Karácsonyi hitelek 2016-ra

Az idei kínálatban néhány tízezer forintos összegtől akár 2 millió forintos összeghatárig kapunk ajánlatokat.

A magyar lakosság kb. 24%-a hitelből vásárol karácsonykor. Valójában persze jobb lenne, hogy a karácsony a Megváltó születésének ünnepe lenne, de az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, a szekularizáció évszázados folyamata megállíthatatlan. Azonban az egy külön érdekesség, hogy vajon miért lett mégis a karácsony a második legnagyobb egyházi ünnepből a legnagyobb világi ünnep…

Valószínűleg nem az ajándékok kitalálása, hanem a felborult családi kassza rendbetétele jelenti az igazi fejtörést az idén az ünnepek előtt. Ha mégis hitelfelvételen gondolkodunk, ne ugorjunk fejest az első ajánlatba!

Amennyiben megtakarított pénzünk idén nem fedezi a terveinket, és a karácsonyi ajándékok beszerzéséhez hitel felvételén is gondolkodunk, legyünk nagyon körültekintőek!

Mire érdemes figyelemmel lenni a hitel kiválasztásakor?

Nagy eltérések vannak a boltok karácsonyi hitelajánlatai között, van, ahol az “ingyenhitel” tényleg ingyen van, de előfordul, hogy valamilyen plusz szolgáltatást akarnak ránk sózni az ingyenességért cserébe. Előfordulhat az is, hogy a hirdetés szerint 0%-os kamattal vehetünk fel kölcsönt, azonban a magas kezelési költség miatt a tényleges teljes hiteldíj mutató (THM) akár 40% fölé is felmehet.

Mely nagyobb áruházak kínálnak hitelt?

A legtöbb áruházban akár helyben felvehetjük a hitelt a kiszemelt ajándék mellé, a feltételek között viszont jelentős különbségek vannak. Már pár tízezer forinttól is felvehetünk hitelt, ami a Tescónál 500 ezer forintig terjed, a Media Marktnál és az Euronicsnál 2 millióig, míg az Auchannál nincs felső határ megszabva. A futamidő jellemzően éven belüli ezeknél a kölcsönöknél, igaz, van ahol ennél hosszabb tartammal is kalkulálhatunk.

Ki fizeti meg az ingyenhitelek árát?

Alapvető, hogy a pénzügyi szolgáltatók egyébként nem adnak hitelt anélkül, hogy az nekik megérné. Az ingyenhiteleknél az üzletek átvállalják a hitelek költségeit a bankoktól, így juthatunk részletre a kiszemelt áruhoz. Ezért cserébe ezeket a költségeket beépítik az áraikba (valószínűleg drágábbak lesznek a termékek), vagyis áttételesen a készpénzzel fizető többi vásárlóval fizettetik meg az ingyenhitel árát.

Tájékozódás mindenekelőtt! Nem mindegy, hogy milyen típusú hitelt veszünk fel a karácsonyi ajándékok megvásárlására: fontos mérlegelni ezek költségét, a hitelhez jutás módját, a futamidőt és számos további jellemzőt. Rugalmas megoldást jelenthetnek a szabad felhasználású hitelkeretet biztosító folyószámla- és kártyahitelek, konkrét vásárlási tervek megvalósításához pedig az áruhitelek. Ha nagyobb értékű meglepetésben gondolkodunk, vagy az újévet komolyabb anyagi hátteret igénylő beruházással szeretnénk kezdeni, a személyi hitelek között érdemes szétnéznünk.

Milyen karácsonyi hitelek vannak?

Akciós hitelek? Ne dőljünk be! Az ünnepi időszakban jellemző, hogy a pénzügyi szolgáltatók különböző akciók keretében kínálnak hiteleket. Azonban legyünk óvatosak, ugyanis az akciós kölcsönök esetében az első néhány törlesztő jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.

Folyószámlahitel? A folyószámlahitel esetében lakossági folyószámlával kell rendelkeznünk valamelyik hitelintézetnél, a bank a számlára érkező rendszeres jövedelmünk alapján pedig egyedi hitelkeretet állapít meg, amelyet szabadon felhasználhatunk. Az igénybe vett hitel egy összegben vagy részletekben is visszafizethető, a felhasználható hitelkeret a számlára érkező befizetésekkel automatikusan megújulhat.

Hitelkártya? Ilyen esetben a bank hitelbírálat alapján egy hitelkeretet hagy jóvá, s ezt használhatja fel a kártyabirtokos. Ez a megoldás előnyös, mert vásárláskor – szigorú feltételek és fizetési határidők betartásával – bizonyos ideig (max. 45-53 napig) kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. Ha a megadott határidőre nem fizetjük vissza a teljes tartozást, a bank a felhasznált hitelkeretre igen magas kamatot számol fel.

Személyi kölcsön ajándékra? Ez esetben készpénzt kapunk a pénzintézettől, aminek elköltése nincs célhoz kötve, és az előző hitelekhez képest magasabb a felvehető hitelösszeg is. A hitelnyújtók gyakran azonban magasabb jövedelmet írnak elő, és felvétele időigényesebb. Adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető. Az úgynevezett “gyorskölcsönök” speciális személyi hiteleknek tekinthetők, ahol az elbírálás és folyósítás gyorsasága, és egyéb kényelmi elemek (otthon nyújtott szolgáltatás) miatt a fizetendő kamat, illetve THM jóval magasabb.

Áruhitel? Az áruhitel a legszélesebb körben hozzáférhető fogyasztási kölcsön, amely valamennyi nagyobb kereskedelmi hálózatban igényelhető. Ezeket a hiteleket jellemzően egy-egy árucikk megvásárlásához nyújtják, és előnye, hogy alacsonyabb jövedelem esetén is hozzájuthatunk.

Szólj hozzá!