Gyorskölcsön BAR-listásoknak – alapvető tudnivalók

A gyorskölcsön vagy más néven személyi kölcsön lényege, hogy ingatlan fedezete nélkül igényelhető, fedezetét, a bank felé a visszafizetés biztosítékát tulajdonképpen az ügyfél jövedelme jelenti. Jellegét tekintve szabad felhasználású hiteltípus.

Bár az ingatlanfedezetre nincs szükség, az igénylés mégsem olyan egyszerű, mert igényléséhez a jövedelmen túl a bankok vizsgálják az adós BAR-státuszát is, emiatt az aktív bárosok, de a passzív bár-listások is helyezte sem egyszerű, bár pénzintézete válogatja, hogy mennyire kemények a feltételek. Egyes bankok teljesen elzárkóznak a BAR-listások finanszírozásától, mások viszonylag könnyen adnak hitelt.

A fő kérdés: hogyan érhető el a gyorskölcsön konstrukció BAR-listásoknak ? Vigyázzunk, ha olyan hirdetést találunk, ahol minden könnyűnek, szépnek is jónak van feltüntetve, mert könnyen lehet, hogy csak marketingfogással van dolgunk és csak egy fogyasztói csoportba akarják jó pénzért belerángatni a gyanútlan adóslistásokat. Sajnos egészen a közelmúltig fordulnak elő ilyen esetek, de jobb esetben még az ügyfelek megkárosítása előtt kattan a bilincs a delikvensek csuklóján.

A gyorskölcsön KHR-lista tagoknak valóban szükséges és elengedhetetlen segítség a bajban. Miért ennyire nehéz igényelni? Ennek megértéhez látnunk kell, mi a BAR-lista lényege, létrejöttének oka. Hogy lehet felkerülni aktív KHR (korábbi nevén BAR) listára?

Magánszemélyek kilencven napot túli, minimálbért meghaladó tartozás/elmaradás esetén kerülnek fel. Hitelintézet, továbbá hiteltípus válogatja, de van rá példa, hogy a bank a 60. napon figyelmeztető értesítést küld a negatív listára való felkerülés veszélyéről az adósnak postai úton, e-mailen, esetleg sms-ben (attól függően, hogy az adós milyen fajta értesítést kért bármilyen fajta KHR-t érintő tájékoztatás kapcsán). Majd a 90. napot követően egy újabb értesítő indulhat az adós részére, melyben hitelező tájékoztatja ügyfelét, hogy felkerült a negatív adósok listájára. Az idő rövidsége miatt a pénzügyi intézeteknek nem törvényi kötelessége tájékoztatni sem a bekerülés közeledtéről, sem a bekerülés tényéről.

Listatagként a hitelfelvétel gyakorlatilag nagyon megnehezül, hiszen éppen arra szolgál, hogy a bankok értesüljenek róla, ha valaki sikertelenül teljesítette korábbi tartozását. Tény, hogy azoknak, akik aktív státusszal szerepelnek a KHR-listán, sokkal több nehézség jut osztályrészül a hiteligénylés során. Igénylés: a leginkább BAR-barát szolgáltatók a gyorskölcsönök piacán a Cofidis és a Provident. Vegyük figyelembe, hogy a Cofidis jövedelemigazolást és munkáltatói igazolást is kér biztosítékul. A Providentnél heti törlesztés van és a Provident a személyes kapcsolattartást részesíti előnyben ügynökeik segítségével (személyes igénylés, személyes törlesztés).

Az állam egyre több törvényt, rendeletet hoz annak érdekében, hogy a bajba jutott adósok helyzetén javítson, így bár nem garantált, de nem is kizárt, hogy esetleg nem csak a passzív listán szereplő adósok juthassanak hitelekhez könnyebben, hanem az aktív listán szereplő személyek helyzete is könnyebbé váljon. A gyorskölcsön BAR-listások részére többnyire olyan esetekben kivitelezhető, amikor a finanszírozó hitelintézet saját hatáskörben a BAR-lista tagság ellenére úgy dönt, hogy az ügyfél mint saját adós megfelelő adósmúlttal rendelkezik. Ennek fényében kijelenthetjük, hogy a hitel felvétele BAR-listásoknak ingatlan fedezet nélkül ha nem is lehetetlen, de pénzintézeti alapon, tehát ha a magánhitel és társai jellegű konstrukciókat nem számoljuk, akkor csak bizonyos megszorításokkal kivitelezhető.

A személyi kölcsönök alapvető feltételei:

 • Állandó lakcím és az érvényes személyes okmányok
 • Betöltött 22. életév
 • Minimum féléves folyamatos munkaviszony
 • Kizáró ok a próbaidő / felmondási idő és az adótartozás is
 • Befizetett közüzemi számlát is be kell tudni mutatni

Ahogy a hagyományos személyi kölcsönök esetén, a hitelbírálat sokkal gyorsabb, mint fedezettel alátámasztott hitelek esetén (általában pár napot vesz csupán igénybe).

“Gyorskölcsön BAR-listásoknak – alapvető tudnivalók” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Én sajnos BAR-listán vagyok és régóta keresek kölcsönt, hogy vissza tudjam fizetni a tartozásomat (Cofidis felé 500e Ft), de sehol nem kapok. Ilyenkor mi a teendő? Az én hibámból csúsztam meg, és hiába szeretném rendezni, nem megy…

 2. Bárlistára kerültem, sajnos hitelkártya, bevásárló kártya, ennek borzasztó nagy kamata van, egyszerűen kijutni belőle nehéz, már egy 200 ezres kártyára 700-800-ezer forintot fizettem ki, de még nincs vége, havonta a testvéremmel 30 ezreket fizetünk ki, én már bele fáradtam, sosem lesz ennek vége, elvagyok keseredve!

 3. Szerintem pont az aktív BAR listásoknak kellene kölcsön, főleg, hogy nincs különbség saját tartozás és kezesség általi bar listára kerülés között. A Bar listára nem önszántából kerül senki, nem azért, mert van pénze és nem akar fizetni. Saját példámból tudom. Rengeteg dolog közrejátszott abban, hogy ennyire eladósodtam, BAR listára kerültem, és mellette több tartozásom is felhalmozódott. Jó lenne elrendezni mindent, és könnyebb lenne egy hitelt fizetni, mint a jelenlegi 5 tartozást tologatni. Esélyem sincs hogy rendbe tegyem a pénzügyeket és visszavásároljam a lakásom. Semmim nem maradt, csak a sok tartozás. Igen, jó lenne egy mentőöv, ami kisegít a bajban, esetleg még talpra is tudnék állni. Ez saját példa.

 4. Sajnos aktív BAR listás vagyok. 200.000 Ft-ra lenne szükségem, hogy az adósságom tudjam rendezni.

 5. Jó napot!
  Házat szeretnék vásárolni,sajnos cskély összeg miatt kerültem BAR listára!
  Milyen lehetőségeimvannak?
  Köszönöm a választ!

Szólj hozzá!