Kinek érdemes devizakártyát igényelni?

Sok pénz megspórolható egy devizaszámla, valamint a hozzá kapcsolódó devizakártya segítségével, ha valaki gyakran fizet devizában internetes vásárlások vagy külföldi utazások során.

Mi az a devizakártya?

A devizakártya egy devizaszámla mellé igényelhető bankkártya, amely a választott devizában bármelyik bankkártyával azonos módon használható. Devizakártyát csak devizaszámla mellé lehet igényelni, a devizaszámla megnyitásának feltétele pedig lehet az, hogy az adott banknál az ügyfélnek legyen forintszámlája.

Devizaszámla a meglévő forintszámla mellé szinte bármelyik pénzintézetben nyitható, abban azonban lehetnek eltérések, hogy milyen devizában van lehetőség a számlanyitásra. Fontos tudni, hogy devizakártya nem minden devizaszámla mellé jár, és a devizakártyák többnyire dollár vagy euró alapúak.

Mikor lehet hasznos a devizakártya?

Amennyiben valaki devizában kapja a fizetését, vagy rendszeresen vásárol, illetve utal devizában, sűrűn vált nagyobb összegű devizát, vagy rendszeresen költ nagyobb összeget külföldön, érdemes elgondolkodni a devizaszámla megnyitásán és a devizakártya megigénylésén, főként akkor, ha jellemzően egy devizában történnek a költései.

Devizakártyához járó kedvezmények

A pénzintézetek különféle kedvezményeket nyújtanak a devizakártyákhoz, például szállásfoglalás esetén vagy pénzváltáskor. Asszisztencia szolgáltatások is járhatnak a devizakártya mellé, illetve akár beépített utasbiztosítás is.

A bankok kínálatai

A CIB Bank dollár és euró devizaszámláihoz igényelhető devizakártya, melynek segítségével 12 országban – Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Egyiptomban, Horvátországban, Moldáviában, Olaszországban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában – vehető fel kedvezményesen készpénz. A kártya éves díja dollárban vezetett számla esetén 46,54, euróban vezetett számla esetén pedig 39,49 euró.

Az Erste Banknál devizakártya az amerikai dollárban, az euróban, a svájci frankban vagy az angol fontban vezetett devizaszámlák mellé igényelhető. A kártya díja 26,46 euró évente, a mellé járó beépített utasbiztosítás magában foglalja az asszisztencia szolgáltatásokat, a balesetbiztosítást, valamint kiterjed a megbetegedésekre és a poggyászkárra is.

A Gránit Banknál helyben vezetett forintszámla mellé lehetséges dollár vagy euró alapú számlát nyitni, és ahhoz kártyát igényelni. Meglévő forintszámla esetén a bank mobilalkalmazásán keresztül néhány kattintással igényelhető a devizaszámla dollár, euró, svájci frank vagy angol font devizanemben, melynek 2025. május 31-ig 0 forint a számlavezetési díja. Devizakártyát a dollár és az euró alapú bankszámlákhoz lehet igényelni.

A devizakártyának, a december 31-éig érvényes akció alapján, az első évben nincs költsége. A május 31-ig igényelt devizakártyák esetében a második éves kártyadíjat is elengedi a bank. A devizakártya éves díja, akció nélkül, 19,90 euró, illetve dollár. Több kedvezményt is kínál a devizakártya mellé a pénzintézet, amellyel akár a szállásfoglalás vagy a pénzváltás is olcsóbb lehet külföldön. A booking.com weboldalon 2025. március 31-ig a szállásfoglalás díjából 6% kedvezmény jár a devizakártya tulajdonosának. A Gránit Bank mobilalkalmazásán keresztül akár 550 ezer forintos értékhatárig lehet devizapiaci középárfolyamon díjmentesen pénzt váltani havonta, amennyiben a tranzakció banki munkanapokon, 9 és 17 óra között történik.

A K&H Banknál dollár, euró, svájci frank és font alapú számlák nyitására van lehetőség, mindegyik devizaszámlához igényelhető devizakártya is. A legalacsonyabb árú kártya éves díja 9058 forint.

Az OTP Bank euró alapú devizaszámlája mellé devizakártya is igényelhető, melynek egyszeri kibocsátási díja 7,68 euró, az éves díja pedig 39,90 euró. A kártyához asszisztencia szolgáltatás tartozik, amely magában foglalja többek között a hozzátartozó értesítését baj esetén, az elveszett poggyász megkeresését, a betegszállítás megszervezését, valamint a biztosított halála esetén a holttest hazaszállítását. A kártyához járó beépített balesetbiztosítás halál esetén a megjelölt kedvezményezett részére 100 ezer forintot térít.

A Raiffeisen Banknál dollár, euró, svájci frank és font alapú bankszámla nyitható, a legalacsonyabb díjú kártya éves díja 8594 forint.

A Revolutnál egy számla és egy kártya birtokában egyszerre akár több devizában is tartható pénz. A devizakártyának nincs költsége, maximum a néhány eurós szállítási költséget kell megfizetni. Az ingyenes csomaggal maximum 1000 euró váltható havonta kedvezményesen, e feletti összeg esetén havidíj fizetendő.

A Wise szintén lehetővé teszi azt, hogy több különböző deviza esetében is elegendő egy számla, illetve egy kártya megléte. A kártyarendelés díja 7 angol font (a rendszeres díjakon felül), a további költségek függenek a küldött összegtől, illetve a devizanemtől.

Szólj hozzá!