Javuló mutatók – több hitelt vehetünk fel 2016-ban?

Átmenetileg javult, majd ismét romlott a magyarok fizetőképessége tavaly: újra több mint 1,8 millió mulasztást tart nyilván a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.

Bár 2015 első hónapjaiban végre javult a magyarok fizetőképessége, a folyamat a második negyedévben megtorpant, a harmadikban pedig már újra kissé romlott a helyzet és a negyedik is csak kis pozitívumot hozott: tavaly december végén ugyanis 1 millió 796 ezer lakossági mulasztást tartottak nyilván a központi hitelinformációs rendszerben (khr, korábbi neve bankközi adós- és hitelinformációs rendszer – bar). Mindez azt jelenti, hogy 2015 egészében csupán 5,2 százalékkal, 98 ezerrel lett kisebb a mulasztásban lévő lakossági szerződések száma.

Mi az a KHR?

Az BISZ rendszere 433 referenciaadat-szolgáltató pénzügyi intézmény 10,3 millió lakossági, illetve vállalkozási szerződését tartalmazza. Ez a szerződésállomány több mint 4,9 millió természetes személyhez, valamint 151 ezer vállalkozáshoz tartozik. A KHR egy pozitív adóslista, amely minden hitel és hitel jellegű szerződést nyilvántart, és kezeli a szerződésekhez tartózó események, fizetési késedelmek, mulasztások, csalások, visszaélések adatait is – amely a korábban bar (bankközi adós- és hitelinformációs rendszer) néven köztudatba került nyilvántartás jogutódja. A BAR egy negatív listás adósnyilvántartás volt, így csak azon adósok adatait kezelte, amelyek hitelszerződéseik visszafizetése kapcsán már mulasztásba estek.

Pangás van még a hitelpiacon

A lakosság lanyha hitelfelvételi kedvét jelzi, hogy a fennálló és a rendszerben szereplő hitelszerződések száma folyamatosan csökken: amíg 2014 egészében 225 ezerrel lett kevesebb ezek száma, addig 2015. első negyedéve 235 ezres, a második pedig 101 ezres csökkenést hozott. A folyamat fő oka, hogy a kifutó lakossági hitelszerződésekhez képest még mindig jóval kevesebb új kontraktus kerül be a rendszerbe.

Várakozásaink szerint az alábbi hiteltermékek lehetnek slágertermékek 2016-ban:

Személyi kölcsön
Ez esetben készpénzt kapunk a pénzintézettől, aminek elköltése nincs célhoz kötve, és a folyószámlahitelekhez képest magasabb a felvehető hitelösszeg is. A hitelnyújtók gyakran azonban magasabb jövedelmet írnak elő, és felvétele időigényesebb. Adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető.

Lakáshitel + CSOK 2016 (“ingyen milliók az államtól”)
Használt lakás és 1-2 gyerek után is jár majd a támogatás, a háromgyerekes új lakásba költözők viszont nagyon jól járnak. Már januártól él az új, ingatlanpiacot is felpörgető szocpol: a háromgyerekesek tízmilliót csak úgy, tízmilliót pedig olcsó hitelként kaphatnak, ha nagy lakást vesznek.

Áruhitelek
Az áruhitel a legszélesebb körben hozzáférhető fogyasztási kölcsön. Ezeket a hiteleket jellemzően egy-egy árucikk megvásárlásához nyújtják, és előnye, hogy alacsonyabb jövedelem esetén is hozzájuthatunk, sokszor 0% kamat és THM mellett is igénybe vehetjük.

Szólj hozzá!