Hitel BAR-osoknak – egyre többen jutnak hitelhez

Változik a bankok hozzáállása a BAR listás ügyfelekhez. A bankok valószínűleg felülbírálták eddigi álláspontjukat, mert túl könnyű felkerülni a feketelistára? 

Rosszul jár az, aki felkerül a BAR-listára, hiszen évekig meg lesz bélyegezve. Ráadásul könnyű a listára való felkerülés: elég hozzá, hogy a minimálbérnek megfelelő összeggel tartozzunk 90 napig.

Jelenleg is különböző kategóriákba vagyunk sorolva a bankoknál, még akkor is ha nem szereplünk a pozitív adóslistán. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR – régebbi nevén BAR lista) több százezer adóst tartanak nyilván. Ha valaki az országos minimálbért meghaladó tartozásmennyiséget halmoz fel és azt nem rendezi 90 napon belül, óhatatlanul felkerül a BAR-listára aktív státuszban. Ha közben rendezi az adósságát, akkor mint passzív BAR listást tartják nyilván 1 évig.

A válság előtti időszakban is akadt egy-egy bank amely hitelt adott BAR listán szereplőknek is, mostanra egyre nő ezeknek a bankoknak a száma, bár ők csak többnyire felár ellenében adnak hitelt a nagyobb kockázat miatt. Sőt, a bankoknál elkezd szokássá válni az ügyfelek különböző kategóriákba való sorolása.

A kategóriába való sorolás több paramétertől függ, például az ügyfél munkájától, jövedelmétől, családi állapotától, korától, iskolázottságától, ingatlanfedezet esetén pedig az ingatlan értékétől és az elhelyezkedésétől is. Az első és utolsó kategória között akár 5 százalékos különbség is lehet a kamatoknál. Akad viszont olyan bank is amely nem sorolja az ügyfeleket kategóriákba.

Többségükben a bankok nem alkalmaznak ügyfélkategóriákat, de felár ellenében hitelt adhatnak BAR listán szereplőknek is. Tudvalevő, hogy néhány éve elindult a pozitív adósnyilvántartás is. Ehhez a listához a bankok önkéntes módon csatlakozhatnak, az ügyfelek pedig aláírásukkal járulhatnak hozzá, hogy adataik szerepeljenek-e vagy sem a pozitív adóslistán. A lakossági hiteleket biztosító bankok jelentős része csatlakozott a kezdeményezéshez.

Személyi kölcsön BAR-listásoknak

A banki szigorítások miatt a bankok a hitelhez jutás feltételeit is nagymértékben megszigorították, e mellett még a személyi hitel költségei is magasabbak lettek. Az olyan személyi kölcsönök esetében, ahol nincs ingatlan fedezet, mind az aktív, mind a passzív BAR listán való szereplés kizáró okot jelenthet a bankoknál.

Passzív státuszú BAR-listán szereplők is vehetnek fel személyi hitelt néhány banknál, de főként akkor, ha múltbéli hitelelmaradásuk csak egyetlen esetben történt meg, egyetlen hitelnél, illetve azt is figyelembe szokták venni, hogy valaki mióta passzív státuszú. Nem lehet nagyobb összegű személyi kölcsönt felvenni, mint az igazolt nettó jövedelem ötszörösét, amennyiben adóstárs is be lesz vonva a hitelügyletbe, a legnagyobb felvehető összeg az összevont jövedelem nyolcszorosa lehet. A már meglévő hitelek havi törlesztőrészletei miatt csökken a felvehető összeg.

Finanszírozás BAR-listás ügyfelek részére

Leginkább miért csak ingatlan fedezeti alapon működik a BAR-listás ügyfelek finanszírozása? Ahogy fentebb írtuk, országunkban rengeteg olyan ügyfél van, aki valami kisebb vagy nagyobb ok miatt került fel az adós listára. Nagy része nagy kockázatú személyi kölcsön, hitelkártya és egyéb jövedelmi alapon működő hitel. Az emberek nagy része ugyanis a jelzálog hiteleire jobban figyel, lévén ott az ingatlan a tét. Lehet szidni a rendszert, de egy BAR listás ügyfél felkerülése a BAR listára még ha nem is az ügyfék hibájából történt (erre nagyon sok példa van) akkor is nagy kockázati elem, ugyanis a BAR listás ügyfelet meghitelező pénzintézet az ügyfél történetét nem ismeri, csak azt, hogy valami miatt ott szerepel akkor azzal jó lesz vigyázni.

Ha önmagunkból indulunk ki, és nekünk kéne hitelt adnunk úgy, hogy semmi más nem biztos az ügyfélről, csak az, hogy rossz adós, akkor mit csinálnánk? Könnyen lehet, hogy egyszerűen nem adnánk hitelt neki, vagy ha adnánk is, nagyon magas felárakkal megszórt hitel formájában. Magasabb kamat, magasabb THM, magasabb törlesztőrészletek. Igyekeznénk, hogy kockázatos hitelkihelyezésünk, ha véletlenül problémába ütközne azon a rövid időszakon belül, akkor is termeljen valamit. Tehát ha valakit rossz adósnak bélyegeztek, vagy csak a körülmények úgy hozták, akkor ez lehet az egyetlen mentsvára, a BAR listás hitel a megfelelő fedezeti támogatással.

“Hitel BAR-osoknak – egyre többen jutnak hitelhez” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Üdvözlöm.
    Nekem annyi kérdésem lenne hogy ha én aktív barlistas vagyok és szeretnék lakást vásárolni a Csokal de kölcsönt is szeretnék felvenni hozzá akkor van e olyan bank ami ezt megadta.
    A jövedelmünk elég magas.
    Előre is köszönöm.

  2. Mi a helyzet céges hitelnél, ha a tulajdonos bárlistás, de a cég jól jövedelmező és Széchenyi hitelt szeretne felvenni ingatlanvásárlásra, egy másik ingatlanfedezettel egyben kiváltaná a hitelét, amivel bárra került, de vonjak a jövedelméből. Melyik bankhoz forduljon az építési és egyéb vállalkozó érdemben?

Szólj hozzá!