Hitelkártya

A hitelkártya lényege, hogy a rendszeres jövedelmen felül egy fix rendelkezésre álló keretet biztosít, ami elkülönül a folyószámlától.

A fogyasztók idegenkednek a kártya használatától. Gyakran merül fel elutasítási okként, hogy nem szeretnének többet költeni a fogyasztók.  Használata korábban presztízskérdés volt. Miután azonban a lakosság körében kezd elterjedni használata, nem számít már olyan kuriózumnak. Használata a kártyatulajdonos számára azért előnyös, mert akár Magyarországon, akár külföldön bármikor korlátlanul vásárolhat, teljesen díjmentesen, és költéseit ráér forintban rendezni, így megkímélheti magát az átváltás nehézségeitől, és a kártya készpénz felvételére is alkalmas. Ennek a tranzakciónak azonban költsége van, ezért ajánlatosabb inkább csak vásárlásra használni. A kártya dombornyomással készül, ami biztosítja, hogy a kártyát ne csak elektronikus környezetbe használják, hanem a hagyományos nyomdával azonosító készülékeken, azaz off-line módon is. Valamint számos kiegészítő szolgáltatás is kapcsolódik hozzá, amit a későbbiekben bővebben be is fogok mutatni.

A hitelkártya visszafizetés szempontjából is roppant rugalmas. A törlesztést meg lehet tenni egy összegben, ilyenkor a bank nem számít fel kamatot, de részletfizetésre is alkalmas. Részletfizetés esetén meg van határozva egy minimális összeg, amit a fordulónaptól számított 15 napos határidőn belül, kell visszafizetni. Természetesen az ember minél nagyobb összeget fizet vissza, annál nagyobb keretet tud elkölteni. A visszafizetett összeg azonnal elkölthető. Célszerűbb minél hamarabb visszatörleszteni az összeget, hiszen akkor kevesebb ideig számolnak fel kamatot. Valljuk be, csábító dolog a bank pénzét kamat felszámítása nélkül használni. De számolni kell a kockázatokkal is. A túlköltekezés az egyik olyan potenciális veszély, ami a kártyatulajdonosokra leselkedik. Az ember hajlamos nagyobb összeget kiadni, ha fizikailag nincsen pénz a birtokában. A megterheltség gondolata azonban csak akkor realizálódik, amikor a visszafizetés esedékes, a költésnél, vásárlásnál sosem. Másik kockázat, ha a kártya idegen kezekbe kerül, hiszen a dombornyomott kártyához tartozó PIN kódot kizárólag ATM automata használatánál kéri. Ezért fontos, hogy biztonságos helyen tartsuk kártyánkat, és elvesztése esetén azonnali letiltása javasolt, hiszen a tiltást követő tranzakciókra teljes mértékben a kártya kibocsátó bank vállalja át a felelősséget, és a kártya tulajdonosát anyagi kár nem érheti.

Szólj hozzá!