalható jólét miatt is fordulhat elő az, hogy az eurónak alig pár százalékos a kamatszintje. Vagyis ha kölcsönt akarunk felvenni, akkor a magyar bankok a magyar irányadó kamathoz fogják igazítani a kamataikat, az osztrákok pedig az euróéhoz. Bár a magyar forint alapkamata közel sincsen már annyi, mint a 2000-es évek közepén, a 3%-os kamatszint – mint azt bárki tapasztalhatja – nem jelenti, hogy egy lakossági hitelnél 4%-os lesz a kamat. Sajnos nálunk a kölcsönök még mindig uzsorának számítanak. Hiába vágták a kamatot megállás nélkül, éveken át Matolcsy György vezetésével – a bankok között nem alakult ki semmilyen kamatcsökkentési verseny. Illetve dehogynem: a betéti kamatok azonnal követték a jegybanki kamat aláhullását, a kölcsönkamatokat viszont mindig visszafújta a szél, amikor zuhanni kezdtek volna.

Így persze aligha csodálható, hogy sokan tájékozódnak az osztrák hitelekről. Alacsony kamatú, szabadon felhasználható, büntetés nélkül előtörleszthető (!!), sőt minimális büntetéssel (1%) végtörleszthető. Ennél jobb konstrukció nincs a magyar piacon. Az osztrák hitel mindenképpen megéri az árát – mindenféle értelemben.

“Miért menjünk Ausztriába osztrák hitelért?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!