Ilyen kölcsönökből válogathatunk ősszel

Sokan választják a személyi kölcsönöket, mivel segítségükkel gyorsan, ingatlanfedezet nélkül lehet pénzhez jutni, és maga a hitelfelvételi folyamat sem vesz igénybe több hetet, akár már néhány órán vagy napon belül megtörténik. 

Nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel sem, hogy a személyi kölcsönök esetében a bírálatnál óvatosabb a pénzintézet, mivel nincs nagy értékű fedezet a kölcsön mögött, csak a jövedelmünk.

Természetesen az elvárások részleteikben finanszírozónként eltérnek, a bírálat és a folyósítás mikéntje azonban nagy vonalakban egyezik. További könnyebbség, hogy manapság már némi felárért – a fix törlesztésű lakáshitelekhez hasonlóan – a teljes futamidőre kérhetünk rögzített kamatot, így nem érhet meglepetés a törlesztőket illetően sem.

Akár 10% alatti kamattal is

Ha körülnézünk a személyi hitelek piacán, azt látjuk, hogy már akár 80.000 Ft nettó igazolt jövedelem mellett is kaphatunk 300.000 Ft kölcsönt 3 évre relatíve alacsony, 10% körüli kamattal. Ha magasabb, milliós hitelösszeget szeretnénk ilyen futamidővel, akkor ebben az esetben már jóval magasabb igazolt jövedelmet kell felmutatnunk, cserébe akár 10% alatti kamattal (sőt, a CIB Bank már akár 9%-ra is odaadja a feltételek teljesülése esetén) is felvehetjük a szükséges összeget. Összességében a hazai bankok kínálatában a törlesztők nagyságát illetően 12-20%-os szórás figyelhető meg azonos feltételek mellett.

Mire figyeljünk?

Mindig törekedjünk biztonságos futamidőre, azaz olyan hosszú visszafizetési periódust válasszunk, amellyel a havi törlesztési kötelezettség akkor sem okoz nehézséget, ha esetleg csökken a jövedelmünk. Nézzük meg az induló költségeket, nehogy a látszólag alacsony törlesztés mellé a nyakunkba varrjanak valamilyen rejtett költséget. Készüljünk fel előre: kérjünk munkáltatói jövedelemigazolást, ellenőrizzük okmányainkat; ha sejtjük, hogy adóstársat kell bevonnunk, akkor őt is kérjük meg erre. Ne csússzunk a közüzemi számlák befizetésével.

Fontos tudnivaló: hogy pontosan mekkora jövedelmet szükséges igazolnunk, az mindig a felvenni kívánt hitel nagyságától függ, valamint attól, hogy esetleg milyen más fizetési kötelezettségek terhelik jövedelmünket, mivel a személyi kölcsönök esetében is alkalmaznia kell a bankoknak a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM), amely meghatározza, mekkora arányban terhelhető az igazolt havi nettó jövedelem. Ez havi nettó 400.000 Ft-ig 50%, e felett 60%, de sok bank “nem szeret” elmenni idáig, tehát jobban járunk, ha csak jövedelmünk 40-45%-ig tervezünk.

“Ilyen kölcsönökből válogathatunk ősszel” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. szeretnék hitelt felvenni kérdésem mennyi időben telik ugyan is nagyon sürgős lenne
    személyi kölcsönről lenne szó. 800000..
    Köszönöm előre is a tájékoztat.

    Üdv P. Ilona.
    Győr.

Szólj hozzá!