Jelzáloghitel EU-s országból

A jelzáloghitel lakás vagy ház vásárlását teszi lehetővé. A jelzáloghitelt bankok, takarékszövetkezetek és egyéb hitelintézetek nyújtják, és a hitel biztosítékaként gyakran maga az ingatlan szolgál.

A jelzáloghitel esetében a kamat általában alacsonyabb, a törlesztési időszak pedig hosszabb, mint a fogyasztói hitel esetében. Ha azonban Ön nem teljesíti visszafizetési kötelezettségeit, és a jelzálogkölcsön biztosítéka maga az ingatlan, a hitelező intézmény lefoglalhatja és árverés keretében értékesítheti az ingatlant. 

A bankok szabadon dönthetnek arról, hogy az Ön jelzáloghitel-kérelmét elfogadják-e vagy sem. A hitelezőnek, mielőtt jelzálogkölcsönt kínál fel Önnek, ellenőriznie kell az Ön hitelképességét – vagyis azt, hogy anyagi helyzete lehetővé teszi-e Önnek a hitelfelvételt.

Elviekben Önnek joga van jelzáloghitelt felvennie olyan pénzintézettől, amelynek a székhelye egy másik EU-országban található. Nem zárható ki azonban, hogy a hitelnyújtó intézet az Ön kérelmének elbírálásakor figyelembe fogja venni, hogy Önnek melyik országban van a lakóhelye, illetve a munkahelye.

Ezért Önnek feltétlenül tisztában lennie azzal, hogy a hitelnyújtó intézet milyen szempontok alapján fogja kiértékelni az Ön hitelképességét. Tanácsos gondosan tanulmányozni és összehasonlítani a különböző hitelnyújtó intézetek által kínált jelzáloghitel-konstrukciókat.

Hitelképességi vizsgálat

Mielőtt hitelt ajánlana fel Önnek, a hitelnyújtó intézetnek meg kell vizsgálnia, hogy Ön hitelképes-e. Ezt elsősorban az alábbi ismérvek alapján fogja eldönteni:

 • az Ön pénzügyi helyzete (vagyontárgyai, adósságai stb.),
 • annak az ingatlannak az értéke, amelyet Ön jelzáloggal szándékozik megterhelni.

Ezért a bank jövedelemigazolást fog kérni Öntől, hiszen az Ön jövedelme meghatározó abból a szempontból, hogy képes lesz-e visszafizetni a felvett hitelt.

A pénzintézet csak akkor kínálhat fel Önnek jelzáloghitel-szerződést, ha a vizsgálat eredménye alapján Ön képes arra, hogy visszafizesse a kölcsönt.

A hitelintézetek sokszor elutasítják a jelzáloghitel-kérelmet, ha a kérelem tárgyát képező ingatlan másik országban található, illetve ha az igénylő nem ugyanabban az országban lakik, vagy részesül jövedelemben, ahol a hitelintézet működik. Viszont az érintettek állampolgársága alapján nem diszkriminálhatják más uniós tagországok lakosait.

Ha Ön úgy gondolja, hogy pusztán állampolgársága alapján Önt hátrányosan megkülönböztették, a következőket teheti: lépjen kapcsolatba a hitelnyújtó intézettel (annak panaszkezelő szervezeti egységével) vagy kérjen hivatalos írásbeli indoklást a banktól arról, hogy miért utasította el a jelzáloghitel-kérelmet; ha az elutasítás pusztán az Ön állampolgárságára vezethető vissza, forduljon a FIN-NET pénzügyi vitarendezési hálózathoz, amely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók (pl. bankok) közötti, több országot érintő viták peren kívüli rendezésével foglalkozik.

Tanácsos gondosan tanulmányozni és összehasonlítani a különböző hitelnyújtó intézetek által kínált jelzáloghitel-konstrukciókat. Kötelező ajánlat nyújtásakor a hitelintézetnek át kell adnia Önnek az általa kínált pénzügyi terméket bemutató egységes európai adatlapot, mely szabványos és a lehető legáttekinthetőbb formában ismerteti a felkínált jelzáloghitel-szerződés feltételeit.

Az egységes európai adatlap a következő információkat tartalmazza:

 • a hitel összege;
 • a hitel futamideje;
 • a kamatláb típusa;
 • a teljes visszafizetendő összeg;
 • a teljes hiteldíjmutató (THM): azt mutatja egyetlen számmal, hogy összesen mennyibe kerül a hitelfelvétel. A hitel összköltsége az évente törlesztendő hitelösszeg százalékarányában van kifejezve. A THM a különböző ajánlatok összehasonlításában segíti Önt;
 • bármely, rendszeresen vagy eseti alapon fizetendő költség;
 • a törlesztőrészletek száma, gyakorisága és mértéke;
 • információk az előtörlesztés feltételeiről és azokról a díjakról, amelyeket Önnek akkor kell fizetnie, ha úgy dönt, hogy a megállapodottnál korábban visszafizeti a kölcsönt;
 • ha külföldi pénznemben vesz fel hitelt: néhány példa arra, hogy az átváltási árfolyam milyen hatással lehet az Ön által felvett jelzáloghitelre.

Az egységes európai adatlap egyben lehetővé teszi Önnek, hogy összehasonlítsa a különböző hitelezők ajánlatait, és kiválassza az Önnek leginkább megfelelőt. Ha a hitelező nem bocsátotta rendelkezésére az egységes európai adatlapot, Önnek joga van ezt tőle megkérni.

Az uniós szabályok értelmében a hitelnyújtó intézetnek vagy a hitelközvetítőnek legalább 7 napot biztosítania kell Önnek az ajánlat kiértékelésére. Egyes EU-országokban a törvény ennél hosszabb időtartamot ír elő. Attól függően, hogy Ön hol folyamodik kölcsönért, ez az időszak lehet: gondolkodási időszak, melyen belül Ön mérlegelheti, hogy az ajánlat megfelel-e Önnek; elállási időszak, amelyen belül Ön meggondolhatja magát, és elállhat a már aláírt hitelszerződéstől; a kettő kombinációja.

A jelzáloghitel idő előtti visszafizetése

Önnek általában lehetősége van arra, hogy a felvett hitel teljes összegét vagy egy részét a szerződésben foglalt törlesztési határidő előtt visszafizesse. Az idő előtti törlesztés révén Ön csökkentheti a fizetendő kamat összegét, illetve új, kedvezőbb feltételeket nyújtó jelzáloghitel-szerződést köthet egy másik hitelintézettel. Az egyes országok jogszabályai irányadók arra nézve, hogy a hitelező igényt tarthat-e kártérítésre abban az esetben, ha Ön a megállapodásban foglaltaknál hamarabb visszafizeti a jelzáloghitelt. A fizetendő kártérítés azonban semmilyen esetben nem haladhatja meg a hitelnyújtónak a végtörlesztésből adódó pénzügyi veszteségét.

Jelzáloghitel-biztosítás, egyéb szolgáltatások

A jelzáloghitel-biztosítás akkor jöhet jól, ha Ön olyan körülményekkel szembesül, amelyek megakadályozzák Önt az adósság törlesztésében – például elhalálozás, betegség vagy a munkahely elvesztése esetén. A hitelnyújtó intézetek megkövetelhetik Öntől, hogy jelzáloghitel-biztosítást kössön. Előfordul, hogy a hitelező a jelzáloghitel-megállapodás mellett biztosítást is ajánl Önnek, ez utóbbi igénybevételét azonban nem szabhatja meg a szerződéskötés előfeltételeként. Önnek minden esetben joga van ahhoz, hogy más biztosítók ajánlatai közül válasszon – de bárhol köti is meg a biztosítást, a biztosítási fedezetnek egyenértékűnek kell lennie azzal, amelyet a hitelnyújtó megkövetel. A hitelező azonban feltételül szabhatja Önnek, hogy nyisson nála folyószámlát vagy megtakarítási számlát, amelyről a törlesztőrészleteket utalni kell majd.

“Jelzáloghitel EU-s országból” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Véleményem szerint jó lenne egy olyan bank, vagy esetleg az osztrák személyi hitel, melyet azok is kaphatnának akik BAR listán vannak. Személy szerint én szeretnék egy akkora összegű hitelt felvenni, hogy a meglévő összes hitelemet ki tudjam fizetni, helyette csak egy legyen. BAR listásként erre nincs lehetőség, pedig sokkal könnyebb lenne egyet fizetni.

 2. Udv! Erdeklodnek, hogy Angliabol is tudok igenyelni jelzalog hitelt? Vagy Ausztriabol? Hajlando vagyok arra is, hogy az adott orszagban vegyek valamit ami a jelzalog is lehetne. Nagyon varom valaszukat:Tisztelettel:Maria

 3. Véleményem szerint – akár egy osztrák hitellel – jelenleg egy ingatlan fedezet BAR-listával a hitelek összessége annyi, mint az ingatlan értéke, pl. úgy kiváltani, mint amikor egy Eszközkezelő megvásárolja, csak nem albérlet lenne mondjuk 5 évig, hanem a sajátomat fizetném és mondjuk a jelenlegi bankoknak csak a tőkét kellene megfizetni, a felgyülemlő kamatokat elengednék, mint pl. a NAV-nál is van ilyenre lehetőség, ha egyben kifizeti a tőkét. Ez minden bedőlt hitelesnek segítség lehetne, nem kerülnénk utcára.

 4. Szeretném tudni, hogy külföldi hitelintézeteknél jelent-e problémát a nagy értékű ingatlan fedezetként, mert a hazai hitelintézeteknél igen.
  Továbbá milyen kamatok a legkedvezőbbek, ha bizonyíthatóan sohasem volt mulasztása a hiteleinél.

 5. Engem olyan 36 hónapra szóló hitel érdekelne, amit a nyugdíjamból ki tudok fizetni, azaz havi 150000-ből. Ingatlanfedezetes nem érdekel. Ausztria, Románia lehetősége érdekelne.

 6. Teljesen egyetértek Disztl Mihályné hozzászólásával, pontosan ebben a helyzetben vagyok én is. Még annyit tennék hozzá, hogy a magasabb jövedelemmel rendeklezők a legtöbb banknál kevesebb havi törlesztőt fizetnek, ugyanakkora összegre, ugyanannyi futamidőre, mint az alacsonyabb jövedelműek. A különbség 3.-5000.- ft havonta. Ez sem túl fair.

 7. Szeretnék EU-s országból hitelt felvenni, mert báros vagyok de azt senki sem vizsgálja, hogy amikor volt egy válság Magyarországon, akkor nagyon sokan kerültek fel a bár listára. Most szükségem lenne hitelre, de sajnos nem lehetséges.

Szólj hozzá!