Hitel BAR-listásoknak: KHR-hitel

Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR-rendszer, régebbi nevén BAR-lista) az a rendszer, ahol a bankok nyilvántartják a “rosszul fizető” adósokat.

Magánszemélyek esetén a pénzintézetek által nyújtott, hitelből vagy lízingből eredő, a mindenkori minimálbért elérő és legalább 90 napig fennálló tartozás esetén lehet felkerülni a KHR-listára.

Osztrák hitel BAR-listásoknak »

A legtipikusabb kölcsönfajták: személyi kölcsön, hitelkártya, lakásvásárlási hitel, árukölcsön (mobiltelefon, TV stb.), autóhitel, autólízing.

Kevesen tudják, hogy akkor is rá lehet kerülni a KHR-listára, ha valaki a hitelkérelmébe valótlan adatot közöl, hamis vagy hamisított okiratot használ és mindez okirattal bizonyítható, vagy aki bankkártya-visszaélést követ el (pl. lopott kártyát, lopott adatokat használ). Ezen személyek nem kerülnek le a KHR-listáról.

Abban az esetben, ha valaki felkerült a listára, úgy két szinten tartják nyilván:

  • Aktív státusszal nyilvántartott KHR-listás az, akinek a pénzintézet felé fennálló tőke- és járulékosköltség-tartozása (pl. kamat stb.) van.
  • Passzív státusszal nyilvántartott KHR-listás az, aki a pénzintézet felé minden tartozását rendezte és nem áll fenn más pénzintézet felé lejárt tartozása.

Ha valaki kifizette a tartozását, úgy még 5 teljes naptári évig tartják nyilván és utána végleg törlik a nyilvántartásból. Tehát ha valaki 2009. április 15. napján kifizette a tartozását, úgy az első naptári éve 2010. január 1. napján kezdődik és 2015. január hónap 1. napján törlik véglegesen a KHR-listáról.

Gyakori kérdés, hogy lehet-e felvenni aktív és passzív KHR státuszú ügyfélnek hitelt? Amennyiben nincs ingatlanfedezet, úgy többnyire sajnos az aktív KHR-listásoknak nem nyújtanak hitelt a magyar bankok (ilyenkor az osztrák hitel felvétele sem megoldás, ugyanis az osztrák pénzintézetek nem nézik a BAR-listát, de megfelelő értékű ingatlanra mindenképpen szükség van). Passzív BAR-listásként több lehetőség nyílik hitel felvételére, de ilyenkor legtöbbször kezes bevonására van szükség.

Amennyiben van ingatlanfedezet, akkor lehetőség van passzív és akár aktív KHR státusszal is hitelt felvenni. Érdemes tudni, hogy csak a jó helyen lévő, jó ingatlanokat (baj esetén gyorsan értékesíthető) fogadnak el. Ezért vannak úgynevezett településlisták, amiben felsorolják, hogy melyik településen fekvő ingatlanok fogadható el. Az aktív KHR-listások többnyire csak akkor kapnak hitelt, ha a fennálló tartozását a felvett hitelből kifizeti. Sok esetben a pénzintézetek kérnek olyan adóstársat, aki nem KHR-listás.

A pénzügyi és hitelválság megmutatta, hogy a bankok a pénzszűke és a bizalom eltűnése esetén a KHR-listásoknak a hitelnyújtást nagyon gyorsan megszüntetik vagy erősen korlátozzák.

Szólj hozzá!