Itt a végleges CSOK-támogatás

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent végre az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető, valamint a használt lakás vásárlásához, vagy meglévő bővítéséhez felhasználható családi otthonteremtési kedvezményről (CSOK) szóló új kormányrendelet.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) legmagasabb elérhető összege új lakás építésénél vagy vásárlásánál 1 gyermek esetén 600.000 Ft, 2 gyermeknél 2.600.000 Ft, míg 3 vagy több gyermeknél 10.000.000 forint. Használt lakás vásárlásánál, bővítésénél a családi otthonteremtési kedvezmény összege 1 gyermek után 600.000 Ft, 2 gyermek után 1.430.000 Ft, 3 gyermek esetén 2.200.000 Ft és 4 vagy több gyermeknél 2.750.000 Ft. Látható, hogy az új lakások vásárlása, építése esetén jelentősen magasabb támogatás igényelhető.

A CSOK szabályai ezzel a februári rendelettel véglegesednek. A korábbiakhoz képest a legfontosabb változások összefoglalása:

Eltörölték a 30 milliós plafont. A korábban tudható szabályozás szerint a 10 milliós támogatás mellé felajánlott, 3%-os kamatozású, 10.000.000 Ft-os hitellel csak olyan ingatlant lehetett vásárolni, amely a telekár és az ÁFA nélkül, bekerülési áron legfeljebb 30.000.000 Ft-ba kerül. Az új szabályozással ezt a kitételt eltörölték!

Az is megváltozott, hogy hol lehet új lakást/házat építeni: már külterületeken, illetve zártkerti területen is lehet építkezni.

Változott az összkomforttal szemben támasztott elvárás is: mostantól összkomfortosnak számít a CSOK-kedvezmény igénybevételénél az az ingatlan is, amelyben bár nincsen vízvezeték, de van iható víz, továbbá nem lesz kötelező a szennyvízvezeték sem.

Mi a helyzet az ún. közmunkás CSOK-kal?

A közhasznú foglalkoztatásból élők támogatásával kapcsolatban Lázár János azt mondta, hogy náluk reális esély arra van, hogy használt lakást vásároljanak, vagy lakásfelújítást végezzenek. Utóbbiak értékét a kormányzat a legújabb szabályozással jelentősen megemelte a korábbiakhoz képest, továbbá hajlandóságot mutatnak arra is, hogy a vonatkozó keretösszeget újratárgyalják vagy megemeljék.

Szólj hozzá!